Elon Musk insanlara ne zaman çip yerleştirileceğini açıkladı - Haberler - indir.com

Elon Musk insanlara ne zaman çip yerleştirileceğini açıkladı

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 3 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-04-15 13:01:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Teknoloji

Neuralink'in insanlara çip takma planını gerçekleştireceği tarih belli oldu. Maymun testiyle merak uyandıran beyin-bilgisayar arayüz şirketi, 2021 yılında insanların üzerinde deneyler yapabilir. 

Neuralink'in insanlara takacağı çip tarihi belli oldu. Geçtiğimiz günler içerisinde bir maymunun zihin gücü ile Pong oyununu oynadığını dile getiren Neuralink, 2021 yılı bitmeden insan testlerine başlamak adına planlar kuruyor. Tesla ve SpaceX CEO'su Elon Musk'a ait olan beyin-bilgisayar arayüz şirketi Neuralink, bu yılın son aylarına doğru insan beynine çip yerleştireceğini dile getirdi. 

Elon Musk, insan beyni ile bilgisayarları iletişim kurmasını sağlayan Neuralink'i tanıttıElon Musk, insan beyni ile bilgisayarları iletişim kurmasını sağlayan Neuralink'i tanıttı

2016 yılında piyasada yerini alan Neuralink, insan beynine yerleştirilen cihazlar yaratmak adına çalışmalara başladı. Neuralink çipi, beyin aktivitesini, okumak için beyne yerleştirmek için tasarlanmış, insan saçından daha da ince ve esnek ipler üzerinde performans sergiliyor. Başarılı isim, geçtiğimiz günler içerisinde Neuralink teknolojisinin bir maymunun zihnini kullanarak video oyunları oynamasına izin verdiğini gözler önüne seren bir video paylaştı. Neuralink tarafından aktarılan son videoyu takip eden bir Twitter sohbetinde, araba kazasında felç olan bir adam Musk'a teknolojisinin ne zaman kullanıma geçeceğini sordu. Musk ise bu yıl insanlı testlere geçmek istediklerini dile getirdi ve devam etti; "Neuralink, implant güvenliğini sağlamak için çok çalışıyor ve FDA (Gıda ve İlaç İdaresi) ile yakın iletişim içinde. İşler iyi giderse bu yıl ilk insan denemelerini yapabiliriz."

Neuralink'in insanlı testlere başlayabilir

Musk, Alzheimer ve Parkinson'u tedavi edebileceğini umduğu teknoloji ile ilgili olarak, 2019 yılında da benzer bir şekilde açıklama da bulunuldu. Neuralink yöneticisi iki yıl önceki ifadelerinde, 2020'de insanlar üzerinde bir test yapacaklarını aktardı. Neuralink, ultra yüksek bant genişliğine sahip olan beyin-makine arayüzleri, neyin dürtülerini makinelere iletmek için tasarlandı ve Musk, insanların yapay zeka ile birleşmesine izin vermeyi amaçladığını dile getirdi. Geçtiğimiz yıl içerisinde şirket, iplik benzeri olan telleri bir kullanıcının beynine yerleştirmek adına cerrahi robot kullanacağını aktardı. Bağlantı kablosuz bir şekilde yapılacak gibi gözüküyor. Projenin arka kısmında bilim adamları, yaklaşık olarak 1000 nöronu izleyebilen, kıl büyüklüğünde yaklaşık olarak onda biri kadar esnek iplere bağlanan, 3000 binden fazla elektrot içerek küçük imlant geliştirdiler. Çin bu uygulamaya bağlanarak kullanıcıların mobil cihazı veya bilgisayar faresini kontrol etmesine izin veriyor. Firma halihazırda buluna fareler üzerinde teknolojinin başarılı testlerini gerçekleştirdi.

Geçtiğimiz yıl içerisinde bir Twitter kullanıcısının sorusuna yanıt veren Musk, teknolojinin müziği direk olarak kullanıcıların beynine aktarmak için kullanabileceklerini dile getirdi. Musk, söz konusu bu teknolojinin birçok beyin/ omurga yaralanmasını çözeceğini ve yapay zeka birleşimi için faydalı olduğuna inanıyor. Musk eski açıklamalarında; "Zamanla biyolojik zeka ve dijital zekanın daha yakın bir birleşmesini göreceğimizi düşünüyorum." ifadelerini kullanmıştı. Söz konusu bu teknoloji hakkında elde edilen güncel bilgiler şu an için bunlarla kısıtlıdır. Yakın zamanda yeni gelişmelerin yaşanarak yeni bilgilerin elde edilmesi bekleniyor. 


Elon Musk: Akıllı saatler ve telefonlar dünün teknolojisi, gelecek NeuralinkElon Musk: Akıllı saatler ve telefonlar dünün teknolojisi, gelecek Neuralink

PAYLAŞ