Çin'de neredeyse tüm elektronik ürünlerin fiyatları arttı - Haberler - indir.com

Çin'de neredeyse tüm elektronik ürünlerin fiyatları arttı

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 15 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-06-08 15:30:02
Editör : Hakan Göçmez
Kategori : Teknoloji

Çinli tedarikçilerin yaptığı yeni güncelleme ile birlikte tüm ürünlerin fiyatlarında ciddi bir artış kaydedildi.

Dünya genelinde yaşanan çip sıkıntısı, en çok Çin’de yapılan üretimleri etkiliyor. Pek çok farklı markanın Çin’de bulunan fabrikalarında, çip sıkıntısı nedeniyle tam kapasite ile üretim yapılamıyor ve mevcut durum fiyatlara doğrudan yansıyor. Konu ile ilgili yapılan son araştırmalarda fiyatların artış kaydettiği teknolojik ürünlerde artışların devam edeceğine de vurgu yapılıyor. Yaşanan kıtlık sektöre olumsuz bir etki yaparken, en çok son tüketici mağdur ediliyor. Üstelik yükselen fiyatlar, özellikle Türkiye gibi yüksek kura sahip ülkelerde ürünlerin çok yüksek ücretler ile satılmasına yol açıyor. 

Fiyatlarda artış durmuyor!

2020 yılı itibariyle baş gösteren pandemi, pek çok üretim alanında üretimin durmasına yol açmıştı. Yaşanan durum, sıkıntılar ile birlikte fabrikadaki üretimleri de zorlaştırırken en çok sorun çip tedarikinin düşmesi. Tablet, bilgisayar, akıllı telefon ve pek çok farklı ev aletinde kullanılan çip, tedarik sorunu ile şu anda talebi karşılayamıyor. Düşük kalan arz ise piyasadaki fiyatların otomatik bir şekilde yükselmesine yol açıyor. Üstelik mevcut durum için yapılan uzman değerlendirmelerinde ise 2021 yılının sonuna kadar bir iyileşme beklenmiyor.

Markalardan arka arkaya açıklama

Huawei, Acer, Asus ve Lenovo gibi sektör devleri tarafından yapılan açıklamalarda, fiyat artışları konusunda tüketicilere uyarılar yapıldı. Sadece 2021 yılının ilk çeyreğine göre dizüstü ve bilgisayar satış fiyatlarında yüzde 6 oranında bir yükseliş meydana geldi. Markalar tarafından yapılan uyarıda mevcut fiyatların daha da yükselebileceği vurgulandı.

Üretimler talebe yetişemiyor!

Mevcut senaryodaki tek etken çip sıkıntısı değil. Üretimler kısıtlı olsa da devam ediyor. Ancak tüm dünya genelinde evden çalışma sistemlerinin devam ettirilmesi, uzaktan eğitimin sürmesi teknolojik ürünlere olan ihtiyacı daha da arttırıyor. Bu nedenle özellikle masaüstü ve dizüstü bilgisayarlarda önceki yıllara göre talepte yüzde 50’ye varan bir artış yaşanıyor. Mevcut kapasitede dahi talebi karşılayamayacak olan arz, çip sıkıntısı gibi pek çok farklı problem nedeniyle oldukça zorlanıyor. Sürecin ne zaman sona ereceği ve fiyatların normale döneceği bilinmiyor.





PAYLAŞ