Dünya Elon Musk'ı neden dahi olarak görüyor? - Haberler - indir.com

Dünya Elon Musk'ı neden dahi olarak görüyor?

Tahmini Okuma Süresi : 7 ' 54 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-08-31 12:00:06
Editör : Ayça Yurttaarslan
Kategori : Teknoloji

Birçoğunun “dahi” olarak gördüğü milyarder iş adamı Elon Musk, zorlu ve başarılı hayatıyla merak konusu. OpenAI ve Neuralink'in kurucu ortağı olan The Boring Company'nin kurucusu Tesla ve SpaceX'in CEO'su olmayı başardı. Ama aynı zamanda uzun vadeli hedefine de odaklandı: Mars'ı kolonileştirmek.

Okulda zorbalığa uğramaktan küçük çaplı bir girişimci ve sonunda bilim kurgudan çıkmış gibi görünen iki büyük şirketin CEO'su olmaya kadar olan hayatına bir göz attık. İş dünyasının tartışma yaratan isimlerinden biri olan milyarderin şu anda 184 milyar dolarlık serveti bulunuyor. Peki onun hakkında daha fazla ne biliyoruz? İşte Musk'ın hayatı ve kariyeri…

Elon Musk'ın açıklamasıyla Bitcoin yeniden yükselişe geçtiElon Musk'ın açıklamasıyla Bitcoin yeniden yükselişe geçti

Elon Musk'ın erken hayatı

Milyarder işadamı 28 Haziran 1971'de (50 yaşında) Güney Afrika'nın Pretoria kentinde doğdu. Musk'ın annesi Maye, Kanadalı profesyonel bir diyetisyen ve modeldir. Babası Errol, Güney Afrika doğumlu bir elektromekanik mühendisi ve pilotudur.

Anonymous'dan Elon Musk'a büyük tehdit

Ailesi 1979'da boşandıktan sonra, 9 yaşındaki Elon Musk ve küçük kardeşi Kimbal, babalarıyla birlikte yaşamaya başladı. Ancak ünlü olduktan sonra babasıyla olan sorunlu ilişkisi ortaya çıktı.

Business Insider'a göre 1983'te Musk 12 yaşındayken bir bilgisayar dergisine "Blastar" adlı basit bir oyunu 500 dolara sattı. Milyarder bunu “önemsiz bir oyun… ama Flappy Bird'den daha iyi” olarak tanımlıyor. Yine de Musk'ın okul günleri kolay değildi. Bir gün okulda bir grup tarafından dövülerek öldürülür ve merdivenlerden atılır. Sonunda hastaneye kaldırıldı.

Ünlü CEO, liseden mezun olduktan sonra annesi Maye, kız kardeşi Tosca ve erkek kardeşi Kimbal ile birlikte Kanada'ya taşındı. Ontario'daki Queen's Üniversitesi'nde iki yıl okudu. Ancak, eğitimini Pennsylvania Üniversitesi'nde tamamlayarak fizik ve ekonomi alanlarında dereceler kazandı.

Pennsylvania Üniversitesi'nde okurken bir sınıf arkadaşıyla birlikte 10 yatak odalı bir kardeşlik evi kiralayıp gece kulübüne çevirdi. Bu onun girişimcilik konusundaki ilk girişimiydi.

Elon Musk, doktorasını resmen bırakıp iş dünyasına girdi. Mezun olduktan sonra doktora yapmak için Stanford Üniversitesi'ne gitti ancak okulu bitirmedi. California'da sadece iki gün geçirdikten sonra, kabulünü erteledi ve eğitimini bitirmek için geri dönmedi, ticarete atıldı.

Elon Musk, kardeşi Kimbal ile Zip2'yi (yazılım şirketi) kurdu. Bir grup Silikon Vadisi yatırımcısı, The New York Times ve Chicago Tribune gibi gazetelere şehir seyahat rehberleri sağlayan şirkete fon sağlanmasına yardımcı oldu. Zip2 güzel günlerini yaşarken Musk tam anlamıyla ofiste yaşıyordu. Compaq daha sonra Zip2'yi 341 milyon dolarlık bir anlaşmayla satın aldı. Böylece Musk'a 22 milyon dolar kazandırdı.

Daha sonra, 1999 yılında Zip2'nin satışından elde edilen 10 milyon dolarlık çevrimiçi bankacılık şirketi X.com'u kurdu. Yaklaşık bir yıl sonra, X.com, PayPal'ı oluşturmak için Peter Thiel'in finansal girişimi Confinity ile birleşti. Güney Afrikalı işadamı başlangıçta PayPal'ın CEO'su olarak seçildi, ancak uzun sürmedi.

Kurucu ortaklar arasındaki anlaşmazlıklardan sonra Musk, tatil için Avustralya'ya gitti. Bu, işleri tırmandırdı ve PayPal'ın yönetim kurulu onu kovdu. Ama işler Musk için yine de yolunda gitti. eBay, 2002 yılının sonlarında PayPal'ı satın aldı.

PayPal'ın hissedarı olarak, eBay tarafından ödenen 1,5 milyar dolardan 165 milyon dolar kazandı. Confinity ve X.com birleşince ürün adı olarak PayPal yerine X.com'a direnen Musk, yıllar sonra bu ismi eBay'den satın aldı.

İkinci dönüm noktası: SpaceX ve Tesla şirketleri

Aslında, PayPal satışından önce bile Elon Musk, Mars'a fare veya bitki gönderme planının hayalini kurmuştu. 2002 yılının başlarında PayPal satışından 100 milyon dolar ile Space Exploration Technologies'i (SpaceX) kurdu. Musk'ın amacı uzay uçuşunu 10 kat daha ucuz hale getirmekti.

İlk uzay gemilerinden birine “Dragon” adını verdi. SpaceX'in uzun vadeli hedefi, Mars'ı kolonileştirmeyi ekonomik hale getirmektir. Ayrıca Musk, ana görevi elektrikli otomobil üretmek olan Tesla Motors'un 2003 yılında kuruluşunda yer aldı.

70 milyon dolarlık ilk yatırımını Martin Eberhard tarafından kurulan Tesla'ya yaptı. Burada aktif bir rol oynadı ve ilk arabası olan Roadster'ın geliştirilmesine yardımcı oldu. Tamamen elektrikli Roadster 2006 yılında piyasaya çıktı.

Ünlü CEO, SolarCity adında bir Güneş enerjisi şirketi fikriyle gündeme geldi. 2006 yılında kuzenleri Peter ve Lyndon Rive'a SolarCity'yi kurmak için işletme sermayesini verdi. 2016'nın sonlarında Tesla, SolarCity'yi 2,6 milyar dolarlık bir anlaşmayla satın aldı.

2008 Ekonomik Krizi Musk'ı iflasa sürükledi

2007'de Elon Musk, Eberhard'ı Tesla'daki CEO koltuğundan, ardından şirketin yönetim kurulu ve yönetici pozisyonlarından tamamen çıkardı. 2008 Ekonomik Krizi de onu ciddi şekilde etkilemiştir. Tesla'yı iflastan kurtardı; Tesla'ya 40 milyon dolar yatırım yaptı ve şirkete 40 milyon dolar daha borç verdi. Aynı yıl şirketin CEO'su oldu.

Ancak SpaceX, Tesla ve SolarCity arasında ciddi yatırımlar yapan işadamı iflas etmişti. 2008'i hayatının en kötü yılı olarak tanımlıyor. Tesla para kaybetmeye devam etti ve SpaceX, Falcon 1 roketini fırlatmakta sorun yaşıyordu. 2009 yılına gelindiğinde, şimdi kişisel kredilerle yaşıyordu.

2008'in sonlarında iki güzel haber aldı; SpaceX, NASA ile alan sağlamak için 1,5 milyar dolarlık bir sözleşme imzaladı ve Tesla sonunda daha fazla dış yatırımcı buldu. Haziran 2010'a kadar Tesla'nın başarılı bir halka arzı vardı. Şirket, bir halka arzda 226 milyon dolar topladı ve 1956'da Ford'dan bu yana halka açılan ilk otomobil şirketi oldu.

Benzer şekilde, 2016'da başka bir şirket kurdu. Misyonu, yüksek hızlı, trafiksiz sürüş için şehirlerin altında ve çevresinde bir tünel ağı kazmak olan Boring Company.

2015'in sonlarında Musk, yapay zekayı araştırmaya ve insanlığı yok etmemesini sağlamaya adanmış kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan OpenAI'yi kurdu. 2017 yılında başka bir şirket kurdu; İnsan beynine implante edilebilecek cihazlar üretmeye çalışan Neuralink.

Kasım 2019'da yeni bir Tesla aracını piyasaya sürdü; Cybertruck, Tesla'nın ilk ve merakla beklenen kamyoneti. SpaceX, 2020'de iki önemli dönüm noktasından geçti. Birincisi, Mayıs ayında SpaceX, uzaya ilk astronot görevini tamamlamak için NASA ile ortaklık kurdu. İkincisi, Kasım ayında SpaceX, ilk “operasyonel” insan uzay uçuşunu tamamladı ve altı aylık bir konaklama için Uluslararası Uzay İstasyonuna dört astronot gönderdi.

Son olarak Tesla, insansı robotu Tesla Bot'u 20 Ağustos 2021'de tanıttı. Tesla Bot, insanların yapmak istemediği günlük işleri yapmak için tasarlandı. Şirket, ilk prototipi gelecek yıl tamamlamayı planlıyor.


Ethereum Kurucusu Elon Musk'a Serzenişte BulunduEthereum Kurucusu Elon Musk'a Serzenişte Bulundu
Elon Musk ABD'deki kripto para vergilenmesi hakkında konuştuElon Musk ABD'deki kripto para vergilenmesi hakkında konuştu

PAYLAŞ