Cydia, Apple’ı App Store için “Tekellik” gerekçesiyle dava etti - Haberler - indir.com

Cydia, Apple’ı App Store için “Tekellik” gerekçesiyle dava etti

Tahmini Okuma Süresi : 1 ' 52 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-12-14 15:01:03
Editör : Onur Köse
Kategori : Teknoloji

Apple şirketinin davaları bitmek bilmiyor. Her yıl birçok şirket tarafından davalık konuları gündeme gelen şirket şimdi ise Cydia ile davalık oluyor. Apple’ın bildiğiniz üzere iOS işletim sistemi bulunuyor. Bu sistemde kullanıcıların uygulama indirebildikleri uygulama mağazası App Store bulunuyor. App Store resmi bir uygulama mağazası olurken, kullanıcılar istedikleri oyun ve uygulamalara bu mağaza üzerinden erişebiliyorlar. Dava sebebi olarak ise söz konusu uygulama marketi olduğu söyleniyor. Cydia adlı bu uygulama mağazası, Apple’ı dava ediyor.

Cydia ve App Store davalık oldu

Apple Watch EKG algoritmasını güncellediApple Watch EKG algoritmasını güncelledi

Cydia’nın çatı şirketi olan SaurikIT, App Store öncesinde iOS cihazlar için hizmet veren kendi mağazalarının haksız bir rekabete uğradığı ve Apple’ın tekel avantajı ile rakiplerini batırdığını iddia ediyor. iPhone, bildiğiniz üzere 2007 yılında ilk duyurulduğunda herhangi bir uygulama marketi bulunmuyordu. O dönemin CEO’su olan Steve Jobs, geliştiricileri Safari tarayıcısı üzerinden çalışacak olan web uygulamar üretmek noktasında destekte bulundu.

Daha sonra ise jailbreak denilen işletim sistemi üzerinde yapılan kırma işlemi ile geliştiriciler Apple olmadan da kendi uygulamalarını yayınlayabileceklerini farkettiler. Bu durumu değerlendiren Jay Freeman, Cydia adlı bir uygulama yaptı. Cydia kullanıcıların uygulamaları indirebileceği bir mağaza yapısında geldi. App Store öncesinde gelen bu uygulama mağazasından daha sonra birkaç ay gibi bir süre içerisinde Apple kendi mağazasını da duyurdu. Apple’ın kendi marketini tanıtması sonrasında Cydia ve benzeri uygulama marketlerini piyasa dışına atmak için uğraştı. Tüm imkanlar ile jailbreak’ın da önüne geçen şirket App Store haricinde başka iOS mağazasına uygulama çıkartan geliştiricilere ise rekabet etmeme sözleşmesi imzalatmaya başladı. Tüm bu durumlar kapsamında Clydia, Salı günü App Store davasını açmayı başardı. Apple cephesinden ise konu hakkında henüz resmi bir açıklama gelmediğini belirtelim.  


Apple'ın şartı WhatsApp'ın tepkisini çektiApple'ın şartı WhatsApp'ın tepkisini çekti
Apple, Müzik Notları uygulamasını kapattıApple, Müzik Notları uygulamasını kapattı

PAYLAŞ