Dünyanın en değerli 100 markası açıklandı - Haberler - indir.com

Dünyanın en değerli 100 markası açıklandı

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 3 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-07-29 10:01:03
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Teknoloji

Çeşitli şirketlerin gelirlerini, karlılık oranlarını ve daha birçok değişkeni göz önünde bulunduran Forbes, dünyanın en değerli 100 markasını açıkladı. Teknoloji şirketleri listesinin üst sıralarını domine ederken otomotiv endüstrisi için işler pek de iyi iyi gitmiyor gibi gözüküyor. 100 yılı aşkın bir geçmişe sahip olan, iş odaklı dergi olan Forbes, 2020 yılının en değerli 100 markasını açıkladı. Teknoloji dünyasının başarılı şirketlerinin başını çektiği liste, büyük ölçüde geçtiğimiz yılın en değerli markalar listesiyle benzerlikler taşıyor olsa da bazı sürpriz inişler ve çıkışlar, listeye yeni giren şirketler ve listede yer almayan şirketler bulunuyor. 

Listenin ilk beş sırası tamamıyla teknoloji şirketlerinden oluşuyor ve geçtiğimiz yılki liste ile oldukça benzer. Apple, Google, Microsoft, Amazon ve Facebook. Listenin ilk beşinde yer alan şirketlerden dördü, büyüme hızını korurken Facebook'un marka değerinde ciddi bir düşüş yaşanıyor. Aynı zamanda en değerli 100 markanın tamamına göz attığımızda değerin geçtiğimiz yılki toplam olan 2.33 trilyon dolardan 2.54 trilyon dolara çıktığını görmek mümkün. Forbes tarafından hazırlanan dünyanın en iyi markaları listesinde yükselişler olduğu gibi aynı zamanda düşüşlerde yaşandığı görülüyor. 

Marka değerini en fazla artıran şirketler

Forbes’a göre Netflix, yüzde 79’luk değer artışı oranı ile geçtiğimiz yıldan bu yana değerini en fazla artıran şirket olma gururunu yaşıyor. Netflix’i yüzde 42 ile Chanel, yüzde 40 ile Amazon, yüzde 30 ile Microsoft, yüzde 24 ile Paypal izliyor. Bununla beraber aynı zamanda en değerli marka konumunda bulunan Apple da marka değerini yüzde 17 artırmayı başarmış durumda. Geçtiğimiz yıla kıyasla marka değerini en fazla kaybeden şirket ise yüzde 21 oranı ile Facebook oldu. Facebook'un dünyanın en değerli 5. markası olduğunu varsaydığımızda bu kaybın şaşırtıcı olduğunu söylemek pek de yanlış olmayacaktır. En fazla değer kaybeden diğer şirketler yüzde 16 ile Wells Fargo, yüzde 14 ile Mercedes-Benz, Ford ve GE oldu.

En fazla marka değeri kaybeden şirketler

Forbes’un en değerli markalar listesinde en büyük sıçrayışları 25. sıradan 18. sırada yükselen Visa, 61. sıradan 51. sıraya yükselen Adidas, 38. sıradan 26. sıraya yükselen Netflix, 79. sıradan 52. sıraya yükselen Chanel ve 64. sıradan 56. sıraya yükselen Cartier yaptı. Nintendo, Hennessy, Burger King ve AXA, en değerli markalar listesinin yeni üyeleri olurken; Philips, Hewlett Packard Enterprise, Nissan ve Kellogg’s ise geçen yıl listede olup bu yıl listeye giremeyen şirketler oldu. 

Forbes'a göre dünyanın en değerli 10 markası

Apple - 241.2 milyar dolar

Google - 207.5 milyar dolar

Microsoft - 162.9 milyar dolar

Amazon - 135.4 milyar dolar

Facebook - 70.3 milyar dolar

Coca-Cola - 64.4 milyar dolar

Disney - 61.3 milyar dolar

Samsung - 50.4 milyar dolar

Louis Vuitton - 47.2 milyar dolar

McDonald's - 46.1 milyar dolar

 





PAYLAŞ