En yaygın 5 yapay zeka örneği - Haberler - indir.com

En yaygın 5 yapay zeka örneği

Tahmini Okuma Süresi : 4 ' 1 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-07-04 17:01:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Donanım

Teknolojinin gelişmesiyle beraber yapay zeka, artık dünyada ve ülkemizde sıklıkla konuşulan bir konu haline geldi. Bu konu hakkında yapılan öngörüler sayesinde tartışma ve haber konusu haline gelen yapay zekanın popülaritesi giderek hızlı bir şekilde artmaya devam ediyor. Yapay zeka, kimilerine göre büyük bir tehdit unsuru olurken kimilerine göre ise büyük bir fırsat.

Yapay zeka nedir?

İngilizcedeki adıyla Artificial intelligence (AI) olan yapay zeka en basit tanımıyla beraber bilgisayarlara normalde insan zekasına ihtiyaç duyulan işleri kolay bir şekilde yaptırma teknolojisine verilen addır. Herhangi bir girdi sağlamadan kendisi sonuçlara veren, bağlantılar kuran, sorunları bulup onları otomatik olarak çözme yeteneğine sahip olan Yapay Zeka, büyük bir miktarda veri işleyerek ve daha önceki verileri tanıyarak belirli görevleri yerine getirecek şekilde eğitilebilecek bir yapıya sahiptir. 

Microsoft haber editörleri yerine yapay zeka kullanmaya başlıyorMicrosoft haber editörleri yerine yapay zeka kullanmaya başlıyor

Yapay zeka ne zaman ortaya çıktı?

Yapay zekanın fikir babası olan Alan Mathison Turing, “Makineler düşünebilir mi?” sorunsalını gün yüzüne çıkarıp makinelerin zekasını tartışma konusu haline getirdi. 1943 yılında II. Dünya Savaşı sırasında Kripto analizi yani mesajların deşifre edilmesi ihtiyacıyla üretilen cihazlar sayesinde yapay zeka kavramı gün yüzüne çıktı. Yapay zeka ismi ise resmi olarak ilk kez 1956 yılında bir konferans esnasında John McCarty tarafından ortaya atılmıştır ve temelleri oluşturulmuştur. Yani McCarty’nin yapay zeka kavramının isim babası olduğunu söyleyebiliriz. 1959 yılında ise Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde John McCarty ve Marvin Minsky tarafından ilk yapay zeka laboratuvarı kurulmuştur.

Yapay zeka çalışmaları nasıl ilerledi?

1950’li yıllarda yürütülen yapay zeka çalışmaları problem çözme gibi konular üzerinde yoğunlaştı. 1960’larda ise ABD Savunma Bakanlığı bu türdeki çalışmalara ilgi duydu ve insanların yaptığı şeyleri taklit etmesi için bilgisayarları eğitmeye başladı. Örnek verecek olursak ileri teknoloji savunma projelerini yürüten ABD’ne bağlı bir devlet kurumu olan DARPA 1970’lerde sokakların haritalanması projesini yapay zeka sayesinde tamamladı ve Siri, Alexa veya Cortana gibi asistanlar henüz piyasada yokken 2003 yılında akıllı kişisel asistanlar üretti.

Yapay zeka türleri nelerdir?

  • Salt Tepkisel
  • Limitli Hafıza
  • Zihin Teorisi
  • Öz farkındalığı olan

Salt Tepkisel

Salt tepkisel yapay zekai yapay zekanın en basit formülüdür. Etrafında olan durumları algılayan ve bunlara göre davranışlar sergileyen bir sistemdir. Herhangi bir belleğe sahip olmazlar ve bu yüzden de bilgiler kaydetmezler. Bellekleri olmadığı için geçmiş bilgilere göre hareket edemez ve anıları şekillendiremezler. Sadece bir alanda uzmanlaşabilirler. Bu yapay zeka türüne satranç şampiyonu Kasparov’u yenen DeepBlue adındaki bilgisayarı örnek olarak verebiliriz.

Limitli Hafıza

Limitli düzeyde hafızaya sahip olan bu yapay zekalar geçmişte olan bilgiler toplar ve daha önceden de programlanmış olan bilgilerin üzerine ekleme yaparlar. Yeterli belleğe sahip olurlar ve bunun sayesinde bütün bilgileri toplayarak en uygun eylemi gerçekleştirebilirler. Bu tür yapay zekaya sürücüsüz araçlar ve kişisel sanal asistanlar örnek olarak verilebilir.

Zihin Teorisi

Etrafında bulunan insanların hareketlerini ve duygularını anlama yetisinde sahip olan bir yapay zeka türüdür. Sosyal olarak etkileşime girebilir, beklentileri ve niyetlerin ne olduğunu anlayabilirler. Bu yapay zeka türü üzerinde çalışmalar hala devam ediyor ve ilerleyen zamanlarda gerçekleşmesi de bekleniyor. Star Wars evrenindeki R2-D2 ve C-3PO robotları ve ‘I, Robot’ filmindeki Sonny bu türdeki yapay zekaya örnek verilebilir.

Öz farkındalığı olan

Benliğinin farkına varıp kendisiyle ilgili her şeyi bilirler ve bilgi verebilirler. İçinde bulundukları durumu analiz edebilir, başkalarının hislerini tahmin edebilir ve yaşanan olaylar hakkında sonuçlar çıkartabilirler. Bilinçli, zeki ve duyarlı olan bu tür, makinelerin gelecek jenerasyonu tanımlanıyor. Ex Machina filmindeki Eva ve Detroit: Become Human oyunundaki karakterleri örnek olarak gösterebiliriz.

Günümüzün en yaygın yapay zeka örnekleri:

  • Sesli asistanlar
  • Otonom sürüş sistemleri
  • Sosyal medyalardaki haber akışları
  • Müzik ve medya akış hizmetleri
  • Sağlık sektörü

 




Google Meet yapay zeka destekli gürültü önleme özelliğine sahip olabilirGoogle Meet yapay zeka destekli gürültü önleme özelliğine sahip olabilir
Adobe'un yapay zeka destekli kamera uygulaması Photoshop Camera yayımlandıAdobe'un yapay zeka destekli kamera uygulaması Photoshop Camera yayımlandı
ASUS, Yapay Zeka Destekli Gürültü Engelleyici Mikrofon teknolojisini duyurduASUS, Yapay Zeka Destekli Gürültü Engelleyici Mikrofon teknolojisini duyurdu

PAYLAŞ