Drone'lara Uçuş Mesafesine Göre İzin Geliyor - Haberler - indir.com

Drone'lara Uçuş Mesafesine Göre İzin Geliyor

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 11 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-05-22 10:30:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Donanım

Şu günlerde teknoloji dünyası birbirinden farklı gelişmeler ile oldukça hareketli günler geçiriyor. Bu hareketliliğin ilk sebeplerinden biri elbette ki Huawei ve ABD arasında yaşanan sorunlardan ortaya çıkan farklı sorunlar. Bu seferki haberimizde ise siviller tarafından kullanılan insansız hava araçları yani İHA ve drone'lara gelen uçuş mesafesi ayarlamalarına yer vereceğiz. Söz konusu ayarlama sistemi 500 gramdan daha ağır olan tüm İHA'lar için geçerli olacak. Konu ile ilgili hazırlanan taslaktan elde edilen bilgilere göre birbirinden farklı özelliklere ve boyuta sahip olan İHA'ların uçacağı bölgelere, farklı renklere göre sınıflandırılacak. 

500 gramdan ağır tüm İHA'ları ilgilendiren taslağa göre, İHA'ların uçacağı bölgeler, renklere göre sınıflandırılacak. Yeşil serbest bölge olarak belirlenmiştir. Yeşil bölgede İHA kullanıcısı olduğunu temsil edecek. Uçuş için İHA'yı yönlendirecek olan pilot tarafından sistem üzerinden başvuru yapılacak ve başvuru ile 400 feet yani 122 metre altında uçuş iznini almış olacak. Alınan izin dorğultusunda belirli sınırlar içerisinde İHA'lar uçuşunu gerçekleştirebilecekler. Kırmızı rengi özel uçuş alanları olarak belirlenmiştir. Kırmızı rengi ise özel izne tabi olan bölgede özel uçuş izni istendiğini temsil edecek. Uçuşa yasak bölgelerde ise sivil İHA uçuşu söz konusu olmayacak.

Drone uçuş alanları renge göre değişecek

Kırmızı rengi yani özel izne tabi olan bölgelerde gerçekleşecek olan her türlü uçuş işleminden tam 10 gün önce Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü kurumuna form yardımı ile başvuru işlemi yapılacaktır. Milliyet gazetesinin, gazetecilerinden Mithat Yurdakul'un yaptığı habere göre çok sayıda İHA'ya sahip olan işletmeler, talep etmeleri halinde, "Hafif İHA İşleticisi" sertifikası almak için Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'ne başvuruda bulunabilecek. Uçuş izni için yapılan başvurular, İHA'nın kayıy sistemi üzerinden gerçekleştirilecek. İHA'nın talimatlarında belirtilen uçuş bölgeleri hakkında verilen bilgiler dikkate alınarak,  400 feet altında işletmelere 3 aylık bloklar halinde izin verilecek. Emniyet konusunda herhangi bir risk oluşması halinde İHA'lara verilen izinler iptal edilecek. Tüm kategorilerde bulunan İHA ve sistemlerini aktif olarak kullanacak olan pilotların geçerli uçak, helikopter veya hafif hava aracı lisansı sahibi olması zorunlu olacak. Uçuş belgesi olmayan pilotların İHA kullanma gibi durumu kesinlikle söz konusu olmayacak. 

Tüm kategorilerde yer alan İHA uçuracak pilotların, kasten işlemiş oldukları bir suçtan dolayı bir yıl ya da daha fazla süre ile hapis cezasına ya da ceza yemiş ve affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine karşı olacak suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, irtikap. rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından hüküm giymemesi gerekecek. İHA'lara gelen bu sınırlamanın tamamen güvenlik amacıyla yapıldığının bilgisini vermek gerekiyor. Drone uçurmak amacıyla kullanıcıların konu ile ilgili kesinlikle belirli bir miktarda eğitim almış olması gerekiyor. Aksi halde İHA kullanımına izin verilmeyecek. 





PAYLAŞ