Brad Smith 2019'da Teknoloji Dünyasını Bekleyen Tehlikeleri Anlattı - Haberler - indir.com

Brad Smith 2019'da Teknoloji Dünyasını Bekleyen Tehlikeleri Anlattı

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 6 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-01-15 15:50:00
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Donanım

Çığ gibi büyüyen teknoloji dünyası insan hayatını kolaylaştırdığı gibi aynı zamanda çeşitli tehlikeleri de gün yüzüne çıkarmıyor değil. Yıllardır teknoloji devi olmaktan geri kalmayan Microsoft çalışanı Brad Smith 2019'da insanları bekleyen teknolojik tehlikelerden bahsettir. Smith, dijital CV olarak bildiğimiz Linkedln'de yayınladığı yazısında 2019 insanlığı bekleyen 10 büyük teknolojik tehlikeye parmak bastı. Konu başlıklarına bakacak olursak; "gizlilik en önemli öncelik, yalan haberler ve dezenformasyon, ABD/ Çin ilişkisi, devlet destekli siber saldırılarda artış, yapay zeka ve işsizlik, gözler teknolojinin arkasındaki kişilerde, kırsal kesim ve internet, bulut depolama ve insan hakları, teknolojinin şehirlere etkisi" gibi konu başlıkları ile karşılaşıyoruz. 

Yalan haberler ve dezenformasyon

Günden güne hitap ettiği kitle sayısı artan ve böylelikle kullanıcı sayısını da artıran sosyal medya platformları, yalan haber üretmek ve dezenformasyon amacıyla içerikler sunmak konusunda özel bir yayın arası haline geldi. Bunun büyük bir sorun olduğunu dile getiren Smith bu konu hakkında, “Şimdi asıl soru, sorunu çözmek için ne yapılacak?” sorusunu dile getiriyor. Sosyal medya şirketlerinin bu konu hakkında sorumluluklarının bilincinde olarak hareket etmeleri ve bu konu hakkında çıkarılan yasalara uygun bir şekilde davranış göstermeleri gerektiğini söyleyen Smith, bu konu hakkından Senatörü Mark Warner tarafından hazırlanan resmi raporu kendilerine öncülük etmeleri gerektiğini de dile getiriyor. Raporun içeriğinde sosyal medya platformlarının; hesapların veya gönderilerin kaynağını belirlemesi, kötü niyetli hesapları tanımlaması ve bot hesaplar bilgi yayarken kullanıcıları bilgilendirmesi için vergiye bağlanması gerektiği belirtiliyor.

Devlet destekli siber saldırılarda artış

2019 yıllında devletlerin desteği altında farklı ülkelere siber sadırının artacağının altını çizen Smith, yaşanan bu saldırıların ise görünürlük seviyesinin düşeceğini de söylüyor. Teknolojinin ülkeler arasında bir anlaşmazlığa yol açmaması için dijital diplomasi kavramı ortaya çıkmıştır. İlk duyduğumuz güne göre şimdilerde çok daha yaygın kullanılan dijital diploması kavramı, hükumetlerin birbirlerine yapacakları her hangi bir siber saldırının önüne geçmesi amacıyla ortaya atıldığını söyleyen Smith, şirketler ve sivil toplum örgütleri arasında gelişen ortaklıklar olarak gösterdiğini de ekliyor. 

Teknolojinin arkasında bulunan kişiler

Yıllardır teknoloji çağını derinden etkileyen bir çok şirket ismi duyuyoruz. Özellikle bunların başında Google, Microsoft gibi dev isimler geliyor. Şirketlerin ortaya çıktığı günden itibaren çok daha fazla çeşitlilik ile karşı karşıya geldiklerini söyleyen Smith, bu çeşitliliğin yeterli olmadığını da dile getiriyor. Bunun yanı sıra aynı zamanda ülkelere yapılan göç durumunun da teknolojiyi yakından etkilediğini dile getiren Brad Smith, bu konu hakkında hükumetlerin radikal değişiklik yapması gerektiğinin de altını çiziyor. Yaşanan olayların teknolojiyi değil teknolojinin yaşanan olayları etkileyeceği bir çağda yer aldığımızı belirten Smith, her durum karşısında radikal sonuçlar çıkarılması gerektiğini de söylüyor. Bunun gibi daha bir konu ile ilgili düşüncelerini dile getiren Smith teknolojinin faydaları olduğu gibi zararları olduğunu da dile getirmekten geri kalmıyor. 





PAYLAŞ