Cep telefonunuzu daha güvenli hale getirecek 5 ipucu - Haberler - indir.com

Cep telefonunuzu daha güvenli hale getirecek 5 ipucu

Tahmini Okuma Süresi : 4 ' 32 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-08-05 17:01:02
Editör : Muhammed Kaya
Kategori : Donanım

Biri “siber güvenlik” dediğinde, aklımıza ilk olarak bilgisayarımız ve web sitemiz gelir. Çoğu kullanıcı için çevrimiçi güvenlik bu ikisiyle sınırlıdır ve bundan daha fazlasına ihtiyaç olabileceği akıllarına dahi gelmez. Oysa en büyük güvenlik riski, herkesin sahip olduğu ve sürekli yanında taşıdığı bir cihazdan kaynaklanır: cep telefonu. Hacker’ların bir “giriş noktası” olarak kullanabileceği cep telefonları, doğru uygulamaları yüklemez ve sadece varsayılan ayarları kullanırsanız güvenliğiniz için en büyük tehdidi oluşturabilir. Aşağıda onları daha güvenli hale getirmek için kullanabileceğiniz beş ipucu paylaşıyoruz.

Güncellemeyi ve kilitlemeyi unutmayın

Bu çok basit bir tavsiye gibi gelebilir ancak değil: Kullanıcıların büyük bir kısmı, işletim sisteminden ve yükledikleri uygulamalardan gelen güncelleme bildirimlerini göz ardı etmeyi tercih ediyor. Hatta büyük bir çoğunluk, performans düşüşleri yaşayacağını düşünerek, telefonla birlikte gelen işletim sistemini yükseltmeyi reddediyor. Bu, güvenlik açısından büyük bir risk oluşturuyor: Güncelleme yapmazsanız, Facetime açığı gibi çok ciddi güvenlik problemlerinden etkilenmeye devam edersiniz. Laf açılmışken, telefonlarınıza bir kilit koymayı da unutmayın: Kilitsiz bir telefon, herkesin kullanabileceği bir telefondur.

2020'nin en iyi ücretsiz VPN servisleri2020'nin en iyi ücretsiz VPN servisleri

Wi-Fi ve Bluetooth ayarlarınızı kontrol edin

Hangi işletim sistemini kullanırsanız kullanın, Wi-Fi ve Bluetooth varsayılan ayarları buldukları ilk bağlantıya otomatik bağlanacakları şeklindedir. Bu başlı başına bir güvenlik riskidir: Saldırganlar ücretsiz bir erişim noktası oluşturup tüm telefonların otomatik olarak ona bağlanmasını sağladıktan sonra tüm internet trafiğinizi görebilirler. Ayarları değiştirerek otomatik bağlanma özelliğini iptal edin veya aşağıda izah edildiği gibi bir VPN kullanarak bağlantınızı güvenceye alın.

Uygulama izinlerini kontrol edin

Bir uygulama yükledikten sonra talep ettiği izinlerin çoğuna okumadan onay verdiğinizden eminiz. Gerçeği söylemek gerekirse, çoğu kullanıcı aynı şeyi yapıyor. Bu nedenle, haftada bir gününüzü uygulama izinlerini kontrol etmeye ayırın. Her işletim sisteminin sadece buna adanmış bir ekranı vardır. Bu ekranı inceleyerek hangi uygulamanın hangi verilerinize erişebildiğini kontrol edin. Şüpheli gördüğünüz izinleri iptal edin veya o uygulamayı tamamen kaldırın. Güvenliğinize yönelik en büyük tehdit, yüklediğiniz uygulamalardan kaynaklanıyor olabilir. Bu bakımdan en çok kamera ve anti-virüs uygulamalarına dikkat edin: İlginç bir şekilde, kötü niyetli uygulamaların büyük bir çoğunluğu bu iki kategoriden birine giriyor.

Bağlantınızı VPN kullanarak güvenceye alın

Bir VPN Turkey hizmetinden yararlanarak, mobil veri bağlantınızı şifreleyebilir ve güvenceye alabilirsiniz. Böyle bir hizmetin sadece tarayıcınızı değil, internet bağlantısı kullanan tüm hizmet ve uygulamaları etkileyeceğini unutmayın. Yani örneğin konumunuzu paylaşan uygulamalar da bundan etkilenecek. Böylelikle sadece güvenilir bir bağlantı değil, gizlilik de elde etmiş olacaksınız. Modern uygulamaların neredeyse tamamı konum bilgilerinize erişim ister. Bir VPN kullanıyorsanız, gönül rahatlığıyla tüm izin taleplerini onaylayabilirsiniz: Uygulamaların göreceği konum, gerçek konumunuz olmayacak. Ancak GPS Kandırma (Spoofing) yapabilen VPN hizmetlerinin sayıca az olduğunu unutmayın ve kullandığınız işletim sistemi (iOS/Android) için bir uygulama sunulduğundan emin olun.

Verilerinizi yedekleyin

Son olarak, verilerinizi düzenli ve sürekli olarak yedeklemeyi unutmayın. Her şey ters gider ve sıfırdan başlamak zorunda kalırsanız, yedek dosyalarını kullanarak zararı minimuma indirebilir ve çok daha hızlı bir şekilde yeniden başlayabilirsiniz. Yedekleme için bulut depolama çözümlerine güvendiğinizi biliyoruz ancak gerçekten hassas verileriniz varsa, “eski usul” yedekle yapmayı da unutmayın. Hangi işletim sistemini kullanırsanız kullanın, telefon verilerinizi doğrudan bilgisayarınıza yedeklemenizi sağlayan uygulamalar mevcut. Bunları kullanarak düzenli yedekler alın ve yedeklerinizin üçüncü tarafların değil, sizin kontrolünüzde olduğundan emin olun. Bir USB bellek almak ve onu sadece bu amaçla kullanmak, güvenliğinizi önemli seviyede artıracaktır.

 


İlgili uygulamalar

PAYLAŞ