Bluetooth 5 Hakkın Bilinmesi Gerekenler - Haberler - indir.com

Bluetooth 5 Hakkın Bilinmesi Gerekenler

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 13 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-05-04 13:02:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Donanım

Bluetooth 5, kullanıcıların işlemleri esnasında bir çok seçeneği değerlendirmesini sağlar. Hem reklam verenlerin hem de kullanıcıların yararına olan birbirinden farklı seçeneği Bluetooth 5 ile değerlendire bileceksiniz. Bluetooth 5'in sağladığı yenilikleri yazımızın içeriğinde değerlendireceğiz. Bluetooth, Ericsson tarafından icat edilmiş olup uzun bir süredir hayatımızdadır. 1999 yılından bu yana SIG oluşumundan sonra önemli ölçüde kablosuz teknoloji şeklinde kullanılan Bluetooth, şu an için kablosuz bir şekilde iki farklı cihazı birbirine bağlayarak veri akışı sağlama özelliği sunmaktadır. Bluetooth özelliğini akıllı cihazlarda, bilgisayarlarda, kulaklıklarda, hoparlörlerde ve diğer araçlarda da bulabilir ve kullanabilirsiniz. Bluetooth'un son ana sürümü ise Bluetooth v4.0, 2011 yılında karşımıza çıkmıştı. O günden bu yana sadece bir adet yenileme ile karşı karşıya geldik. O da 2014 yılında gelen Bluetooth v4.2 sürümü. Bugünlerde karşımıza çıkan Bluetooth 5 ise evinizde Bluetooth kullanılan tüm cihazların içerisinde kullanılacak düzeyde olacaktır. 

Bluetooth 5 Nedir?

Bluetooth 5,30.000 kadar farklı şirketten oluşturulan SIG tarafından kararlaştırılan bir özellik olarak karşımıza çıkıyor. Bluetooth özelliği olan cihazların birbiriyle daha kolay bir şekilde ve daha az sorunsuz iletişim kurmaları konusunda kullanılan özel bir seçenektir. Bluetooth 5, mesafe, aktarım hızı, güç tüketimi ve bununla beraber aynı zamanda bant genişliği başlıkları adı altında toplanıyor. Yeni Bluetooth sürümünde "." ya da "v" gibi ibareler yer almıyor. 

Bluetooth 5 Teknolojisi Nedir?Bluetooth 5 Teknolojisi Nedir?

Bluetooth 5, 4 kat daha fazla mesafeye sahip

Bluetooth 5, sürümündeki en büyük yenilik ve özellik şu an için mesafe olarak görülüyor. Bluetooth özelliğinden faydalanan herkes cihazlar arasındaki mesafenin kullanım noktasındaki en önemli etken olduğunu bilirler. Bu mesafe Bluetooth 5 ile 4 kat şeklinde artırılmıştır. Yeni Bluetooth sürümü teorik olarak 300 metreye kadar mesafede veri akışı sağlayabiliyor. Bu şu an için test aşamasındadır. Önceki Bluetooth kullanımında 75 metre standartı vardı. Bu mesafe ise sadece açık hava içerisinde geçerli oluyordu. Bu kullanımda da tabi ki sinyal müdahalesi söz konusu değildir ve cihazlar arasında doğrudan bir görüş hattının söz konusu olması gerekiyordu. Bluetooth v4.2 ofi ya da ev gibi gerçek bir ortam içerisinde 10-15 metre mesafe aralıklarında aktif olarak çalışmaktadır. Bluetooth 5 sürümünde ise bu oran 40 ile 60 mesafe arasında değişkenlik göstermektedir. Diğerlerine göre ciddi bir mesafe artışı söz konusudur. Bu özellik sayesinde telefonunuzda oyun oynarken aynı zamanda kablosuz kulaklığınız ile de müzik dinleyebileceksiniz. 

Bluetooth 5, 2 kat daha hızlı veri aktarımı yapıyor

Giyilebilir teknoloji çağında doğru bir gelişim söz konusu olurken Bluetooth ile veri aktarımı hızları da önemli ölçüde gelişim göstermelidir. Bluetooth 5 ile bu veri aktarımı hızı da artmış bir şekilde görülmektedir. Şu an için akıllı saatiniz ile akıllı cep telefonunuz Bluetooth ile birbirine bağlanarak çalışabiliyor. Bu sayede artık akıllı saatiniz ile fotoğraf çekerek telefonunuza göndermek isterseniz, fotoğrafı Bluetooth üzerinden gönderebileceksiniz. Bu da size işlem kolaylığı sunmaktadır. Bluetooth 4.x maksimum 1 Mbps hızı sağlıyordu. Bluetooth 5 ise bu hızı iki kata çıkarıyor ve 2 Mbps hızını destekleyerek kullanımı çok daha fonksiyonel bir hale getiriyor. Böylelikle veri aktarım işlemleriniz artık çok daha hızlı olacak. 



PAYLAŞ