Çip maliyeti yüzünden Apple ürünlerinin fiyatı artabilir - Haberler - indir.com

Çip maliyeti yüzünden Apple ürünlerinin fiyatı artabilir

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 17 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-09-07 12:00:05
Editör : Ayça Yurttaarslan
Kategori : Teknoloji

Nikkei Asia'ya konuşan kaynaklara göre, Apple'ın cihazlarındaki çipler için daha fazla ödeme yapması gerekecek ve artan maliyetleri müşterilerine yansıtabilir.

Apple'ın ana çip tedarikçisi olan TSMC, küresel çip arzı sıkıntısının neden olduğu sektördeki geniş enflasyonun ardından fiyatlarını artırma sürecinde. Şirketin planlanan fiyat artışlarının, on yılın en önemli çip fiyat artışları olduğu söyleniyor.

Apple'ın yeni CEO adayları kimler?Apple'ın yeni CEO adayları kimler?

TSMC'nin cipsleri, doğrudan rakiplerinden yüzde 20 daha pahalıydı, ancak daha küçük dökümhaneler, daha yüksek malzeme ve lojistik maliyetleri nedeniyle kendi fiyatlarını artırdı ve TSMC, önümüzdeki üç yıl içinde 100 milyar dolarlık yeni yatırım taahhüdünde bulundu. Şirket, primini korumak için fiyatlarını artırmalı ve bu ek maliyetleri müşterilere yansıtmalıdır.

iPhone 13 ne zaman tanıtılacak?

TSMC'nin ayrıca, üretim hattı alanını güvence altına alma ve sözleşmeli yonga üreticilerinden ek destek sağlama umuduyla müşterilerinin ihtiyaç duyulandan daha fazla yonga sipariş etmesini durdurmaya istekli olduğu bildiriliyor ve bu da şirketin gerçek talebi anlamasını zorlaştırıyor. Fiyat artışları 1 Ekim'den itibaren resmi olarak yürürlüğe girmeden önce, müşterilerin üretim için belirli şartları müzakere etmesi gerekecek.

Şirket halen mevcut siparişler üzerinde çalışıyor, yani fiyat artışlarının etkisi gelecek yıl üretim kapasitesi genişlediğinde ve mevcut siparişler tamamlandığında çok daha şiddetli hissedilecek. Nikkei ile konuşan kaynaklar, Qualcomm gibi çip geliştiricilerin TSMC'nin fiyat artışlarını Apple gibi cihaz üreticilerine aktaracağını söyledi. TSMC ayrıca Apple'a doğrudan A14 ve M1 yongalarının beğenilerini de sağlıyor .

Akıllı telefon ve bilgisayar gibi cihazların perakende fiyatlarına etkisinin "fark edilebilir" olması bekleniyor. Tüketici elektroniği markalarının orta sınıf ve giriş seviyesi cihazlar üzerindeki etkiyi dengelemek için gelecek yıl üst düzey modellerinin perakende fiyatlarını artıracağı tahmin ediliyor.

Müşteriler daha küçük imalat ve daha gelişmiş çip üretim süreçleri için baskı yaparken talaş fiyatlarının yüksek kalması bekleniyor. Diğer kaynaklar, çip üreticilerinin "daha fazla müşteri çekmek ve kullanım oranlarını korumak için" fiyatları düşürmesi gerekeceğinden, talep düştüğünde pazarın düzelmesi gerektiğini söyledi.

Geçen ayın sonlarında DigiTimes , artan çip maliyetleri nedeniyle iPhone 13 serisinin daha pahalı olması nedeniyle bu fiyat artışlarının beklenenden daha erken gerçekleşebileceğini bildirdi . Öyle olsa bile, artan chip fiyatlarının etkisinin önümüzdeki yıla kadar Apple'ı tam olarak etkilemeyeceği görülüyor.

 


Apple'ın iki çalışanı şirketi dava ettiApple'ın iki çalışanı şirketi dava etti
Apple çocuk istismarına karşı telefonları tarama planını ertelediApple çocuk istismarına karşı telefonları tarama planını erteledi

PAYLAŞ