Sosyal medyada yer alan pek çok BtcTurk kullanıcısı, kendilerine gönderilen birçok bildirim ile karşı karşıya kaldılar. Bu bildirimlerde kullanıcılarının hesaplarının para çekmeye kapatılması ya da yatırılmak istenen paranın kaynağının sorulmasını içeriyordu. BtcTurk’ün bu bilgileri istemesinin nedeni nedir?

Geçtiğimi haftalar içerisinde büyük bir güvenlik sorunu ile gündemde yer alan BtcTurk, bugün içerisinde kullanıcılarına gönderilen e-posta ve bildiriyle sosyal medya platformlarında çeşitli tartışmalara kapı açtı. Birçok BtcTurk kullanıcısı, kendilerine gönderilen e-postada hesaplarının kripto para çekme işlemlerine kapatıldığını gösteren bir bildiri ile karşılaştı. BtcTurk, bu bildiride kullanıcıların çeşitli bilgiler talep etti. Bunun yanı sıra birkaç kullanıcı da BtcTurk’e para yatırma işlemi yaparken önemli denilecek düzeyde bir bildiri aldı. Yüksel miktarda para yatırma işlemi yapan kullanıcılar, yatırmayı denedikleri parayı nereden elde ettiklerini kanıtlamak adına yükümlü tutuldu. Her iki olayda sosyal medya kullanıcıları tarafından tartışmaya konu olurken, konunun derinliklerine inildi. 

BtcTurk’ün kullanıcılarından istediği bilgiler

Meslek, kaç yıldır bu meslekte çalışıldığı

Öğrenim durumu

Gelir kaynağı

Adres teyit bilgisi

Telefon numarasının kullanıcının adına kayıtlı olduğunu gösteren belge

Kimlik belgesinin ön ve arka yüzü

Başkası adına işlem yapılmadığını beyan eden imzalı dilekçeli özçekim belgesi

Transfer yapılan kripto para adresinin ait olduğu platform veya cüzdan

BtcTurk hesaplarını kripto para çekme işlemlerine kapattığı kullanıcılarından yukarıda yer alan bilgiler talep edildi. Borsa, yüksek miktarda para yatırmaya çalışan kullanıcılarından ise aşağıdaki bilgileri istedi.

“Birikim hesabına ait hesap hareketleri dökümü, beyan edilen ev satışına dair satış sözleşmesi gibi bilgiler”, bu kullanıcılardan istendi. 

16 1622543370

BtcTurk’un her iki konuyla ilgili yaptığı açıklama aynı

“Her platformun farklı güvenlik süreçleri bulunmaktadır. İşleminizle ilgili talep edilen belgeler tamamen BtcTurk hesabınızın güvenliği içindir.”

BtcTurk neden böyle yapıyor?

1 Mayıs’ta Resmi Gazete aracılığı ile yayınlanan yönetmelikle beraber platformlar, kara paranın takibi konusunda sorumlu olan kuruluşlar arasında yer almaya başladı. 4 Mayıs 2021 tarihinde Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK), borsa dolandırıcılıklarının ardından kripto paraların ticaretinin güvenli hale getirilmesi için bir düzenleme yapıldı ve kripto para varlık rehberi yayınlandı. Düzenleme ile ilgili olarak kripto para platformları belirli sorumluluklarla karşı karşıya kaldı. Konuyla ilgili olarak gerçekleşen şüpheli işlemleri MASAK!a bildirmekle yükümlü olan kripto para platformları, bunu yapmamaları halinde kuruluşa 4 milyon liraya kadar ceza ödemek durumunda kalacaklar. MASAK tarafından yayınlanan rehbere göre bundan sonra platformlar, 75 bin TL’ti aşan işlemleri kayda alarak “müşterinin tanınması yükümlülüğü” kapsamında kimlik tespiti yapacak. Bu işlemlerin bilgisi, 10 gün içinde MASAK’a aktarılacak.

BtcTurk de şu an için kullanıcılarından istedikleri belgelerle bu yükümlülükleri yerine getiriyorlar. Şirketin hesabını aktif bir şekilde kullanmayan bazı kullanıcılarından belge talep etmesiyle gelecek yıllarda herhangi bir sorun yaşamamasını engellemekle karşılaşabilir. Böylelikle gelecekteki günlerde de diğer kripto para platformlarının BtcTurk’u takip ettiğini görmek mümkündür. 

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir