Dünyanın ilk VR müzik albümü yayınlandı: VR teknolojisi müziğe ne katacak? - Haberler - indir.com

Dünyanın ilk VR müzik albümü yayınlandı: VR teknolojisi müziğe ne katacak?

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 34 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-09-16 09:04:02
Editör : Erkan Uluocak
Kategori : Donanım

VR teknolojisi geçmişine kıyasla oldukça fazla popülarite kazanıyor. Bu teknoloji sanat dünyasına da sıçramış durumda. VR teknolojisinin sanat dünyasındaki yansıması nedir? Bu yazımızda birçok kullanıcının kafasında olan soru işaretlerini yok etmeye çalıştık.

Geçtiğimiz yıllarda Youtube'a 360 derece video izleme özelliği getirdiğini hatırlıyorsunuzdur. Bu özellik günümüzde bazı alanlarda kullanılmakta. Bunun en son örneği ise sanatçı Björk’ün dört yıl önce YouTube’a yüklediği 360 derece klibiydi. 360 derece klibe gelen olumlu geri dönüşlerden dolayı bu işi daha da ileri götürmeye karar verdi. Geçtiğimiz günlerde ise sanatçı, Steam üzerinden "Vulnicura Virtual Reality Album" albümünü yayınladı. Bu ilk VR müzik albümü unvanıyla bir ilki gerçekleştirdi.

Android ve iOS İçin En İyi VR GözlüklerAndroid ve iOS İçin En İyi VR Gözlükler

Sanatçının böyle bir girişimde bulunması gelecekte de diğer sanatçıların fikirlerini etkileyebilir. VR teknolojisi, ilk çıktığı günden bu yana hep tartışmalı bir konu oldu. Bunun nedeni ise VR teknolojisini kullanarak eğlence dünyasına atılmak isteyen bir kişinin kocaman gözlükleri kafasında tutması gerekmesiydi.

Gözlükler, Björk'ün de en büyük tedirginliğiymiş:

VR albümünü çıkartan Björk'de aynı korkuyla karşılaşmış. Sürekli kendi kendine "Acaba insanlar sürekli gözlük takmaktan sıkılacaklar mı, bir saatten fazla bir süre dayanabilecekler mi?" diye sormuş ancak hedefinden yılmamış ve beraber çalıştığı yapımcı şirket ile projelerini sürdürmüş. Bu konuda Björk’ün kafasına takılan sorulara kendisine hak vermemek elde değil. Peki HTC Vive gibi gözlükleri gerçekten kafamızda bir saatten fazla taşıyabilecek miyiz? Günümüzde kafa üstü kullanırken bile uzun süre kullanınca bile kafamızda bir baskı hissediyoruz. Böyle bir gözlüğü ise nasıl uzun süre kafamızda taşıyabiliriz?

Bu tarz gözlüklerin tasarımları tasarımları, uzun süreli kullanıma elverişli olacak şekilde olmalıdır. Ayrıca ergonomik olmasıda gerekli. Bunların yanı sıra sanal dünyanın nasıl bir şekilde yapıldığı ve işlendiği sorununu ortaya çıkıyor.

Björk, çıkarmış olduğu ilk VR albümünde İzlanda’nın belli noktalarına gidiyor. Fakat yalnızca bir manzara ve bir sanatçının dans etmesi , beş dakikalık bir klip için bile sıkıcı gelebilir. Sanatçı insanların ilgisini sürekli canlı tutmak için aynı zamanda kendi ilgi alanlarından da olan fütüristik ögelere başvurmuş. Klipte Görsel ögelerin oldukça yoğun ve yaratıcı bir biçimde kullanılması oldukça ilginç bir hâle getirilmiş. Sonuç olarak kullanıcının canını sıkmayan güzel görüntüler ortaya çıkmış.


Face ID'yi kandıran gözlük ortaya çıktıFace ID'yi kandıran gözlük ortaya çıktı
iOS 13, Apple AR gözlük müjdesiyle geliyoriOS 13, Apple AR gözlük müjdesiyle geliyor

PAYLAŞ