Resmi Gazete’de bugün yayınlan bir duyuru ile yeni ilave gümrük vergileri açıklanmış oldu. Elektronik ev eşyalarından spor malzemelerine kadar birçok ürünü kapsayan ek vergiler; 30 Eylül 2020 tarihine kadar %30, daha sonrasında %25 oranında uygulanacak.

Geçtiğimiz günlerde oyun konsollarına getirilmiş olan %50’ye kadar ek vergi ve 200 dolardan düşük fiyata akıllı telefonlar için getirilen gözetim uygulamasının ardından şimdi de elektronik cihazlardan ev eşyalarına kadar birçok ürüne ilave olarak %30 gümrük vergisi getirildiği açıklandı.

Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında bugün yayınlanarak yürürlüğe giren İthalat Rejimi Kararına Ek Cumhurbaşkanı Kararı, aralarında bazı elektronik ev eşyaları, mücevherat, oyun aletleri, zirai aletler ve spor malzemelerinin de bulunduğu çok sayıda ürünü kapsıyor.

Ek vergiler 30 Eylül 2020 tarihine kadar %30, bu tarihten sonra %25 oranında uygulanacak

Konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada, bahsi geçen ek gümrük vergisinin 30 Eylül 2020 tarihine kadar %30 oranında, bu tarihten sonrasındaysa %25 oranında uygulanacağı belirtildi. Yapılan vergi duyurusunda, şu ifadeler kullanıldı.

Dünya genelinde yaşanılan COVID-19 hastalığı tüm ülkelerin ekonomilerini ve dış ticaretlerini olumsuz şekilde etkilemektedir.

Ek gümrük vergisinden etkilenecek ürünler hangileri?

İthalat Rejimi Kararına Ek Cumhurbaşkanı Kararı’na göre yürürlüğe giren ek gümrük vergisine tabi olacak ürünlerin listesiyse şu şekilde:

Altından ve kıymetli taşlardan mücevherat, buzdolabı ve derin dondurucular, bulaşık makineleri, çamaşır makineleri, split klimalar, ocak ve yemek pişirme cihazları, su filtreleri, turbo kompresörler, motor parçaları, golf arabası, mensucat açma sarma makineleri, çeşitli el ve ziraat aletler, metalden eşyalar, alçıdan inşaat malzemeleri, ahşap kapı ve pencereler, prefabrik yapılar, demir/çelikten teller, halatlar, kablolar,  zincirler, bakırdan teller, yer kaplama ve döşemeleri, yapışkan bantlar, kauçuk levhalar, zaman kontrol cihazları, müzik aletleri, oyun aletleri, kayak ve spor malzemeleri, kilitler, menteşeler, makaslar, fırçalar, fermuarlar, çakmaklar, hijyenik ürünler, tripodlar vb. ile bazı muhtelif ürünler.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir