Bluetooth 5 Teknolojisi Nedir? - Haberler - indir.com

Bluetooth 5 Teknolojisi Nedir?

Tahmini Okuma Süresi : 1 ' 51 ''   Yayınlanma Zamanı : 2017-02-07 15:15:00
Editör : Onur Köse
Kategori : Teknoloji

Bluetooth bilindiği üzere cihazları birbirlerine bağlayan kablosuz bir bağlantı teknolojisi. Müzik çalarlardan TV'lere ve akıllı saat bağlantılarına kadar birçok cihaz ve ürünün bağlantıları Bluetooth teknoloji gerçekleştiriyor. Ayrıca artan akıllı ev aletlerinin bağlantılarıda bu teknoloji üzerinden sağlanıyor. Geçtiğimiz yıl duyurulan Bluetooth 5 sürümü ile beraber Bluetooth 4.x sürümlerine göre daha iyi ve iyileştirmeler yapılmış bir bağlantı ile gelecek. Bluetooth 5'de olacak olan özelliklerin açıklanması, telefon üreticilerin önümüzdeki aylarda kendi cihazlarında bu yeni teknolojiyi kullanabilecekleri anlamına geliyor.

Bluetooth 5 Nedir?

Şuan için piyasada kullanılan Bluetooth 4.2 versiyonuna göre yeni Bluetooth 5 tam dört kat daha fazla genişlikte menzile sahip. Bu nedenle önceki Bluetooth versiyonunda bir kablosuz müzik yada hoparlör bağlantısı gerçekleştirdiyseniz, ana kaynağa oldukça yakın olması gerekiyor. Tam tersi durumda sinyal gücü azalacak ve verimde akabinde azalacaktır. Ancak Bluetooth 5 ile beraber kapsama alanının genişlemesi bu gibi kablosuz aletlerin evin içerisinde oldukça rahat bir şekilde dinlenmesi olanak sağlanacak.

Bluetooth 5 ile beraber belirlenen yeni standartlara göre veri aktarım hızı Bluetooth 4.2'e göre iki kat daha hızlı olacak. 1 Mbps olan bu hız 2 Mbps'e yükseltiliyor ve veri yayın kapasitesi ise yüzde 800 olarak arttırılıyor. Bununla beraber artan hız ve artan menzilin aynı anda kullanılmasıda önemli avantajlardan biri olarak gözüküyor. Yani bir cihaz ile bir başka cihazın bağlantısında biri yüksek hızdan yararlanırken diğer ise artan menzilden yararlanarak eş bir şekilde çalışabilecekler.

Ayrıca Bluetooth 5 ile artacak olan kapsama genişliği ile beraber ev yada işyeri etrafında bulunan cihazların birbirleriyle iletişimi güçlenecek ve bu sayede hızlı bir bağlantı ile çalışabilecekler. Bluetooth 5 destekli cihazların 6 ay gibi bir sürede çıkması beklenirken Barselona'da düzenlenecek olan Mobil Dünya Kongresindeki yeni cihazlarda görmemiz beklentiler arasında.





PAYLAŞ