Blockchain nedir, nasıl çalışır? - Haberler - indir.com

Blockchain nedir, nasıl çalışır?

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 10 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-07-18 10:00:02
Editör : Hakan Göçmez
Kategori : Kripto Para

Blockchain teknolojisi, uzun yıllardan beri kullanılan ancak kripto para birimlerinin temelini oluşturması nedeniyle son yıllarda çok daha popüler hale gelen veri zincirleridir. Tamamen dijital bir altyapıya sahip olan blockchainde temel amaç, kullanıldığı alandaki tüm verilerin işlenmesi, güvenli bir şekilde saklanmasıdır. Dışarında müdahale edilme imkanı olmayan blockchain, kullanıldığı ağlarda eş zamanlı olarak eşitleme yapar. Böylece dışarıdan bir müdahale durumu söz konusu değildir. Bu nedenle verilerin değiştirilemediği dijital büyük bir defter olarak kabul edilmektedir. Sağladığı bu güçler, çok önemli verilerin blockchain sistemiyle desteklenmesini ve güven altına alınmasını sağlar.

Blockchain nedir, ne işe yarar?

Blockchain bir teknolojidir. Kullanıldığı iş ağında ağa ortak olan tüm sistemlerde yer alır ve proje kapsamındaki tüm işleri tüm ağa dahil olan sistemlere yükler. İşlenen veriler değiştirilemez yapıdadır ve aynı zamanda veriler belirli boyuta sahip bloklarda saklanır. Her bir blok, bir önceki ve bir sonraki blok ile özel bir şifreleme sistemiyle bağlanır. Ayrıca tüm verilerin işlenmesinde de yine özel şifreleme sistemi vardır. Böylece verilerin değiştirilemez olduğu gibi erişildiğinde anlamlandırılması da zordur. Blockchainde işlenen verirle varlıklardır. Bu varlıklar somut ya da soyut olabilir ve bu konuda herhangi bir kısıtlama ya da limit yoktur. Ev, araba ve para gibi somut işlemlerin yanı sıra telif hakları gibi farklı işlemlerde de zincirler kullanılabilir. En yaygın kullanıldığı alanlar finans sektörü ve banka gibi çok sayıda işlemin yapıldığı kurumsal alanlardır.

Türkiye İş Bankası'ndan Blockchain desteği geldiTürkiye İş Bankası'ndan Blockchain desteği geldi

Blockchain Avantajları Neler?

Blockchain kullanmanın pek çok noktada avantajı vardır. Bir şirkette ekiplerin kayıtları tutma, verileri koruma, hack gibi durumlara karşı önlem alma ve doğrulama işlemlerini sürdürmesi ciddi bir emek ve maliyet gerektirir. Blockchain sayesinde tüm bu maliyet ve emek ortadan kaldırılırken güvenli bir şekilde işletmenin verilerini güven altına alınmasın sağlanmaktadır. Daha fazla güven ve daha yüksek verimlilik, blockchainin sunmuş olduğu en önemli avantajdır. Dünya üzerinde alınabilecek en iyi güvenlik önlemlerinden dahi daha iyi bir çözüm sunmaktadır. İşlemlerin geri alınamadığı, iptal edilemediği blockchain, tüm bu özellikleriyle kullanımda cazip fırsatlar sunar.    


OnePlus blockchain desteklenen yeni bir proje geliştirebilir.OnePlus blockchain desteklenen yeni bir proje geliştirebilir.

PAYLAŞ