BlackBerry tamamen tarihe karşılıyor! - Haberler - indir.com

BlackBerry tamamen tarihe karşılıyor!

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 55 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-02-04 15:31:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Donanım

BlackBerry markalı cep telefon üreten Çinli TCL'nin lisansını yenilememesi üzerine markanın pazardan artık tamamen silinmesi için süreç başlamış gibi gözüküyor. Şu an için başka lisanslı üretim yapan şirkette yok. Akıllı cep telefonu pazarının PDA adı verilen el bilgisayarı döneminde yıldızı parlayan ve ardından ise pazarın lideri konuma gelen BlackBerry, modern akıllı telefonlar diyebileceğimiz dönem ile beraber etkisini yavaş yavaş kaybetmeye başlamış gibi gözüküyor. 

BlackBerry, artık yolun sonuna geldi

BlackBerry, bir dönemin en güçlü cep telefonu üreticilerinden biriydi. Fakat yavaş yavaş sektörden çekildiğini gösteren adımlar atıyor. İlk aşamada Nokia şirketine geçilen BlackBerry, akabinde Android ve iOS hareketliliğine dayanamadı. Yaşanan büyük krizlerin ardından şirket kurucuları Mike Lazaridis ve Jim Balsilie CEO görevini Thorsten Heins'e devretti. Heins yaşanan olaylara karşılık daha modern bir yaklaşım benimseyerek özelleştirilmiş bir işletim sistemi ile beraber ilk kez dokunmatik ekran kullanımına başladı. Bu durum karşısında BlackBerry, rakiplerinin karşısında tutunamadı ve sonunda dibe vurdu. 

Blackberry Key 2'nin tüm özellikleri sızdırıldıBlackberry Key 2'nin tüm özellikleri sızdırıldı

BlackBerry markasının gündemden çekilme haberi daha önce ilk olan 2013 yılında gelmişti. Heins ardından ise koltuğu devralan John Chen küllerinden doğacaklarını ve eski güçlerini geri kazanacaklarını iddia ederek yeniden pazarda tutunmaya odaklandı. Öyle ki ilk kez BlackBerry  telefonlarda Android işletim sisteminin kullanıldığı bir dönem ile karşı karşıya geldik. Bu süreçte her geçen gün artış gösteren maliyet nedeniyle Chen marka lisanslama stratejisine geçme kararı aldıklarını açıkladı. Üretici şirket BlackBerry, tamamen donanım ve üretimden çekildi ve bunun ardından ise TCL ile lisans anlaşması imzaladı. TCL haricinde iki şirket daha lisans aldı fakat bunlar çok da etkili olan lisanslar değildir. 

Aradan geçen tam olarak 4 yılın ardından BlackBerry ve TCL arasında yapılan iş birliğinde de sona yaklaşılmış gibi gözüküyor. 31 Ağustos 2020 tarihinden itibaren BlackBerry markasının kullanım hakkı da sona eriyor. TCL tarafından henüz yeni bir BlackBerry markasına ait telefon duyurusu yapılmadı. Bu açıdan değerlendirdiğimizde yaz aylarına kadar da yeni bir cihazın gelme ihtimali ortadan kalkıyor. Yani şöyle ki BlackBerry markası artık pazardan tamamen siliniyor gibi gözüküyor. Akıllı cep telefonu pazarı geçmişe göre çok daha büyüdü ve yeni şirketlerde akıllı cihaz üretimi yapmaya başladı. Bunun üzerine ski üretici şirketler gelişim sağlamadıkları taktirde rakiplerinin gerisinde kalarak BlackBerry gibi pazardan geri çekilmek durumunda kaldılar. 

TCL zaten halihazırda Alcatel markası ile beraber daha başarılı bir şekilde ilerleme kat ediyor. Bunun yanı sıra aynı zamanda marka altında da pazara giriş yapmış durumdadır. Bu açıdan profili olduğundan bir tık daha yüksek seyreden BlackBerry üretimine kaynak ayırmak şirketi olduğundan daha yormaya başladı. BlackBerry markasına lisans veren diğer iki şirketin de herhangi bir cihaz üretmeyeceğini tahmin ediyor. Sonraki süreç içerisinde de şimdilik herhangi bir potansiyel lisans anlaşması gündem de değildir. 

 


BlackBerry Ghost 4000 mAh'lık dev pille geliyorBlackBerry Ghost 4000 mAh'lık dev pille geliyor
Twitter’ın Peşine Düşen BlackBerry Patent İhlalini İddia EdiyorTwitter’ın Peşine Düşen BlackBerry Patent İhlalini İddia Ediyor
Blackberry KEY 2’nin kırmızısı çok farklı olacak!Blackberry KEY 2’nin kırmızısı çok farklı olacak!

PAYLAŞ