Donald Trump TikTok'u yasaklayabilir - Haberler - indir.com

Donald Trump TikTok'u yasaklayabilir

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 31 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-07-31 11:02:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Teknoloji

ABD Başkanı Donald Trump, son zamanların belki de en tartışmalı sosyal medya platformlarının başında gelen TikTok'u yasaklamayı değerlendirdiğini açıkladı. Söz konusu bu platform daha önce de bazı ülkelerde yasaklanmıştı. Sosyal medya uygulamaları arasında en çok tartışma konusu olan TikTok, ABD Başkanının da gözünden kaçmadı. Daha önce farklı bir isimle de görünen bu uygulamanın Çin merkezli bir şirkete ait olduğu biliniyor. Şirketin CEO'sunun ise ABD'li olduğu aktarılıyor. 

Çeşitli konularda yaptığı sert çıkışlarla gündemde adından söz ettiren ABD Başkanı Donald Trump, yönetimlerinin TikTok'u ABD sınırları içerisinde kapatılması kararını alıp almamak üzerinde düşünme içerisinde olduğunu ifade etti. Sık sık tartışma konusu olan Çinli platform genel olarak casuslukla suçlanıyordu.

TikTok Çin baskısı nedeniyle Hong Kong pazarından çekildiTikTok Çin baskısı nedeniyle Hong Kong pazarından çekildi

ABD yönetimi TikTok’a karşı mesafeli

Amerikalı yöneticiler tarafından daha önce yapılan açıklamalarda da Çin Hükumeti'nin ABD vatandaşlarının kişisel ve özel verilerine bu tür uygulamalar üzerinden erişim sağlandığını ve uygulamaların veri toplamak için de kullandığı öne sürüldü. ABD Başkanı Trump, TikTok'un ve diğer büyük teknoloji şirketlerinin davranışlarını "çok kötü" şeklinde nitelendirmiş fakat konuyla ilgili detay vermemiştir. Geçmişte ise sosyal medya platformlarını muhafazakarların seslerini bastırmakla ve sansürle suçlamıştı.

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, daha önce konuyla ilgili olarak yapmış olduğu açıklamalarda TikTok kullanan ABD vatandaşlarına uyarıda bulunmuştu. Aynı zamanda Cumhuriyetçi parti mensupları da TikTok karşıtı açıklamalar yapmıştı. Cumhuriyetçi Senatör Josh Hawley, federal çalışanların hükumet telefonlarında bu uygulamayı kullanmasına engel olacak bir yasa teklifi de sunmuştu.

Kongrenin gündeminde sık sık TikTok yer alıyor

Cumhuriyetçi Parti kongre üyesi Ken Buck tarafından sunulan bir yasa teklifi de federal çalışanların devlet telefonlarında nuygulamayı engellemelerini öngörüyor. Bu teklif, kongrede çoğunluğa sahip olan Demokratların yıllık savunma harcamaları kanununda da kendine yer bulmuştu. Mart ayı içerisinde açıklamada bulunan Josh Hawley, TikTok’un Birleşik Devletler için büyük bir güvenlik riski oluşturduğunu ve devlet telefonlarında hiçbir yerinin olmadığını ifade etmişti. ABD ve Çin arasında son dönemde devam eden gerilim, TikTok tartışmalarıyla yeniden alevlenebilir gibi gözüküyor. Öte yandan TikTok daha önce Çin’in sınır problemleri yaşadığı Hindistan’da ve Endonezya’da yasaklanmıştı. Farklı ülkelerde de uygulamanın geleceği hakkında benzer kararlar alınabileceğinin altı çiziliyor.


İlgili uygulamalar
Amazon çalışanlarının TikTok kullanmasını yasakladıAmazon çalışanlarının TikTok kullanmasını yasakladı
SnapChat TikTok benzeri bir arayüzü test ediyorSnapChat TikTok benzeri bir arayüzü test ediyor
ABD TikTok'a karşı harekete geçtiABD TikTok'a karşı harekete geçti

PAYLAŞ