Chrome Reklam Engelleyicilerine Karşı Savaş Başlattı! - Haberler - indir.com

Chrome Reklam Engelleyicilerine Karşı Savaş Başlattı!

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 7 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-01-25 11:45:00
Editör : Emirkan Damar
Kategori : Yazılım

Chrome son zamanlarda yapacağı tasarım ve dinamik değişikliklerin yanına reklam engelleyicilerini de ekledi.

Google'ın son güncellemeleri, Chrome Eklenti Platformlarında olan engelleyicilere karşı gözüküyor. Chrome tarafından oluşturulan "Manifest version 3" isimli dosya, herkes tarafından erişime açık ve dosyada meydana gelen değişiklikler, Chrome'un gelecek sürümleri hakkında önemli değişiklikleri içeriyor.

Asus Chromebook Flip C434, Sekizinci Nesil Intel İşlemci İle Birlikte GelecekAsus Chromebook Flip C434, Sekizinci Nesil Intel İşlemci İle Birlikte Gelecek

"Reklam engelleyicileri bilgi sızdırıyor!"

"Manifest version 3" dosyasındaki yapılan değişiklikler henüz taslak olarak gözüküyor. şimdiden taslaklardaki bazı yönergeler, şirketin getireceği yeniliklerde reklam engelleyici eklentiler üzerindeki potansiyel değişiklikler üzerinde endişelerin artmasına yol açıyor.

Yeni dosyada Google "webRequest API'nın bloklama yeteneklerini engellemeye yönelerek bir çok ögenin engellenmesine yönelik imkânları ortadan kaldıracak." Manifesto,, bununla kalmayarak "içerik engelleyicilerin bunun yerine declarativeNetRequest uygulama işlem arayüzünü kullanmaları gerektiğini" de belirtiyor.

Bu engelleme, birçok kullanılan reklam engelleyicinin önünü kesecek. Söz konusu eklentiler arasında çoğu kişinin kullandığı uBlock ve uMatrix de var. Bu eklentilerin geliştiricisi Raymon Hill, yaptığı açıklamalar sonucu değişikliklerin uygulanması halinde eklentilerinin çalışmaz bir hal alacağı konusunda şu şekilde konuşma yaptı;

"Eğer bu (oldukça kısıtlayıcı) declarativeNetRequest API, reklam engelleyicilerin görevlerini yapabilmelerinin tek yolu haline gelirse, yıllar sürece geliştirdiğim uBlock Origin ve uMatrix var olmayı sürdüremez."

The Register tarafından yapılan açıklamalar sonucunda reklam engelleyici eklentiler, işinden fazlasını yapmaya çalışıyor. Sadece sayfalardaki reklamları engellemiyor webRequest API, bu eklentilere ağ istemcilerini değiştirme ve tekrar yönlendirme yetkilerini ellerine veriyor bu da kullanıcılara kendilerine ulaşan içerikler üzerinde daha da farklı kontrol imkanı tanıyor.

Hill, bu güncellemeler tarafında şikayetçi olan tek isim değil. uBlock origin'in GitHub sayfasında da bir çok geliştirici ve reklam engelleyicisi kullanıcısı, bu durumdan duydukları rahatsızlığı dile getirmeyi sürdürüyor.

Opera gibi tarayıcılar reklam engelleyicisi özelliğini stock bir şekilde getirdiği halde Chrome bu tarafta elindeki fazla kullanıcıyı kaçırma ihtimali var mı, ve bu güncelleme de ne kadar haklı?


Google Chrome karanlık tema, Android'e geliyorGoogle Chrome karanlık tema, Android'e geliyor
Google, Chromecast Audio'yu öldürdüGoogle, Chromecast Audio'yu öldürdü
Chrome'da Verimliliği Artırmak İçin Değiştirebileceğiniz AyarlarChrome'da Verimliliği Artırmak İçin Değiştirebileceğiniz Ayarlar

PAYLAŞ