Dünyanın En Hızlı Süper Bilgisayarı Sadece 600 Milyon Dolar - Haberler - indir.com

Dünyanın En Hızlı Süper Bilgisayarı Sadece 600 Milyon Dolar

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 4 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-05-08 09:32:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Donanım

ABD merkezli yonga üreticisi AMD ve bununla beraber süper bilgisayar üreticisi Cray, bir araya gelerek şimdiye kadar yapılmamış bir ilke imza atmak adına bir araya geliyor. Dünyanın en hızlı bilgisayarını üretmek için AMD ve Cray beraber çalışarak kusursuz bir işe imza atmak üzere çalışmalara başladı. Söz konusu dünyanın en hızlı bilgisayar projesinin 2021 yılı itibariyle tamamlanması bekleniyor. Bu proje içeriği ile ses getiriyor olsa da maliyeti ilde duyanları şaşırtmayı başarıyor. Dünyanın en hızlı bilgisayarının üretimi 600 milyon dolara mal olacak. 

Teknolojinin gitgide gelişmesi ile beraber şirketler bir önceki ürünlerine karşılık her zaman daha dikkat çekici ve teknolojik ürünlere odaklanıyor. Bu konuda adım atan bir diğer şirket ise AMD ve Cray oldu. İki dev üretici şirketi bir araya gelerek dünyanın en hızlı bilgisayarını üretmek için çalışmalara başladı. Lawrence Livermore National Laboratory’de IBM tarafından üretilen Sierra adlı süper güç özelliğini taşıyan bilgisayar şu an için mevcut bilgisayarlar arasında süper güçte ki ikinci bilgisayar olarak değerlendiriliyor. Buna karşılık Cray ve AMD'nin ortak çalışması olarak karşımıza çıkacak olan Frontier adlı bilgisayar diğerlerine göre bambaşka bir seviyede olacak. 

Süper Güç Frontier

Konu ile alakalı ABD Enerji Bakanlığı tarafından yapılan açıklamalara baktığımız taktirde, dünyanın en hızlı süper güçteki bilgisayar niteliğine sahip olacak olan Frontier adlı bilgisayarın 2021 yılı itibariyle piyasada yerini alması bekleniyor. Cihazın özellikleri hakkında şu an için bilgi söz konusu değildir. Ne yazılımsal sistemi ne de tasarımı hakkında henüz bir açıklama yoktur fakat cihazın dünyanın hızlı bilgisayarı olma özelliği oldukça dikkat çekicidir. Frontier adlı bilgisayarın saniyede 1,5 milyon hesaplama gücüne sahip olacağı ve bununla beraber aynı zamanda 1,5 exaflops'tan fazla işlem üreteceğinin bilgisini veren ABD Enerji Bakanlığı, söz konusu süper bilgisayarın nükleer ve iklim araştırması gibi alanlarda kullanılacağı açıkladı. Üst düzey araştırmalar için kullanılacak olan bu bilgisayarlar iki yıl sonra aramıza katılacak. 

ABD Enerji Bakanı Rick Perry yaptığı bir basın açıklamasında, “Frontier'ın inanılmaz performansı, tüm Amerikalıların ve tüm dünyanın yaşamlarını ve ekonomik refahını artırmayı yönelik yürütülen bilimsel çalışmalara rehberlik edecek” şeklinde konuştu. AMD'de görev yapan yetkililer ise Frontier adlı süper hızlı bilgisayar için en hızlı 160 süper bilgisayar kadar işlemci gücü ile kusursuz bir hale getirileceğinin bilgisini verdi. Bir evde bulunan ortama bir internet gücünden 24.000.000 kat daha büyük, saniyede 100.000 HD film indirme gücüne sahip olan bir bant genişliği sayesinde oldukça dikkat çekici bir şekilde veri işleyebilecek olan bu eşsiz makine, bu özelliklerin yanı sıra aynı zamanda 7.300 metrekarelik büyük bir alanı kaplayacak. Somut olarak değerlendirmek gerekirse iki farklı basketbol sahasına eşdeğer bir alandan söz ediyoruz. Aynı zamanda Frontier, ABD'ye Top500 süper bilgisayarlar sıralamasında ilk sıraya göz dikse bile, listenin Çin'deki etkisi göz ardı edilecek şekilde değildir. Çin söz konusu bu listede yer alan 500 bilgisayardan 227'sini kaplıyor. ABD'de ise bu rakam 109 şeklinde sıralanıyor.  





PAYLAŞ