Chang'e-4, Ay'da pamuk tohumu filizlendirmeyi başardı! - Haberler - indir.com

Chang'e-4, Ay'da pamuk tohumu filizlendirmeyi başardı!

Tahmini Okuma Süresi : 1 ' 45 ''   Yayınlanma Zamanı : 1982-11-04 10:16:00
Editör : Ahmet Haşim Erdoğan
Kategori : Donanım

İnsanlık tarihinde bir ilk oldu. Dünya haricinde uzayda bir bitki yetiştirildi. Çin'de uzaya gönderilen Chang'e-4 uzay aracı, büyük bir başarıya imza attı. Bu başarıdan sonra Çin'in Ay'da üs kurma planları olduğu bilgileri de geldi.

Uzayın derinliklerinden radyo sinyali alındı

45 x 40 cm boyutundaki araç uzay keşfine çıkacak45 x 40 cm boyutundaki araç uzay keşfine çıkacak

İlk defa uzayda bitki yetiştiriliyor!

Çin Halk Cumhuriyeti'nde yakın zamanda Ay'ın karanlık yüzüne iniş yapan Chang'e-4 uzay aracı, fotoğraflar çekmeyi başardı ve iniş alanını keşfetmeye yönelik çalışmalara başlamıştı. Daha sonrasında da deneylerle bizleri bilgilendirdi. Çin devlet medyası tarafında yapılan bir açıklama ve paylaşılan bir fotoğraf ile deney amacına dair bilgiler paylaşıldı. Chang'e-4 mini biyosfer içerisinde korunan pamuk tohumlarını, filizlendirmeyi başardı.

3 kilogram'lık mini biyosfer içerisinde pamuk tohumları haricinde; üzüm çekirdeği, patatese, arabidopsis, sirke sineği yumurtası ve maya gibi birçok türler de bulunuyor. Paylaşılan bilgiler arasında pamuk haricinde hiçbir türün gelişmesi gözlemlenmediği görülüyor. Bilim ekibi, ilk başta sirke sineği yumurtaları yerine ipek böceği kozası götürmeyi istemiş fakat bu istekten daha sonra vazgeçilmiş. Bitki ve hayvan türlerinin seçimi, biyosferin küçüklüğü ve Ay yüzeyinin sert koşulları nedeniyle titizlik ile yapılmış durumda. 

Bu şekilde bir ilkten sonra Chang'e-4'ün deneyinden sorumlu olan araştırmacı Xie Gengxin, Ay yüzeyinde biyosferin içerisinde güneş ışınlarını yönlendirildiğini ve Dünyaya göre çok daha kuvvetli olan ışınların fotosentez üzerindeki etkilerini, Dünya tarafında benzeri yürütülen deney ile karşılaştıracaklarını söyledi. Gengxin deneyin bir sonraki adamının Ay yüzeyinde bir üs inşası ve yaşam hedeflerinin olduğunu da vurguladı.


NASA'nın InSight uzay aracı Mars'a inmeyi başardı!NASA'nın InSight uzay aracı Mars'a inmeyi başardı!
Uzaydaki robot isyan etti!Uzaydaki robot isyan etti!
Türkiye Uzay Ajansı KurulduTürkiye Uzay Ajansı Kuruldu

PAYLAŞ