BlokChain Teknolojisi, Gelecek İçin Neden Bu Kadar Önemli? - Haberler - indir.com

BlokChain Teknolojisi, Gelecek İçin Neden Bu Kadar Önemli?

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 1 ''   Yayınlanma Zamanı : 2018-02-05 11:25:29
Editör : Duygu Darılmaz
Kategori : Soru-Cevap

Blockchain kelime anlamı olarak blok zinciri anlamına geliyor. Blok zinciri, kendilerini birbirine bağlamak için belirli bir şifreleme doğrulamasını kullanan ve blok olarak adlandırılan veri topluluklarından düzenlenmiş kayıtların adına verilen addır. Yani her blog bir önceki bloğu bir Hansfonksiyonuya referans alarak tanımlanır. Böylece kesintisiz bir zincir ortaya çıkar. Sürekli yeni veriler eklenen veri tabanı olarak düşünebileceğimiz bu teknoloji ile kimsenin kayıtları bozulmadan zincir eklenmeye devam eder. Böylece birçok kripto para birimleri oluşturulur. Bu kripto paraların en popüleri ise Bitcoin. Geleceğin para ödeme yöntemi olarak lanse edilen Bitcoin bir yatırım aracı olarak görülmeye başlandı. Yatırımlarının oldukça değerleneceğini düşünen yatırımcıları çeşitli etmenler Bitcoin' e yönlendirdi. Bunlardan başlıca olanı medya kuruluşları. Çünkü insanlar, medyaya karşı sarsılmaz bir güven içindeler. Bu soyut imajın arka planında ise, kripto paralar çökse bile kalacak bir teknoloji var.

Yapılan araştırmalara göre  Apple, onlarca ürünü yazılım teknolojileri ve 30 yıllık geçmişiyle 870 milyar dolar değere sahip. Blok Zinciri teknolojisine dayanan, somut bir gerçekliği bulunmayan dijital değerler olan kripto paraların toplam piyasa değeri ise 650 milyar doların üzerine çıkmış durumda. Üstelik Apple gibi 30 yıl maziyle değil sadece 9 yılda bu rakama ulaştı. Bu değerin %90'ı son 1 yılda kazanıldı. 

Dünya Ekonomik Forumu üst düzey banka yöneticilerine yaptığı bir ankete göre 2025 yılına geldiğimizde, küresel Gayri Safi Milli Yurtiçi Hasıla'nın (GSYİH) %10'u Blok Zinciri'nde muhafaza edileceğini düşünüyorlar.Şu anda prototip olduğu düşünülen sistemin 2025 yılında olgunlaşacağı öngörülmekte. Bankaların çoğu kripto konuda girişim yaparak teknolojiyi deneme tahtası olarak kullanmaya başladılar, güvenlik endişesi taşıyan finans dünyası dışındaki pek çok kuruluş ve firma, Blok Zinciri tabanlı sistemler geliştirmeye başladı. 2018 yılı, bu teknolojinin en çok hareketlendiği ve bir devinim geçirdiği yıl olması öngörülüyor.





PAYLAŞ