Black Friday nedir? Neden yapılır? - Haberler - indir.com

Black Friday nedir? Neden yapılır?

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 1 ''   Yayınlanma Zamanı : 2017-11-28 11:00:00
Editör : Duygu Darılmaz
Kategori : Soru-Cevap

Kara Cuma, her yıl ismi duyulan bir dönem ve bu dönem içerisinde insanlar, üretim sektörünün uyguladığı indirimlerden yararlanarak deli gibi alışveriş yapıyorlar. Black Friday'den yararlanan fakat tam olarak ne olduğunu bilmeyen ve bunu merak eden bir kesim de bulunuyor. Black Friday, şükran gününün ertesi sabahı gerçekleşir. Black Friday ifadesi, ilk olarak 1961 yılında bir gazetede kullanıldı. Her yıl farklı tarihlerde olan ama genelde Sonbahar'da yaşanan Kara Cuma, bu yıl 25 Kasım'a denk geldi. Bazı durumlarda, Kara Cuma günlerinde mağazalar yüzde 80'in üzerinde indirim yapabiliyorlar.

Neden Kara Cuma deniliyor?

Bu günlere neden Kara Cuma denildiğiyle alakalı iki yargı bulunuyor. Bunlardan birincisi, mağazalar, Kara Cuma günlerinde mağaza kapılarını 04.01 ' 05 .01 arasında açıyorlar ve henüz hava aydınlanmamış oluyor. İkinci olarak da, bu tarihler arasında alışveriş yapılırken, zaman zaman mağazalarda izdiham meydana gelebiliyor ve ciddi bir yoğunluk söz konusu oluyor. Bu yüzden Kara Cuma bugünlere Kara Cuma denildiği söyleniyor.  Kara Cuma tarihleri arasında neredeyse aklınıza gelen her ürün ve sektöre indirim yapılıyor. Teknolojik aletler, tekstil ürünleri, video oyunları ve daha birçok şey de ciddi oranda indirim yapılıyor. Mağazaların zaman zaman indirim konusunda çekişmeye girdiği bile olabiliyor. Normalde daha önce Türkiye'de böyle bir gün yoktu. Fakat birkaç yıldır Türkiye'de de görülüyor. Buna öncülük eden, Amazon ve benzer Amerikan bazlı satış sitelerinin bu indirimleri Türkiye için de sunması oldu. Daha sonrasında diğer teknoloji mağazaları vb de katıldı.

İstatiksel olarak Kara Cuma nasıl geçiyor?

Kara Cuma günlerinde, neredeyse bütün Amerikalılar işlerini bırakıp alışveriş yapmaya koşuyor. Hal böyle olunca, ciddi bir mağaza ziyareti gerçekleşiyor ve bununla birlikte, harcanan para da bir o kadar fazla oluyor. Bu yıl 4 gün içerisinde 100 milyon kişinin mağazaları ziyaret etmesi bekleniyor ve bu ziyaret sırasında da 40 milyon dolar harcama yapılacağı tahmin ediliyor.





PAYLAŞ