Çin Kritik Alanda Windows Kullanmayı Bırakıyor - Haberler - indir.com

Çin Kritik Alanda Windows Kullanmayı Bırakıyor

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 1 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-05-31 09:01:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Donanım

Uzun süredir ABD ve Çin arasında yaşanan gerilim son ki hafta da alevlendi ve bundan en büyük zararı da Çinli Huawei şirketi gördü. Söz konusu gerilimin geldiği son nokta da ise, Windows kullanımına son verilmesi oldu. ABD ile Çin arasında yaşanan ticari savaş her geçen gün farklı boyutları ile karşımıza çıkmaya devam ediyor. Tüm dünyayı etkisi altına alan ve Huawei'nin ciddi zararlar almasına sebep olan bu ticari savaşta yaşanan son gelişme ise, Çin ordusunun kendi özel işletim sistemi adına Microsoft Windows tabanlı sistemi kullanmayı bırakmasına karar vermesi oldu. Aslında yaşanan gerginlik ufak tefek yaptırımlar ile sessizce ilerliyordu. Fakat son darbe olarak ABD'nin Huawei ürünleri hakkında vermiş olduğu karar doğrultusunda bir çok teknoloji şirketinin Huawei ile olan bağlantılarına son vermesi ile başladı. 

Yaşanan bu olay karşısında Çin hükumeti de ciddi yaptırımlar üzerinde çalışırken, Huawei bu durumu kesinlikle kabul etmediklerini açıkladı. Kanada merkezli  askeri tema doğrultusunda yayın yapan Kanwa Asian Defense dergisinin son sayısında rastlanan karar, Çin hükumetinde bulunan askeri yetkililerin yeni işletim sistemi olarak Linux'u kullanmayı bırakacaklarını ve aynı zamanda güvenlik sorunları ile karşı karşıya kalmamak adına kendi özel işletim sistemlerini geliştirecekleri hakkında çeşitli bilgiler sunuyor.

Huawei'den Teknik Servis KampanyasıHuawei'den Teknik Servis Kampanyası

Çin, Windows'u bırakıyor

Çin hükumeti, ABD2nin yaptırımları karşısında önlemlerini almaya devam ediyor. Şöyle ki, Edward Snowden ve diğer önem arz eden isimler tarafından sağlanan bilgiler bir sonucunda Çin hükumeti; Windows, Mac ve Linux çalıştıran cihazları hack'leme konusunda ABD'nin ne yapabileceğini çok iyi tahmin ediyor. Hack'leme sebebiyle ciddi sorunlar ile karşı karşıya kalacak olan Çin hükumeti anında buna bir çözüm üretti. Söz konusu bu tahminler sebebiyle Çin hükumeti, ABD ve bunun yanı sıra aynı zamanda diğer yabancı tehdit unsurlarının Çin askeri operasyonlarını gözetim altına alınmasının önüne geçmek adına kendi özel işletim sistemlerini kullanarak "belirsizlikten kaynaklanan güvenlik" yaklaşımı doğrultusunda hareket etmeyi planlıyor. 

Epoch Times'da yayınlanan haberlere göre, yeni inşa edilen "İnternet Güvenliği Bilgi Liderliği Grubu" yepyeni ve kendilerine özel olan bir işletim sistemi geliştirmek ve bununla bereber daha önce Windows'u çalıştıran cihazlara bu sistemi yaymakla görevlendirilecekler. Söz konusu bu grup doğrudan Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi'ne (ÇKP) bağlı olacak ve tüm görevleri de buradan alacak. Bu sayede Çin ordusundan ayrı bir sistem üzerinden hareket edecek. Amerika Birleşik Devletleri Siber Komutanlığı'da (USCYBERCOM), ABD Savunma Bakanlığı'ndan ayrı bir komutanlık olarak Çin'in planladığı sisteme benzer şekilde çalışıyor.

Çin hükumeti tarafından kurulacak olan İnternet Güvenliği Bilgi Liderliği Grubu, şu an için Çin hükumetinin endüstriyel kontrol mekanizmalarının yüzde 70'inde tercih edilen ve Almanca geliştirilen programlanabilir mantık denetleyicisinin (PLC) Çin'in ulusal güvenliği adına büyük bir risk oluşturduğun düşünmekte. Bu sebeple Çin'in yetkili üyeleri siber teknoloji konusunda daha gelişmiş bir düzeye erişmek ve güvenlik düzeyini artırmak için ülkenin ağ sistemi yükseltme planları üzerinde hızla çalışmalarına devam ediyor. 

 


Huawei ABD'de Hukuk Savaşı BaşlattıHuawei ABD'de Hukuk Savaşı Başlattı
Huawei Krizinin Google'a Maliyeti Çok BüyükHuawei Krizinin Google'a Maliyeti Çok Büyük
Huawei, Samsung ve Apple Satışlarını Geçti!Huawei, Samsung ve Apple Satışlarını Geçti!

PAYLAŞ