Bu yapay zeka, hamilelik sürecindeki riskleri tespit edebiliyor - Haberler - indir.com

Bu yapay zeka, hamilelik sürecindeki riskleri tespit edebiliyor

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 19 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-09-09 17:30:02
Editör : Görkem Günay
Kategori : Teknoloji

Bir grup araştırmacı, gebelik dönemindeki oluşabilecek olan potansiyel komplikasyonları önceden tespit edebilen bir yapay zeka tekniği geliştirdi. Bu algoritma, riskleri öngörebilmek için plasenta örneklerini analiz ediyor.

Carnegie Mellon Üniversitesi’nde görev yapan araştırmacılar, kadınların hamilelik zamanlarında yaşaması olası olan sağlık sorunlarına dair ipuçları üretmek amacı ile plasentaları analiz eden bir yapay zeka algoritması geliştirdi. Söz konusu olan algoritma, hamilelik dönemi boyunca anne ve bebekte oluşması muhtemel olan komplikasyonları tespit edebilme noktasında doktorlara veri sağlamayı amaçlıyor.

Samsung Galaxy S21 ve Galaxy S21 Plus pil kapasiteleri belli olduSamsung Galaxy S21 ve Galaxy S21 Plus pil kapasiteleri belli oldu

Bu yapay zeka, hamilelik sürecindeki riskleri tespit edebiliyor

En önemli uyarı işaretinin, desidual vaskülopati adı verilen lezyonlu kan damarları olduğu vurgulanıyor. Uzmanlara göre bu durumun meydana gelmesi için anneyi gebelik süreci içerisinde preeklampsiden muzdarip etmekle birlikte %2-8 oranında zorlaştırıyor. Dolayısıyla hem anne hem de bebek için süreci zorlaştıracak bu risk, geliştirilen yapay zeka sayesinde önceden tespit edilebilecek.

Bu lezyonlar erken tespit edilirse, doğal olarak semptomlar ortaya çıkmadan evvel tedavi sürecine başlanabilecek. Böylelikle, erken müdahale sayesinde potansiyel bir ölümcül tehlikenin önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Yapay zeka geliştirilme sürecinde görev yapan Daniel Clymer, konuyla alakalı olarak şu açıklamada bulundu:

Algoritmamız, patologların bir görüntüyü tarayarak, kan damarlarını konumlandırarak ve desidual vaskülopatiyi tanımlayan kan damarlarının modellerini bularak hangi görüntülere odaklanmaları gerektiğini bilmelerine yardımcı oluyor.

 Baktığımız zaman bu çalışma ileride yaygınlaşırsa, tıbbi uzmanların da işini oldukça kolaylaştıracağa benziyor.

Sistem nasıl çalışıyor?

Bu noktada ekip, geliştirmiş oldukları algoritmayı plasenta örneklerinin görüntüleri ile besleyerek hastalıklı lezyonları tespit etmek için eğittiğinin altını çizdi. Yapay zeka, önce bütün kan damarlarını tespit ediyor bunun ardından da her bir damarın sağlıklı olup olmadığını belirliyor. 

Algoritma aynı zamanda gebelik yaşı ve annenin sahip olduğu koşullar gibi gebeliğin farklı özelliklerini de göz önünde bulunduruyor. Herhangi bir anormallik tespit edildiği anda sistem otomatik bir şekilde plasentayı hastalıklı olarak rapor ediyor. 



PAYLAŞ