ChromeOS'taki bir sorun yüzünden CPU kullanımını yüzde 100'e çıkıyor - Haberler - indir.com

ChromeOS'taki bir sorun yüzünden CPU kullanımını yüzde 100'e çıkıyor

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 54 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-09-29 12:30:02
Editör : Görkem Günay
Kategori : Donanım

ChromeOS'u neredeyse kullanılmaz hale getiren bir sorun tespit edildi. Kullanıcılar tarafından tespit edilen bu sorun, CPU kullanımını yüzde 100'e kadar çıkararak sisteme ciddi anlamda zarar veriyor. Bu soruna yol açan hizmet ise Google Play Store'da yer alan güncellemelerin yüklenmesini sağlıyor.

Yüksek CPU kullanımı performansı düşürüyor

ABD merkezli teknoloji devi Google, 2011 yılında Linux tabanlı işletim sistemi ChromeOS'u yayınladı. Kimi kullanıcılar tarafından dizüstü bilgisayar ve PC'lerde büyük keyifle kullanılan bu işletim sisteminin son sürümü ise beklenmedik bir şekilde ciddi sorunları beraberinde getirdi. Kullanıcıların çok büyük bir çoğunluğu, yüzde 100'lük CPU kullanımı, buna bağlı ısınma ve performans düşüşlerinden şikayetçiler.

Google Chrome'a Google Chrome'a "Sonra Oku" özelliği geliyor

Eğer sizler de ChromeOS'un 85.0.4183.108 ve üzeri sürümlerinden bir tanesini kullanıyorsanız, işletim sisteminizde çok ciddi kasmalar yaşıyor olabilirsiniz. Bunun nedeni ise Google Play Store'a ait hizmetlerden bir tanesinin CPU kullanımını tavan yaptırıyor olması. Bu sorun nedeni ile bilgisayarın performansı düşerken sistem çok ısınıyor ve bataryalar çabucak bitiyor. Yaşanan bu durum da kötü ve kalitesiz bir kullanıma sebep oluyor.

Kullanıcılar tarafından yapılan araştırmalarda, yüksek CPU kullanımına yol açan hizmetin "com.android.vending: download_service" olduğu anlaşıldı. Bu hizmet, bir andan CPU kullanımını eskiye göre artırıyor ve bir daha da normal hale gelmiyordu. Bu hizmetin ne işe yaradığını merak ediyorsanız açıklayalım; ChromeOS, bu hizmeti kullanarak Google Play Store'daki tüm güncellemelerin indirilmesini sağlıyor. Yani kullanıcılar için kritik önem arz eden bir hizmet.

CPU kullanımını yüzde 100'e çıkaran hizmetin neden böyle bir soruna yol açtığı henüz bilinmiyor. Ancak kullanıcılara göre bu hizmet, hiçbir Google Play güncellemesi olmasa bile CPU tüketimi yapmaya devam ediyor. İşin ilginç tarafı ise nedeni bilinmeyen bu sorun tüm kullanıcıları etkilemiyor. Örneğin bazı Google Chromebook modelleri bile bu sorundan etkilenmiyor. Peki bu sorundan kurtulmanın bilinen herhangi bir yolu var mı?

ChromeOS'ta yaşanan sorun ile ilgili olarak resmi bir çözüm şu an için yok. Ancak bazı kullanıcılar, bu hizmeti zorla durdurarak sorundan kurtulduklarını ifade ediyorlar. Bazı kullanıcılara göre ise Google Play Store'un birkaç önceki sürümüne dönüş yapmak, sorunun çözülmesini sağlıyor. Bir Google mühendisine göre ise bu sorunun yaşanmasının nedeni sistemde yer almayan bazı eksik dosyalar.

Google, kendilerine bildirilen hatanın çözümü için henüz bir yazılımcıya görev vermiş değil. Ancak görünüşe göre bu tür bir sorunun varlığı Google tarafından da biliniyor. Hal böyle olunca da yazılımcıların bu sorunu gidermek için çalışmalar yaptıklarını, kısa bir süre sonra sunulması muhtemel olan bir güncelleme ile yüksek CPU kullanımı sorunun çözülebileceğini söylenebilir.



PAYLAŞ