Dolby Atmos nedir? - Haberler - indir.com

Dolby Atmos nedir?

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 54 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-08-16 13:00:02
Editör : Onur Köse
Kategori : Akıllı Telefonlar

Kullanıcılara oyun, müzik ve seyir tarafında üst seviye bir ses deneyimi sunan Dolby Atmos teknolojisi sayesinde gerçek dünya ile sanal dünya arasındaki çizgi oldukça inceliyor. Bu içeriğimizde Dolby Atmos teknolojisi nedir, nasıl çalışır ve tam olarak ne işe yarar gibi soruların cevabını vermeye çalışacağız. Teknoloji her alanda giderek gelişmeye ve yenilikçi içerikler sunmaya devam ediyor. Görüntü teknolojisi tarafında 4K kalitenin standart olması sürerken, 3 boyut teknolojisi artık evimizin içine kadar gelmiş durumda. Sırada ise güçlü ses deneyim teknolojileri bulunuyor. Bu alanda ise öne çıkan Dolby Atmos, 2021 yılında geliştirilen surrond ses teknolojisinden sonra gelen en iyi hamlelerden birisi oluyor. Öyle ki Dolby Atmos, adeta sesi duymanızı değil hissetmenizi sağlıyor.

Dolby Atmos nedir? Sorusunun kısa cevabı daha önce deneyimlemediğiniz bir ses deneyimidir diyebiliriz. Sadece havalı sinema salonlarında yaşayacağınız bir deneyim olmakla kalmayıp, akıllı telefonunuzda bile bu teknolojiye sahip olabilirsiniz. Gelin şimdi Dolby Atmos teknolojisinin detaylarına bakalım.

Yeni Güncelleme İle Galaxy S8'e Dolby Atmos Desteği GeliyorYeni Güncelleme İle Galaxy S8'e Dolby Atmos Desteği Geliyor

Dolby Atmos nedir?

Dinleyicilere ve oyunculara 360 derece ses deneyimi sunan bir teknolojidir. Klasik hoparlörlerde olduğu gibi birkaç kanaldan ses vermez. Onlarca hoparlör veya ses kanalı sayesinde en gerçekçi ses deneyimini kullanıcılara sunabilir. Dolby Atmos teknolojisi sayesinde izlemiş olduğunuz bir filmdeki seken mermi sesi ve oyunda yürürken ortaya çıkan çimlerin sesleri, hemen yanınızda oluyor gibi gerçekçi tonlamalarda gerçekleşir. Dolby Atmos’un başlıca amacı ise en gerçekçi sesi kullanıcıya aktarmaktır.

Dolby Atmos ne işe yarar?

Üreticilerin söylediğine göre 2012 yılında çıkan Sorrond ses teknolojisinden sonra üretilen en önemli teknolojilerden bir tanesidir. Dolby Atmos, sadece izleyici, oyuncu veya dinleyiciyi geçerek ekranda gördüğünüz veya kulakta duyduğunuz ne varsa onun içinde olmanızı hissettirir. İlk etapta sinema salonlarında kullanılmaya başlanan Dolby Atmos ses teknolojisi ev sinema sistemlerinde, akıllı televizyonlarda ve daha sonra ise akıllı telefon ve tabletler de kullanılmaya başlandı.

Dolby Atmos nasıl çalışır?

Dolby Atmos ses teknolojisi baktığımız zaman, sinema salonlarında 400 adete kadar ulaşan hoparlörler ile çalışıyor. Bu hoparlörler izleyicinin önünde, arkasında, sağında, solunda ve üstünde konumlandırılarak ekranda yaşananları hissetmeniz sağlanıyor. Ev sinema sistemlerinde ise benzer yöntem kullanılıyor ve 5+1 yada 7+1 ses sisteminden fazla hoparlör gerekiyor. Hoparlörler tavana yerleştiriliyor. Tüm hoparlörlerin aynı anda çalıştığı zaman 360 derece ses deneyimi yaşamış oluyorsunuz. Yeni nesil OLED ve LED TV’lerde Dolby Atmos ses teknolojisi kullanımı ise bir hayli ilginç oluyor. Ekstra bir hoparlör kullanılmadan 360 derece ses deneyimi sunmak için televizyon üzerinde bulunan hoparlörlerin kanalları sesi yukarı yönlendiriyor. Tavandan yansıyarak izleyiciye ulaşan ses 360 derece ses deneyimini yaşatmış oluyor.

Her ne kadar donanım önemli olurken, Dolby Atmos destekli film ve oyun içerikleri ile bu deneyimi yaşamanız mümkün olacaktır.



PAYLAŞ