Dünyanın en süperinden yapay zeka rekoru geldi - Haberler - indir.com

Dünyanın en süperinden yapay zeka rekoru geldi

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 43 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-02-04 08:45:00
Editör : Hakan Göçmez
Kategori : Donanım

Amerika Birleşik Devletleri öncülüğünde geliştirilmiş dünyanın en yeni süper bilgisayarında yapay zeka testi gerçekleştirildi ve bu test ile birlikte yapay zeka rekoru kırıldı. 

Süper Bilgisayar Nedir?

Süper bilgisayardan harika yayın!Süper bilgisayardan harika yayın!

Amerika Birleşik Devletleri hükümetinin desteği ile pek çok teknoloji firmasının ortak bir çalışması tüm dünyada dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. Özel olarak geliştirilen projede süper bir bilgisayar oluşturuldu ve bu bilgisayar ile yapılan yapay zeka testlerinde beklentilerin üzerinde bir sonuç alındı. Bugün kullanımda olan tüm sistemlerden çok daha hızlı bir şekilde yapay zeka işlemleri yapabilen yeni bilgisayar, Summit adı ile şu anda dünyanın en yeni ve en süper bilgisayarı olarak tanımlanıyor.

Summit nasıl oluşturuldu?

Projenin hazırlık aşamasında yeni bilgisayarda yer alması beklenen donanımlar için araştırmalar ve testler gerçekleştirildi. Tüm bu hazırlık aşamasının ardından ise 27 bin grafik işlemciye sahip olan bilgisayar, özel donanımları ile kuruldu. Yapay zeka ve benzeri işlemlerde grafik işlemcilerinin gücünü kullanarak yüksek bir performans sunmayı başaran süper bilgisayar, 27 bin grafik işlemcinin uyumlu bir şekilde çalışması ile de dikkatleri çekti. 

Dünyanın En Güçlü Bilgisayarlarını Gördünüz mü?

nVidia ve Google desteği

Grafik işlemci noktasında destek sağlayan nVidia mühendisleri bu konuda ciddi bir performans sunarak aynı zamanda bu alanda ne kadar iyi ve güçlü olduklarını da tüm dünyaya göstermiş oldu. Projenin yapay zeka bölümünde ise Google yer aldı ve sistemde yapay zeka çalışmalarının gerçekleştirilebilmesi adına TenserFlow kullanıldı.

Summit özellikleri neler?

Süper bilgisayarın sorunsuz bir şekilde çalışması adına 2 tenis kortu büyüklüğünde bir alan üzerine inşa sağlandı. Tek parça olması adına farklı ve dağınık bir şekilde tasarlanmayan süper bilgisayar, bütün sistemin bir arada bulunduğu düzenli bir sisteme sahip ve böylece tek bir noktadan kontrol sağlanabiliyor. Yeni süper bilgisayar ile birlikte en önemli amacın yapay zeka desteğinden yararlanarak iklim değişikliği ve olası doğal afetler üzerine öngörülerde bulunmak ve dünyanın takibini yapmak olduğu duyuruldu. Mevcut sistemin nasıl bir performans sunacağı ve dünyaya bu konularda ne kadar destek sağlayacağı ise merak ediliyor.

En iyi 9 performans bilgisayarı



PAYLAŞ