Dijital Gelecekte Bizi Neler Bekliyor? - Haberler - indir.com

Dijital Gelecekte Bizi Neler Bekliyor?

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 14 ''   Yayınlanma Zamanı : 2018-10-25 23:50:00
Editör : Elif Keskin
Kategori : Teknoloji

Dell EMC tarafından düzenlenen Dell Technologies Forum 2018 etkinliği İstanbul'da düzenlendi. Teknolojinin geleceği üzerine konuşmaların yer aldığı etkinlikte dijital dünyanın gideceği yön üzerine önemli sonuçlar paylaşıldı. 

Etkinlikte, Dell Technologies Dijital Dönüşüm Endeksi (Dell Technologies Digital Transformation Index) araştırmasının sonuçları da paylaşıldı. Araştırma Türkiye'nin de dahil olduğu 42 ülkede gerçekleştirildi. 4 bin 600 şirketin dahil edildiği araştırmada, şirketlerin dijital dönüşüm süreçlerine yönelik çıktılar elde edildi.

Türkiye'de ilk fiziksel dijital para bürosu açıldı!Türkiye'de ilk fiziksel dijital para bürosu açıldı!

Dijital Dönüşüm'den Kaçınan Şirketler Risk Altına Girecek

Teknoloji dünyasında yaşanan dijital dönüşüm pek çok sektörü ve şirketi bünyesine katıyor. Dijital dönüşümden kaçınan veya bunu erteleyen şirketlerin ise bazı problemler ile karşı karşıya kalacağı belirtiliyor. Türkiye'deki şirketlerin yalnızca yüzde 4'lük bir kısmı kendini Dijital Lider olarak tanımlayabiliyor. Ülkemizdeki şirketlerin yüzde 26'sı ise dijital gelecek konusunda bazı kaygılara sahip. Dijital dönüşümün gerisinde kalmakta çekinen şirketlerin en büyük kaygısı değişen ve dönüşen müşteri taleplerine yetememek. Tüm bu çıktılara göre şirketler beş farklı kategoriye ayrıldı. 

Yüzde 4 olarak belirtilen Dijital Liderler ilk şirket profili olarak belirtlendi. Ardından gelen yüzde 31'lik grup ise Dijitale Adapte Olanlar olarak kategorize edildi. Bir alt segmentte yer alan grup ise Dijital Değerlendirenler olarak ayrıldı. Bu şirketlerin genel profiline bakacak olursak dijitali yakından takip ediyorlar ve gelecek planlarına dahil etmiş pozisyondalar. Dijitali Takip Edenler olarak gruplandırılan yüzde 25'lik bir orana sahip şirketler dijital dünyaya başlangıç aşamasında giriş yapmış durumdalar. Son grup ise yüzde 3 oranında olan Dijitalde Ağır Kalanlar olarak belirlendi. Bu grup dijital dünyanın geleceği göz önünde tutulduğu zaman oldukça büyük bir risk altındalar. 

Türkiye'de Dijital Dönüşüm Farkındalığı Yüksek

Türkiye, dijital dönüşüm farkındalığı yüksek ülkeler arasında yer alıyor. Bu noktada dijital dünyaya geçiş oranına baktığımız zaman ise düşük performans ile karşılaşıyoruz. Üst segmentte yer alan şirketlerin üçte birinin dijital dönüşüm konusunda aksiyon planı bulunuyor. Yine de ülkemizdeki şirketlerin yüzde 28'i dijital dünyaya adapte olmakta zorlanıyor veya bu dünyanın tamamen dışında kalmış durumda. 

Dijital Dönüşüme Engel Olan Faktörler

Dijital dönüşüme adapte olmak şirketler için çok kolay olmuyor. Şirketlerin yüzde 92'sinin karşı karşıya kaldığı spesifik problemler bulunuyor. Son zamanlarda sık sık tartışılan Veri Mahremiyeti ve Siber Güvenlik yüzde 45 oranında şirketlerin en büyük problemi. Bütçe ve kaynak eksikliği de dijital dönüşüm konusunda yüzde 40 oranında büyük bir engel. Ayrıca şirketlere engelleyen diğer faktörlere bakacak olursak üst düzey sponsorluklar, regülasyonlar, yasal değişiklikler ve dijital kültür eksikliği başta geliyor. Tüm bunlar göz önünde tutulduğu zaman şirketler için dijital dönüşüm süreci oldukça zorlu gerçekleşiyor. 

Gelecekte Yapılacak Yatırımlar

Dijital dünyaya adapte olması sürecinde şirketlerin bazı yatırımlar yapması gerekiyor. Yapılan araştırmaya göre önümüzdeki üç yıl içerisinde şirketlerin yatırımları şu şekilde kategorize edilecek:

  • Siber güvenlik (%70)
  • Çoklu bulut ortamı (%51)
  • Bilişim odaklı yatırımlar (%59)
  • Nesneletin interneti (%52)
  • Bilişsel sistemler (%52)

 


Dijital videolar 2020'ye kadar internet trafiğinin %80'ine hakim olacakDijital videolar 2020'ye kadar internet trafiğinin %80'ine hakim olacak
Apple, Eylül ayında dijital baskı hizmetlerine son verecekApple, Eylül ayında dijital baskı hizmetlerine son verecek
2019 Yılında Dijital Pazarlama Alanında Önemi Artacak 11 Trend2019 Yılında Dijital Pazarlama Alanında Önemi Artacak 11 Trend

PAYLAŞ