En iyi overclock performansı için neler yapılmalı? - Haberler - indir.com

En iyi overclock performansı için neler yapılmalı?

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 16 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-04-11 21:01:01
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Donanım

Bilgisayarlarınızı overclock yapmak istiyorsanız, en iyi sonucu elde etmek için bilmeniz gerekenler vardır. Bunlar hakkında bilgi almak için yazımızdan faydalanabilirsiniz. PC konusunda kendini biraz daha geliştirmiş olan herkesin denemek istediği overclock, biraz riskli bir işlemdir. Bu nedenle bilgisayarlarınızın ayarlarını değiştirmeden önce mutlaka öncelikle sisteminizin buna uygun olup olmadığını öğrenmeniz gerekiyor. 

İşlemciniz overclock destekliyor mu?

Satılan bütün işlemcilerin çarpan kilidi açık olarak gelmiyor. Özellikle de Intel işlemciler söz konusu olduğunda "K" ibaresine sahip moellerin tercih edilmesi gerekiyor. Öte yandan ise AMD işlemcilerde durum biraz daha farklıdır. Şirket, 50 dolarlık Althon 3000G dahi çarpan kilidi olarak kullanıcılara sunuyor. Bununla beraber Ryzen serisinin tamamı da çarpan kilidi açık olarak kullanıcılara sunuluyor. 

Yonga setiniz uygun mu?

İşlemcinizin overclock desteği olsa da, anakartınızın yonga setinin de bu işe uygun olması gerekiyor. Güncel yonga setlerine baktığımızda, Intel’de “Z” ile başlayan yonga setleri (Z97, Z170, Z270, Z370, Z390) overclock desteği sunuyor. AMD’de ise “B” ve “X” yonga setleri bu desteğe sahip. B350, B450, X370, X470 veya X570 serisinden bir anakartınız varsa, işlemcinizi kolaylıkla overclock edebilirsiniz.

Anakartınız uygun mu?

Overclock yapmak için anakartınızın mutlaka bu işleme uygun olması gerekiyor. Overclock işlemini gerçekleştirdikten sonra işlemciniz, üretici tarafından belirlenen ısıların çok daha üstünü görecekti. Bu nedenle hem fazladan üretilen ısının ortadan kaldırılması hem de anakartın bu sırada oluşan güç tüketimini besleyebilmesi gerekiyor. Bu güç tüketimini karşılayabilmesi için anakartınızın yeterli faz sayısına sahip olduğundan emin olmalısınız. Anakart üreticileri genede kullanılan bu faz sayısını ve anakartın işlemci besleme kapasitesini üzerine yazmıyor. Bunu öğrenmek için anakart incelemelerine bakmanız gerekiyor. 

İyi bir soğutma sistemi şart

Şunu belirtmek gerekiyor ki, overclock için sıvı soğutma işleminin mutlaka güçlü bir şekilde yapılmasıdır. Elbette ki stok soğutma ile OC yapmak pek de tavsiye edilen bir işlem değildir. Zira çoğu stok soğutucu işlemcinin TDP değerine uygun olarak tasarlanır. OC işlemi de TDP’yi artırdığından, iyi bir üçüncü parti hava ya da sıvı soğutma edinmekte fayda olacaktır. Tabi ki sadece işlemci soğutma işlemini yapmak yeterli olmayacaktır. Overclock işlemi anakarta ve RAM modüllerine de ek bir yük bindiriyor ve daha fazla güç harcıyor. Bu nedenle de kasa içerisinde genel olarak bir sıcaklık artışının yaşanması söz konusu olabilir. Bu sıcak havayı da bir şekilde dışarı atmak gerekiyor ve bunun için de kasanın iyi bir soğutma sistemine sahip olması şarttır. 

Güç kaynağınız ne kadar iyi?

Bilgisayarınızı oyun sırasında aniden kapanma sorunu yaşıyorsa, güç kaynağından kaynaklı bir sorun olabilir. Bu gibi bir sistemde overclock gibi daha da fazla güç gerektiren işlemlere girmeden önce mutaka PSU değişimi gerekecektir. Sistemde bu şekilde bu şekilde bir sorun olmasa bile güç kaynağından sağlanan voltaj sisteme ucu ucuna yetiyorsa yine de OC işlemini yapmamakta fayda vardır. OC işlemi sistemin fazladan güç tüketmesine sebep olur. Bu yüzden güç kaynağınızın yeterli gücün fazlasını sağlayabileceğinden emin olmalısınız. Mümkünse güç kaynağının en azından 80 Plus sertifikası olduğundan emin olun.

 





PAYLAŞ