Blokzincir (blockchain) nedir? - Haberler - indir.com

Blokzincir (blockchain) nedir?

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 8 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-06-06 09:00:02
Editör : Hakan Göçmez
Kategori : Soru-Cevap

Son dönemlerde kripto paraların daha yaygın kullanılmaya başlanması, sektöre yeni olan kişiler için yeni bir kavramı da ortaya çıkardı. Blokzincir ya da diğer adıyla blockchain nedir? İşte yeni teknoloji ile ilgili tüm detaylar.

Blokzincir (blockchain) nedir, ne işe yarar?

Blockchain tabanlı telefon HTC EXODUS 1 - Binance Edition fiyatı ve özellikleriBlockchain tabanlı telefon HTC EXODUS 1 - Binance Edition fiyatı ve özellikleri

Dijital bir veri defteri olan blokzincir, online olarak işlenmekte ve güncellenmektedir. Blokzincirde genel amaç, kullanılan alandaki tüm verilerin takip edilmesi ve güvenli bir şekilde kayıt altına alınabilmesidir. Blokzincirde kullanılacak veriler için herhangi bir sınırlama bulunmamaktadır. Sağlık, teknoloji, sanat eserleri gibi pek çok farklı alan ve sektör, uygun bir geliştirme ile birlikte bu yeni teknolojiyi kullanabilmektedir.

Blokzincirin avantajları neler, neden popüler durumda?

Başta kripto para teknolojileri olmak üzere yeni teknolojilerde blokzincirin kullanılmasının en önemli nedeni, güvenliktir. Bilgilere dışarıdan herhangi bir müdahale edilmesi söz konusu olmadığı gibi mevcut bilgiler de değiştirilemez. Zira blokzincir tek bir sunucuda ya da merkezde bulunmaz. Sisteme katılan tüm bilgisayarlarda eş zamanlı olarak zincire veriler eklenmeye devam eder. Veriler, blok olarak adlandırılan özel arşivlerde birbiri ardına sıralanır. Üstelik bloglar arasında özel bir etkileşim vardır. Sadece özel kodlar ile birbirine bağlanabilen bloklar, böylece güvenlik noktasında üst seviyede bir koruma sağlar. Tüm işlemler belirli bir şifreleme yöntemi ile blokzincirde yer alır. Böylece bilgiler güvenli bir şekilde kaldığı gibi sisteme eklenen yeni cihazlar ile birlikte kaybolma ya da benzer riskler olmadan sistem işlemeye devam etmektedir. Tüm bu güvenliğin yanı sıra sistemin şeffaf olması, katılımcılar için de güven sağlar.

Kullanılan en popüler blokzincir ağları nelerdir?

Blokzincirin ilk olarak kullanıldığı kripto ağa Bitcoin’dir. Yıllardan beri piyasada kullanımda olan bu kripto para, tüm popülerliğine rağmen herhangi bir saldırı ya da benzer bir risk ile karşılaşmamıştır. Bitcoin sonrasında en popüler bir diğer zincir ağı ise Ethereum’dur.  Blokzincirlerin sağladığı bu güven çok farklı alanda kullanılmasını kolaylaştırmaktadır. Günümüzde geliştirilen pek çok teknoloji, blokzincir altyapı üzerinde kurulmaktadır.  Özelikle kripto para borsaları ve EFT gibi teknolojiler, blokzincirin en gelişmiş örnekleridir.


10 Soruda Blockchain ve Veri Güvenliği10 Soruda Blockchain ve Veri Güvenliği

PAYLAŞ