Clubhouse kullanıcılarına neler sunuyor? - Haberler - indir.com

Clubhouse kullanıcılarına neler sunuyor?

Tahmini Okuma Süresi : 4 ' 23 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-02-13 18:01:03
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Uygulama

Son zamanların sık sık adından söz ettiren Clubhouse uygulaması merak ettirmeye devam ediyor. Davet kodu gerektiği için burada herkes yer alamıyor. Clubhouse, kullanıcılarına neler sunuyor? Clubhouse gerçekten de sosyal medya dünyasında şekillendirici bir görev mi üstleniyor yoksa yakın zamanda popülerliği geçer mi?

Clubhouse'da kullanıcıları neler bekliyor?

Clubhouse, Alpha Exploration Co. tarafından geliştirilen ve ilk kez Nisan 2020'de kullanıcılara sunulan bir sosyal medyadır. COVID-19 pandemisi ile beraber sık sık adından söz ettirmeye başlayan platformun 2 milyondan fazla  aktif kullanıcısı vardır. Sadece iOS kullanıcılarının, platforma üye olan farklı bir kişi tarafından gönderilen davet kodu ile kullanılabilen bir platform olmasına rağmen hızlı bir yükseliş grafiği vardır. Platformda yazılar yok, direk mesaj özelliği yok, görsel yok, beğenme tuşu yok, sadece sesli bir şekilde sohbet odaklarına girmek var. Dünyanın herhangi bir yerinde kullanıcı açmış olduğu sohbet odaklarında, tek ortak noktaları bazen sadece orada olmak olan insanlardır. Makyaj sırları, Mars yolculuğu, geleceğin teknolojisi, aldatma hikayeleri, ABD seçimleri, çiftleri yoran ilişkiler ve daha bir çok konunu, sohbet odaklarında konuşulur. Fakat en çok konuşulan konu ise elbette ki platformun kendisidir. 

Ses temelli sohbet uygulaması; Clubhouse!Ses temelli sohbet uygulaması; Clubhouse!

Clubhouse kullanıcıları kimler?

Şu an için Clubhouse kullanıcıları, sadece davet kodu olan ve iOS işletim sistemine sahip mobil cihaz kullanıcılarıdır. Clubhouse'un kitlesi oldukça sınırlı gözüküyor fakat her geçen gün kullanıcı sayısı artmaya devam ediyor. Şu an iOS cihazlarda kullanılıyor lakin yakın zamanda Android sürümü de sunulacak. Platformun bu kadar çok konuşuluyor olmasının sebebi ise kullanıcılarıdır. İçeriği girdiğiniz karşınıza onlara ünlü isim çıkabilir. Gazeteciler, şarkıcılar, fenomenler, influencerlar, üçlü markaların temsilcileri gibi daha birçok dikkat çekecek isim buradadır. Mevcut sohbet odalarında sadece bir kaç kişi değil aynı zamanda binerce kişi de olabilir. Bu da bol malzemenin çıktığını gösteriyor. 

Podcastlerin sonu mu geliyor?

Sohbet odalarında özellikle podcast üreticileri tarafından en çok tartışılan konu; Clubhouse platformunun podcastlerin yerini alıp almayacağıdır. Çünkü mantıkları bir nevi aynı gibi gözüküyor. Konuşmayı ve kendi konuları adına faydalı bilgiler verebilen kişiler sohbet odaklarında konuşuyor ve binlerce kişi de bunu dinleyebiliyor. 

Radyo ve podcast sisteminin klasik sosyal medyadan ayrıldığı en önemli nokta; dinleyicilerin aynı anda farklı bir işle ilgileniyor olmasıdır. Platform da tam olarak kullanıcılarına bunu sunuyor. Sohbet odalarında konuşulanları uygulama arka planda çalışırken veya telefonunuzun ekranı kapalıyken dahi dinleyebilirsiniz. Clubhouse radyo sistemine benziyor. Fakat podcastten ayrı noktaları vardır, bu da canlı olmasıdır. Sohbet odasına girdiğinizde sevdiğiniz bir sohbeti bitene kadar dinlemeniz mümkündür. Konuşmaların herhangi bir kaydı alınmaz. Bazın konuşmanın ortasında dahil olduğunuzda konuyu anlamayabilirsiniz. Hatta konu başlığı değişmiş bile olabilir. 

Etkileşim illüzyonu

Herkese açık olan bir sohbet odasına girdiğinizde orada olan herkesi görebilirsiniz. Birçok sohbet odası karşınıza günlük yaşamınızda karşılaşmanız zor olan kişiler burada karşınıza çıkabilir. Clubhouse, kullanıcılarına bu yakınlık hissini veriyor. Ünlü isimlere sadece uzaktan bakmıyor onlarla birlikte oluyor ve hatta sohbet etme şansını elde edebiliyorsunuz. Genel olarak herhangi bir sohbet odasını başlatan kişi sohbetin işleyiş kısmını konferans olarak belirliyor. Burada yeni bir konu var, konunun uzmanları var, katılıma göre konu ile ilgili konuşan konular var ve kullanıcılar yani dinleyiciler vardır. Kolay kolay bir arada görmeyeceğiniz isimleri dinlemek oldukça keyifli olacak ancak Clubhouse'ta dinleyiciler hiçbir zaman olmadıkları kadar pasif durumdalar. 

Clubhouse ve benzeri geleceğin sosyal medyası olabilir mi?

Clubhouse sohbet odalarında, özellikle de dijital medya uzmanları tarafından en çok tartışılan konulardan biri Clubhouse platformunun geleceğidir. Reklam yayınlama potansiyeli, kullanıcı sayısı arttığı zaman ne olacağı, kendi ünlülerini yaratıp yaratmayacağı gibi konular platformun kullanıcıları tarafından merak edilen konular. Konsept gerçekten de beğeni topluyor; makyaj yapmanıza, şık olmanıza, arka fonda ne olduğuna bakmanıza, dil kurallarına dikkat etmenize, binlerce takipçiye, efekt programlarına ihtiyacınız olmadan sadece bir sohbet odasına girerek farklı konular hakkında bilgi edinebilir, sohbete katılabilir ve yeni insanlarla tanışabilirsiniz. Sohbet odalarında, ünlü değilseniz söz almanız oldukça zordur. Yani bir dinleyici olarak platformda pasif olarak yer alacaksınız. 

 


İlgili uygulamalar

PAYLAŞ