Deli gibi yatırım yapılan Facebook Gaming pazar payı ile dikkatleri üzerine çekti - Haberler - indir.com

Deli gibi yatırım yapılan Facebook Gaming pazar payı ile dikkatleri üzerine çekti

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 45 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-01-13 18:05:02
Editör : Ayça Yurttaarslan
Kategori : Sosyal Medya

Facebook Gaming pazarının hızlı büyümesi kullanıcıları şaşırttı. Twich’e rakip olarak pazara giren Facebook Gaming bu süreçte Twitch’in pazar payını olumsuz etkilemeyi başardı! 

Son dönemin en popüler mesleklerinden olan içerik üreticiliği ve yayıncılık için farklı platformlar oluşması üreticilerin daha çok kazanç elde etmesini sağlıyor. Yayın denince akla uzun bir süredir tek gelen platform ise kuşkusuz ki Twitch’di. Yükselmenin zor olduğu ancak hedef kitleyi oturttuğunuzda sağlam bir kazanç kaynağı haline gelen platforma bugüne kadar pek çok şirket rakip olmaya çalışmış ve Twitch kadar başarı ede edememişti. Bu platformların bir örneği ise Kanada ve Rusya’da daha geniş kitlelere hitap eden birkaç sene öncesinde Türkiye’de de kullanıma açılan Dlive. Başlangıçta sunduğu özelliklerle yayınların ilgisini çeken ancak sonrasında aldığı uyguladığı yeniliklerle yayıncı kaybetmeye başlayan platform söz konusu yeni özellikleri daha yavaş getirseydi kesinlikle Twitch’in ciddi bir rakibi olabilirdi. Ancak kazanç konusunda fazla acele eden platform ne yazık ki son dönemlerde pazarın gerisinde kalıyor. 

Twitch Canlı Yayınları Askıya AldıTwitch Canlı Yayınları Askıya Aldı

Tabi Facebook Gaming’in de bu pazara dahil olması işleri oldukça zorlaştırmış durumda. 2019 senesini geride bırakan Twitch’in geçen seneyi pek iyi geçirdiği söylenemez. Facebook Gaming’in pazara dahil olmasıyla birçok yayıncı işbirliği için Facebook’u tercih etti. Tabi bu durum Twitch’in pazar payının ciddi oranda düşmesine neden oldu. 

Facebook Gaming pazar payını büyütüyor 

Yayın platformları ile ilgili yayınlanan raporları incelediğimizde işlerin Mixer için de pek iyi gitmediğini söylemek yanlış olmaz. Ninja ve Shround gibi ünlü yayıncıları bünyesine katarak ciddi bir reklam yapan Mixer için Microsoft milyon dolarlık harcamalar yapmış olsa da, platform 2019 senesinde sadece yüzde 0.6’lık bir büyüme sağlayabildi. YouTube Gaming ise çok küçük bir artış göstermesine rağmen listenin ikinci en büyük platformu olmayı başarıyor.  

Facebook, bulut tabanlı oyun servisi PlayGiga’yı satın aldı

2019 yılına baktığımızda en çok gelişen platformun Facebook Gaming olduğunu söyleyebiliriz. Ciddi bir başarı yakalamayı başaran platform yüzde 5.4’lük bir artışla en hızlı büyüyen yayın platformu haline gelmeyi başarmış durumda. Yatırımlarını ülkemizde de ciddi bir oranda arttırmaya devam eden şirket 2020 senesinde oldukça başarılı olacak gibi duruyor. Tabi Facebook Gaming ciddi bir büyüme kaydetmiş olsa da en büyük pazar payı yüzde 61’lik oranla Twitch’in elinde bulunuyor. 

Platformlarda yapılan yayın saati bazında değerlendirmeye bakıldığında da ise yine en çok artış Facebook Gaming’te görülüyor. Tabi 2018’e göre Twitch’inde yayın saatlerinde bir artış yaşandığını söylemek mümkün. YouTube Gaming ve Mixer ise en az yayın saati artışına sahip olan platformlar olarak karşımıza çıkıyor. Tabi bu alanda talebin günden güne arttığını düşünürsek 2020 senesinde platformların daha geniş bir büyüme elde etmesinin mümkün olduğunu söyleyebiliriz. 

Pokemon oyunları Facebook Gaming'te

Olayı yayıncılar açısından değerlendirdiğimizde ise en önemli olan noktanın şirket desteği olduğunu söylemek mümkün. Twitch’in son dönemlerde bu konudan sıklıkla eleştirilmesi ve Türkiye’de de yeterli desteği sağlayamamasının yayıncıları Facebook Gaming’e yönlendirdiğini ve bu durumun Facebook Gaming için ciddi bir fırsat yarattığını söylemek mümkün. Bu konuda daha bonkör davranan Facebook 5.1’lik artış elde etti. YouTube Gaming’in ardından en hızlı büyüyen ikinci şirket olan Facebook değerini de 68 milyon dolara çıkarmış bulunuyor. 


Twitch kan kaybetmeye devam ediyorTwitch kan kaybetmeye devam ediyor
Facebook Türkiye'de 8 ilde şube açıyorFacebook Türkiye'de 8 ilde şube açıyor

PAYLAŞ