Dünyanın En Çok Kullanılan İşletim Sistemi Android Oldu - Haberler - indir.com

Dünyanın En Çok Kullanılan İşletim Sistemi Android Oldu

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 10 ''   Yayınlanma Zamanı : 2017-04-07 15:00:00
Editör : Onur Köse
Kategori : Donanım

Teknoloji ve internet kullanımı artmaya devam ederken piyasa üzerinde bulunan sistemler ve platformlarda genişlemeye devam ediyor. Özellikle akıllı cihazların çıkması ile beraber mobil kullanım oranları masaüstü bilgisayarlara göre bir hayli artış gösterdi. Bu noktada gerek mobil uygulamalar gerekse platformların sağladığı avantajlar kapsamında artık akıllı telefonlar bilgisayar kadar bir öneme sahip oldu denilebilir. İstatistik analisti olan StatCounter tarafından yayınlanan internet kullanım raporunda bahsettiğimiz noktalara değiniliyor. Öyle ki Mart 2017 istatistikleri ile beraber popüler mobil işletim sistemi olan Android sistemi Windows'u ilk defa geçmiş oldu.

Mart ayı neticesine baktığımızda, piyasadaki internet kullanımının yüzde 37.93'nü Android işletim sistemi temsil ederken, Windows ise yüzde 37,91 kullanım oranı ile ikinci sıraya yerleşti. Aralarında bulunan bu rakamsal fark oldukça küçük olsa da, ilerleyen zamanlarda Android'in artan kullanımı da göz önünde bulundurulursa, Windows'u geçmesinin bir dönüm noktası olabileceği işaret ediliyor. Son yıllarda Windows 8 ile gerileyen, ancak Windows 10 ile tekrar yükselişe geçen şirket düzenli olarak Android kullanımının önüne geçemedi.

Windows Phone'da Kötü Gidişat

Bu raporların aylık 15 milyar sayfa görüntülenmesi ve 2.5 milyon web sitesinin geri bildirimlerine göre belirleyen StatCounter, Microsoft'un akıllı telefon mobil işletim sistemi olan Windows Phone'nun ise bu pazarda rakiplerine karşı baş gelemediği belirlendi. Bu mobil platformların kullanım oranlarının böyle yükselmesi Apple tarafından da gerçekleşmiş ve iOS masaüstü kullanıcıları olan OSX sisteminden 3 kat daha fazla aktifliğe sahipti.

Masaüstü işletim sistemlerine baktığımızda ise Microsoft uzun zamandır bu piyasada liderliğini koruyor ancak akıllı telefonların artması ile beraber bilgisayar satışları 5 yıl gerilemiş durumda. Akıllı telefon kullanım oranları ise pazarda yüzde 90'lık bir paya sahip iken telefonların kullanımları da gün geçtikçe büyümeye devam ediyor.

Batı ülkelerinde iOS çoğunluğu olsa da, Afrika, Asya, Orta doğu gibi gibi bölgelerde Android zirvedeki yerini koruyor. Ancak mobil platformlarda iOS uygulamaları ile Android uygulamaları yarışındaki açıklanan raporlara göre 2016 yılında indirilen 90 milyar uygulamanın 25 milyarı geçkin olan tarafı iOS kullanıcılarına ait. Yine iOS bu rakam ile sağladığı 35 milyar Dolar gelir ile de bu alanda Android'in önünde bulunuyor.





PAYLAŞ