Donald Trump tüm sosyal medya platformlarına dava açtı! - Haberler - indir.com

Donald Trump tüm sosyal medya platformlarına dava açtı!

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 39 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-07-08 15:30:02
Editör : Ayça Yurttaarslan
Kategori : Teknoloji

ABD’nin eski Başkanı Donald Trump, Çarşamba günü yaptığı bir açıklamayla Facebook, Twitter ve YouTube şirketlerinin yanı sıra bu her bir şirketin CEO’suna karşı dava açmayı planladığını açıkladı.

Donald Trump, New Jersey eyaletinin Bedminster şehrinde gerçekleştirdiği bir basın toplantısında sosyal medya şirketlerine dava açmaya karar verdiğini açıkladı. Eski ABD başkanı davaların “gölge yasağının sona ermesi, susturma ve herkesin çok iyi iptalin durdurulması” ile sonuçlanacağına inandığını söyledi. Trump ve pek çok ülke tütün endüstrisinden geldiği söylenen avukatları, davaları Florida’nın Güney Bölgesi’nde açmayı planlıyor. Bunun yanı sıra her bir dava için toplu dava statüsü almayı umuyor.

Donald Trump TikTok ile son kez restleştiDonald Trump TikTok ile son kez restleşti

Donal Trump'ın Facebook hesabı 2023'e kadar askıya alındı

Donald Trump açıklamalarında teknoloji şirketlerinin Amerika Birleşik Devletleri Anayasası Birinci Değişikliği haklarını ihlal ettiğini öne sürdü. Hatta Facebook’u davalardan birinde “devlet aktörü” olarak nitelendirdi. Alphabet CEO’su Sundar Pichai’ye karşı açılan davada da YouTube’u davalı olarak gösteriliyor. Donald Trump, “Bizim davamız bu sansürün anayasaya aykırı olduğunu kanıtlayacak” diyerek her şirketten ayrı ayrı cezai tazminat talep etmeyi planladığını da sözlerine ekledi.

Trump davasına engel çıkabilir

Fakat Trump’ın Florida’da dava açma kararı bir engel teşkil edebilir. Reuters tarafından yayımlanan bir habere göre hem Twitter, hem de Facebook’un hizmet şartlarında, kendilerine karşı açılan herhangi bir davanın Kaliforniya’daki belirli mahkemelerde yapılması gerektiğine dair bir madde bulunmakta. Buda Trump’ın olayı Floride mahkemesine taşımasının önüne geçebilir ya da şirket avukatları söz konusu maddeyle davanın düşmesini talep edebilir.

6 Ocak 2021 tarihindeki ABD Kongre Binası Baskını’nın ardından, hem Twitter hem de Facebook Donald Trump’ın platformlarındaki hesaplarını askıya alma kararı vermişti. Facebook CEO’su Mark Zuckerberg konu hakkında “Başkanın bu dönemde hizmetimizi kullanmaya devam etmesine izin vermenin risklerinin çok büyük olduğuna inanıyoruz.” demişti. Donald Trump’ın dava hamlesi, Facebook Gözetim Kurulu’nun şirketin eski başkanın hesabını askıya almasının “uygun” olduğunu dile getirmesinden yaklaşık iki ay sonra geldi. Facebook yasağı kaldırmak bir yana dursun yasağı en az Ocak 2023’e kadar sürdürmeyi planlıyor. Hatta Trump, Facebook’un bu kararını “toplam bir rezalet ve ülkemiz için bir utanç” olarak nitelendirmişti.

 


Donald Trump’ın web sitesi hacklendiDonald Trump’ın web sitesi hacklendi
Donald Trump'un Twitter yasağı için son karar verildiDonald Trump'un Twitter yasağı için son karar verildi

PAYLAŞ