Ciltteki bakterileri gösteren akıllı telefon kamerası tasarlandı - Haberler - indir.com

Ciltteki bakterileri gösteren akıllı telefon kamerası tasarlandı

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 51 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-06-25 11:30:02
Editör : Ayça Yurttaarslan
Kategori : Teknoloji

Salgın hastalıkların arttığı bu günlerde teknoloji de adeta yeniden şekillenmeye başladı. Washington Üniversitesi araştırmacıları ciltteki bakterileri gösteren bir akıllı telefon kamerası geliştirdi.

Bilim insanları cilt bakterilerini tespit edebilmek için bir akıllı telefon kamerası geliştirdi. Araştırmacılar bugün uzun süredir devam eden çalışmanın bulgularını bir makaleyle duyurdu. Araştırmacılar bu teknolojinin bakterileri tespit etmek için evde kullanılabilecek nispeten düşük maliyetli ve hızlı bir yöntem olduğunu söyledi. Bu sayede ciltte ve ağız boşluğunda potansiyel olarak zararlı bakterilerin olup olmadığını değerlendirmek çok daha kolay ve hızlı bir hale gelecek.

Apple, akıllı gözlüğü Apple Glass için tarih verdiApple, akıllı gözlüğü Apple Glass için tarih verdi

Bu proje Washington Üniversitesi araştırmacıları tarafından yürütüldü ve ekibi biyomühendislik ve oftalmoloji Profesörü Dr. Ruikand Wang yönetti. Bu yöntem sayesinde, akneye ve yaraların yavaş iyileşmesine yol açan mikropları ve cildi görsel olarak tanımlanabiliyor. Ayrıca aynı sistem, ağız boşluğunda diş eti iltihabına ve diş plağına yol açabilecek bakterilerinde tespit edilmesini sağlıyor.

Şuanda kullandığımız akıllı telefon görüntülerini kullanarak bakterileri görmek kolay değil. Bunun için bilim insanları akıllı telefon kamerası görüntü işleme yöntemleriyle birleştirdi. Wang konuyla ilgili yaptığı açıklamada akıllı telefon kameralarının RGB (kırmızı, yeşil ve mavi) renk işleme modeline sahip olduğunu belirtti. Ama normal akıllı telefon kameraları bakteriler kırmızı, yeşil ve mavinin ötesinde renkler yayar bu renkleri gözden kaçırır.

Cep Telefonunu Bakterilerden Nasıl Koruruz?

Bilim insanları akıllı telefon kasasının kamera açıklığının çevresine 10 LED siyah ışık içeren 3D baskılı bir halka takarak akıllı telefonun kamera özelliklerini artırdı.

Normal şartlarda Proteinler, vücut tarafından üretilen yağlı moleküller, cilt, dişler ve diş etleri dahil olmak üzere görüntüdeki diğer bileşenler LED’in altında görüntülenemez. Ama yerleştirilen LED ışıklar, akıllı telefon kamerasının yakalayabileceği kırmızı floresan sinyalleri yaymalarına neden olan porfirin adındaki bakteri türevli moleküller sınıfını tespit edebiliyor. 

Araştırma hakkında açıklama yapan Wang, diğer renklerde floresan ışık saçacaklarını dile getirdi.

 


En iyi kameraya sahip olan akıllı telefon modelleriEn iyi kameraya sahip olan akıllı telefon modelleri
Facebook akıllı saat çıkarmaya çok yakın!Facebook akıllı saat çıkarmaya çok yakın!

PAYLAŞ