Cloudflare'dan Google Captcha'yı silebilecek yeni güvenlik anahtarı - Haberler - indir.com

Cloudflare'dan Google Captcha'yı silebilecek yeni güvenlik anahtarı

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 7 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-05-17 10:31:01
Editör : Ayça Yurttaarslan
Kategori : Teknoloji

İnternet sitelerinde kullanıcılardan insan olduğunu doğrulaması için sunulan yöntemler artık pek çok kullanıcının canını sıkamaya başlamış durumda. İnsanların, insan olduklarını kare kutucuklarla dolu bir ekrandan seçim yaparak makineye anlatma çabasının son bulması için Cloudflare, CAPTCHA yerine yeni bir arayış içinde.

Pazardaki önemli DNS servis sağlayıcılarından biri olan Cloudflare, "CAPTCHA deliliğini" olarak adlandırdığı herkese gına getiren bu sistemi değiştirerek internet sitelerini yeni bir sisteme geçirme niyetinde. Ama tabi ki de bu geçişin kolay olmayacağını ve bir süre daha CAPTCHA’la karşılaşacağımız da bir gerçek.

Google'a İtalya'da 123 milyon dolarlık cezaGoogle'a İtalya'da 123 milyon dolarlık ceza

Bildiğiniz gibi pek çok internet sitesinde karşımıza insan olduğumuzu kanıtlamamızı isteyen bir CAPTCHA sistemi çıkıyor ve bizden yaya geçidi, otobüs, yangın söndürme musluğu, bisiklet gibi bazı şeyler seçmemizi istiyor. Cloudflare ise bir süredir bu sistemden memnun değil.

Google'dan Yeni Captcha Sistemi: no CAPTCHA reCAPTCHA (Video)

Çok eski cihazlarla çekilmiş gibi olan bu görüntüler, karenin %0,2'sinde yer alan ve bazı nesneleri seçemediğimiz de başa dönme sorunlarına neden olan CAPTCHA, internete de ciddi bir yük binmesine neden oluyor.

İnternet için yeni bir sistem geliştiriliyor

Blogunda bu konu hakkında açıklama yapan Cloudflare, "CAPTCHA'dan tamamen kurtulmayı" amaçladığını belirterek, Kişilik Kriptografık Tasdiği (Cryptographic Attestation of Personhood) adını verdiği yeni bir sistemi açıkladı. Bu yeni sistemde, USB anahtarları kullanabiliyor ya da Cloudflare'in internet sitesinde özelliği test etmek mümkün.

Sistemi denemek için şunları yapmanız gerekiyor;

  • I am human (beta) yazan düğmeye tıklayın
  • Güvenlik anahtarınızı seçin
  • Güvenlik anahtarınıza basın
  • Sitenin anahtar örneğinize erişmesine izin verin.

Bütün süreç birkaç saniye sürüyor ve en sonunda sizi yeniden bloga döndürüyor.

Şirket yaptığı açıklamada üreticilerin sağladığı özel gömülü güvenli modül kullanıldığını da açıklandı. Kullanılan bu güvenlik modülü, kendisinin özgünlüğünü gizlilikten ödün vermeden doğrulayabilme özelliğine sahip. Cloudflare’in işi de bu kodu kontrol edip, üreticinin legal olup olmadığını kontrol etmek.

Yeni bir sistem için kolları sıvayan şirket CAPTCHA’ya başka alternatifler de geliştiriliyor. Ancak bunun biraz zaman alacağını da belirten şirket özlliğin henüz test aşamasında olduğunu açıkladı. Bu sistem şimdilik sadece YubiKey'leri, HyperFIDO anahtarları ve Thetis FIDO U2F anahtarları destekliyor.

 


Google Pixel 6 sızdırıldı! İşte özellikleriGoogle Pixel 6 sızdırıldı! İşte özellikleri
Google ve SpaceX, Stalink projesi başlatıyorGoogle ve SpaceX, Stalink projesi başlatıyor

PAYLAŞ