Drone Uçuş İzinleri Nasıl Alınır? - Haberler - indir.com

Drone Uçuş İzinleri Nasıl Alınır?

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 54 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-06-07 13:01:02
Editör : Onur Köse
Kategori : Donanım

Günümüzün eğlence araçları olan Drone’ları kayıt ettirmeden uçuş yapmanın çeşitli yaptırım ve cezaları bulunuyor. Bizde sizlere bu içeriğimizde Drone kaydı nasıl yaptırılır? Drone uçuş izni nasıl alınır? Gibi aşamaların nasıl gerçekleşeceğini anlatacağız. Dronelar çeşitli teknoloji ve özelliklere sahip olarak insansız hava araçları olarak karşımıza çıkan teknolojik ürünlerdir. Özellikle sahip oldukları yüksek kalitedeki kameraları ile çok iyi hava çekimleri ve yayınları gerçekleştirilebilmektedir. Ancak çekim yaptığınız bölge ve uzaklık önemli etmenler içerirken, özel yaşamın ihlali söz konusu da olabilmektedir. Bu sebeple kayıtsız ve izinsiz Drone uçuranlar için 6 bin ile 11 bin TL arasında bir para cezası bulunmaktadır.

Drone Uçuş İzni Nasıl Yapılır, Nasıl Kayıt Ettirilir?

BTK'dan DJI Marka Droneların İthalatçısına CezaBTK'dan DJI Marka Droneların İthalatçısına Ceza

Drone cihazınızı ister ülkemizden isterseniz de yurt dışından alın, ilk işlem olarak kaydetmeniz gerekmektedir. Drone kayıt işleminden sonra uçurabilmeniz için sistemde kayıtlı olmanız ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nden onay almanız gerekiyor. Uçuş izni de aldıktan sonra İHA0 ve İHA1 sınıfı İHA’lar için kalabalık bölgeler dışında kalan alanlarda SHGM’den uçuş izni almanız gerekmiyor.

Drone uçuş izni kayıt aşamaları

  • İlk olarak sisteme kayıt olarak başlamanız gerekiyor. Drone cihazınızın ağırlığı 500 gr ve üzerinde ise bu sisteme kayıt olmanız gerekmektedir. SHGM kayıt sayfası esnasında Bireysel, TC, AD- Soyad, cep telefonu, E-posta ve şifre gibi detayları girerek kayıt işlemini tamamlamanız gerekiyor.
  • Sıradaki adımda pilot kaydı gerekiyor. TSH kuralları kapsamında 500 gr üzerindeki drone kullanıcıları sisteme kayıt yaptırmak zorundalar. İHA Pilot Kayıt Başvuru tarafında vesikalık resim ve istenen bilgileri doldurduktan sonra SHGM’ye gönder ile işlemleri tamamlıyorsunuz.
  • Diğer bir belirtmememiz gereken noktada ise online veya mağazadan almış olduğunuz 500 gr üzerindeki Drone cihazınızın fatura tarihinden sonra 3 gün içerisinde İHA kayıt sistemine kaydetmeniz gerekiyor. Satın alınan İHA Kaydı sayfasında ise arama kutucuğunda satın almış olduğunuz Drone çıkacaktır. Ancak aldığınız drone çıkmadı ise satıcı ile iletişime geçmenizde yarar olacaktır.
  • İHA’yı Kullanmak İstiyorum seçeneğinde ise İHA düzenleme, fotoğraf yükleme ve pilot tanımlama seçenekleri bulunuyor. İlk adımda Drone’unuzun renk ve açıklama detaylarını giriyorsunuz. İkinci adımda Drone fotoğraflarınızı yüklüyorsunuz ve üçüncü adımda ise Drone’u kullanacak kişi ve pilot bilgilerinizi giriyorsunuz.

Onaylandığı zaman sistem İHA için QR kod oluşturuyor ve Drone onaylandığı bilgisi mail olarak geliyor. İHA bölümünden düzenle butonuna tıklayarak QR kod indirme adımına geçiyorsunuz. Bu adım sonrasında ise QR kodu bilgisayarınıza indirip Drone’u düz bir zemine yerleştirerek artık Drone’u uçurmaya hazırsınız demektir.


ABD Huawei'den Sonra Şimdi de Kafayı Çin Malı Dronelara TaktıABD Huawei'den Sonra Şimdi de Kafayı Çin Malı Dronelara Taktı
Drone'lara Uçuş Mesafesine Göre İzin GeliyorDrone'lara Uçuş Mesafesine Göre İzin Geliyor

PAYLAŞ