Çocukların tabletlerinde bulunması sakıncalı olan 6 uygulama - Haberler - indir.com

Çocukların tabletlerinde bulunması sakıncalı olan 6 uygulama

Tahmini Okuma Süresi : 4 ' 43 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-04-09 10:51:03
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Donanım

Adım adım gelişen ve büyük kitleleri etkisi altına almayı başaran teknolojik dünya çocukların dikkatini çekmekten geri kalmıyor. Gerek akıllı cihaz gerek tablet olsun çocuklar küçük yaşta bu cihazlara ilgi duyuyor. Hatta birçok çocuğun küçük yaşta tableti var. Birçok ebeveyn tarafından bu çoğu zaman eleştiri toplasa da pek fazla önüne geçilecek bir durum değildir. Tablete sahip olan çocuklar kendi istekleri doğrultusunda özgürce diledikleri uygulamalara ve oyunlara dahil olabiliyorlar. Çocuklarına tablet alan ebeveynler kontrol mekanizması inşa etmek adına tabletleri koruma altına almayı tercih ediyor. Bunun içinde çeşitli güvenlik uygulamalarına başvuruyorlar. Fakat baz uygulamalar çocukları korumak yerine onlara zarar verecek içerikler sunmaktan da geri kalmıyor. Yazımızın devamında çocukların tabletlerinde bulunması sakıncalı olan uygulamaları inceleyeceğiz. 

 1- Canlıları göz ardı eden, korkutucu karakterin yer aldığı ve şiddet ile korkunun işlendiği oyunlar

Şiddet ve korku temasını işleyen birçok bilgisayar oyunu ve bu oyunların desteklendiği uygulamalarda 16 ve 18 yaş sınırı bulunuyor. Bu yaş sınırının altında olan çocukların şiddet ve korku içeren oyunların oynanması bir süre sonra farkında olmadan şiddete karşı duyarsızlaşma, mağduriyet hissetmelerine ve aynı zamanda korkmalarına sebep olmaktadır. Mortal Kombat, Dead Effect 2, Eyes, Mental Hospital, Murder Room, DOOM ve Twisted Lands gibi oyunlar canlılara zarar veren bir temaya sahip şiddet korku içerikli ögeler sunmaktadır. 

2- Hırsızlık, argo içerikli konuşmalar, zararlı madde kullanımı gibi olumsuz davranışlara teşvik eden oyunlar ve uygulamalar

Genellikle eğlenceli ve zararsız görülen birçok oyun ya da uygulama aslında çocukların bilinçaltında büyük izler bırakıyor. Bu oyunların ve uygulamaların alt metninde çocuklara zarar verecek içerikler bulunuyor. Bu tarz oyunlarda ve uygulamalarda vakit geçiren çocuklarda kısa vadeli değilde uzun vadeli sorunlar ortaya çıkıyor. Özellikle davranış bozukluğu gibi durumlar ile karşı karşıya geliniyor. Hatta çoğu zaman çocuklarda rastgelen bu davranış bozuklarının oyunlardan ve uygulamalardan dolayı olduğu anlaşılmıyor. Grand Theft Auto ve South Park The Stick of Truth başta olmak üzere bunlar gibi daha birçok oyun ve uygulama çocuklara zara verecek içeriklere sahiptir. 

3- Tanımadıkları kişiler ile online sohbet edebildikleri ve bu doğrultuda tanımadıkları kişiler tarafından istismar ile karşı karşıya kaldıkları oyunlar ve uygulamalar

Gelişen teknoloji ortaya birçok sorunu da getiriyor. Uygulamalar arasında en tehlikeli ve ebeveynler tarafından kontrol edilmesi son derece zor olan online  sohbet uygulamaları çocuklar için büyük tehlike kapısı açıyor. Bazı oyunlar ve uygulamalar çocukların online bir ortamda tanımadıkları kişiler ile iletişim halinde olmalarını sağlıyor. Çocuklar bu ortamlar içerisinde farkında olmadan tanımadıkları kişiler ile aile bilgilerini paylaşabiliyor ya da kendisi hakkında bilgileri verebiliyor. Bu da zaman zaman ciddi sorunları ortaya çıkarıyor. Ebeveynler çocuklarını korumak için tabletlerinde online sohbet özelliği bulunan uygulamalara ve oyunlara yer vermemeleri gerekiyor. Whisper, PUBG, Mavi Balina (Blue Whale) ve Momo gibi oyunlar bu tarz içeriklerin yer aldığı en önemli uygulamaların başında geliyor. 

4- Çocuklar için uygunsuz reklamlara izin veren oyun ve uygulamalar

Çocuklar tabletlerinde son derece masum olarak görülen uygulamalar ya da oyunlar kullanıyor olabilirler. Hatta tabletlerinde yer alan uygulamaları ya da oyunları kontrol ettiğinizde kesinlikle zararlı içerikler ile karşılaşmıyor olabilirsiniz. Fakat bazı uygulamalar ya da oyunlarda çeşitli zararlı mesajlar veren reklamlar ile karşı karşıya geliyor olabilirsiniz. Bu durumu ortadan kaldırmak adına bazı güvenlik uygulamalarından faydalanabilirsiniz. Fakat yine de çocukların tablet kullanımını kontrol altında tutmanız gerekiyor. 

5. Fotoğraf ve video paylaşımına izin veren, özel bilgilerin paylaşılabildiği sosyal medya uygulamaları

Her yaştan kullanıcı son zamanların vazgeçilmezi olan sosyal medyalardan birine sahiptir. Çocukların sosyal medya platformlarına en erken dahil olma yaşı ise 13-14 olarak belirtiliyor. Bu yaştan öncesinde sosyal medya kullanımı kesinlikle önlenmeli ve bu yaştan sonra kullanıldığı taktirde ise kesinlikle kontrol altında bir kullanım izni sunulmalıdır. Çocuklar sosyal medya kullanımlarında ilk olarak ergenlik dönemlerinde kendilerini kanıtlamak adına kendi fotoğraflarını sosyal medyada paylaşıyor ya da kişisel bilgilerini başkaları ile paylaşıyorlar. En popüler sosyal medya uygulamaları ise Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat, Tinder ve Swarm olarak tespit edilmiştir. 

6. Kullanıcılar tarafından paylaşılan içeriklerin denetlenmediği alternatif mizah siteleri

Çocuklar için görünürde zararlı içerikler sunmuyor olsa da mizah siteleri çocuklara büyük zarar verecek niteliktedir. Kullanıcıların da içerik üretebildiği  9Gag, Reddit, Bobiler, İnci Sözlük, Ekşi Sözlük ve Imgur gibi alternatif mizah sitelerinden çocukların uzak durması gerektiği ön görülüyor. 

Kaynak: Listelist





PAYLAŞ