Çin'den Intel'e karşı yeni işlemci firması geliyor - Haberler - indir.com

Çin'den Intel'e karşı yeni işlemci firması geliyor

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 5 ''   Yayınlanma Zamanı : 2018-07-09 15:00:00
Editör : Furkan Arıcan
Kategori : Yazılım

Dünyanın iki ticaret devi ve aynı zamanda birbirlerine düşman olan Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Çin, birbirlerine büyük bir ticari savaş başlattı. Her zaman olduğu gibi konum itibariyle savaşın ilk patlak nedeni demir ve alüminyum ticareti üzerinden Türkiye hissetse de, işin asıl temelinde teknoloji olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. ABD kökenli şirketlerin markalama konusundaki başarıları herkes tarafından bilinir ve üretim için Asya'lı şirketler ile iletişime geçerler. Hal böyle olunca teknoloji pazarının büyük bir çoğunluğunda daha geniş ve ağır toplara sahip olan ABD, Çin ile karşılaşması sonucu işi pekte kolay gibi görünmüyor.

Çin kendi işlemcisi olan Hygon'u geliştiryor

Dünyanın en büyük işlemcisini üreterek işlemci devi olma yolunda lider olarak yürüyen Intel'e karşı bir marka geliştirerek Intel'e rakip olan Çin, devlet kontrollerinde AMD'nin Zen mimarisini kullanacak Hygon isimli şirket ile anlaşarak kendi işlemcilerini üretmeye başladı. Hem AMD olsun hem de Intel olsun her ikisi de ABD menşei olan şirketler. Bu sebepten ötürü ortaya çıkan ticari savaşta Çin'in ABD'yi tam olarak kalbinden vurmak istediğini rahatlıkla söyleyebilirim. AMD'nin, Çinli ortaklarına yonga tasarımlarını satmadığını ifade etmesi sizleri yanıltmasın, şayet üretim aşamasına geçilmiş olsaydı bir şeyler mutlaka görüşülmüş olurdu.

ABD bu durumdan çokta memnun değil

Hem AMD olsun hem de Intel olsun her iki firmada ABD merkezli şirket olduğundan dolayı, ortaya çıkan bu ticari savaşta Çin'in ABD'yi tam da kalbinden vurmak istediğini bize gösteriyor. AMD, Çinli ortakları olan şirketlere yonga tasarımlarını satmadığını ifade etmesi sizi yanıltmasın. Şayet üretim aşamasına geçebilseydi mutlaka ortak bir şeyler görüşülmek için şirketler bir araya gelirlerdi. Geliştirilen x86 Dhyana çiplerinin, AMD'nin EPYC CPU modelleri ile hemen hemen benzrlik gösterdiği ifade ediliyor. ABD'nin son zamanlarda getirdiği ticari düzenlemelerin ve zorlukların üzerinden gelmeyi başaran AMD, 2016 senesinde Çinli firmalar ile anlaşma yapmak için aynı masaya oturdu. AMD yaptığı bu anlaşmalar ile 293 milyon dolar para kazandı. ABD ise Çinli firmaların kendi işlemcilerini geliştirmesini istemediği için firmaların birbirleri ile anlaşmalarına ya da birleşmelerine yasak getirdi.





PAYLAŞ