Bitcoin ve Artan Popülerliği - Haberler - indir.com

Bitcoin ve Artan Popülerliği

Tahmini Okuma Süresi : 7 ' 2 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-07-14 17:35:02
Editör : Emirkan Damar
Kategori : Kripto Para

Covid-19 pandemi yılı olarak adlandırılan 2020 senesinin ardından insanların ve toplumların birçok alışkanlığı şimdiden değişmiş bulunmaktadır. Bazı ekonomi uzmanları ise 2021 yılının özellikle ekonomilerde büyük bir değişikliğe gidildiğinin ve daha da gidileceğini iddia etmektedir. 2021 yılının başından itibaren kripto paralardaki büyük artış ve başta Elon Musk gibi birçok bireysel yatırımcının ve Tesla Corp, MicroStrategy gibi birçok kurumsal firmanın yatırım portföylerine Bitcoin, Dogecoin, Ethereum ve daha birçok farklı kripto para yatırımlarından bahsetmesi bu senenin ekonomik bir değişimin içinde olduğumuz düşüncesini desteklemektedir. Hatta şimdiden birçok ekonomi uzmanı, 2021 yılını, Bitcoin yılı olarak ilan etmektedir.

Google Trends Verilerine göre Bitcoin ve Diğer Kripto Paralar

Google Trends verilerine göre 2008 yılında ortaya çıkan Bitcoin’in son 5 senesini incelediğimizde özellikle 2017 yılının sonunda oldukça popüler olduğunu görebiliriz. Özellikle 2021 yılının başından itibaren çok sık adını duyduğumuz ve büyük bir yükseliş ile 8-10 karına çıkan Bitcoin kelimesinin değerini bu kadar katlamasına rağmen henüz 2017’deki popülaritesine ulaşamadığını gözlemlemekteyiz.

bkz: google trends verilerine göre Bitcoin’in 5 senelik arama oranları
Yine Google Trends verilerine göre kripto paralar kelimesinin, bu mega boğa döneminde Bitcoin’in aksine hem değerlerini 10’larca katına arttırdığını hem de popülaritesini 2017 sonundaki boğa sezonunun neredeyse iki katına çıkardığını gözlemlemekteyiz.

bkz: google trends verilerine göre Kripto para kelimesinin 5 senelik arama oranları
Bitcoin’in hacim ve bilinirlik olarak hemen arkasından gelen ve en iyi kripto para projelerinin başında gösterilen Ethereum (ETH) kripto para biriminin de yine 2017 sonundaki popülerliğini ikiye katladığını gözlemleyebilmekteyiz.

bkz: google trends verilerine göre Ethereum’un 5 senelik arama oranları
Bu popülerliğin karşısında da birçok insanın aklına aynı soru geliyor, yeni bir devrim mi yaşanıyor? Kripto para devri geldi mi?
Şimdi gelin bu konuyu hep birlikte, 2021 yılında borsalar, emtialar ve kripto paralar başta olmak üzere dünyadaki finans sistemleri grafiklerine bakarak inceleyelim.

Kripto Paralar, Emtialar ve Borsaların değişimi

2020 Mart ayından itibaren insanların yatırım seçenekleri incelediğimizde, S&P 500, Dow Jones gibi borsaların neredeyse iki katına çıkarken, ülkemizin borsası Bist 30 ve altın gümüş gibi değerli emtiaların ise neredeyse 1.5 katına çıktığını ve benzer grafikler sergilediğini gözlemliyoruz. 
 
bkz: S&P 500 1 senelik grafiği. (Veriler investing.com sitesinden çekilmiştir.) 
bkz: Bist 30 1 senelik grafiği. (Veriler investing.com sitesinden çekilmiştir.)
 
bkz: Altın/Dolar 1 senelik grafiği. (Veriler investing.com sitesinden çekilmiştir.)
 
bkz: Dow Jones 1 senelik grafiği. (Veriler investing.com sitesinden çekilmiştir.)

Peki son zamanlarda gittikçe daha da popülerleşen kripto paralardaki değişim ne oranda, acaba bu popülerliğinin hakkını veriyor mu? Cevap, evet. 
Kripto paraların toplam piyasa değeri 2020 Mart ayından 2021 Nisan ayına kadar 10 katına ve hatta daha da fazlasına çıkmış bulunmaktadır. 2020 Mart ayında Kripto para piyasası toplam değeri 200 milyar dolar civarındayken, aradan geçen bir senenin sonunda 2 trilyon dolar civarında seyrettiğini gözlemliyoruz.
Peki ya Bitcoin almak seçenekler arasında en iyisi mi? 
bkz: Bitcoin 1 senelik grafiği. (Veriler investing.com sitesinden çekilmiştir.)
Grafiğe de baktığımızda cevap yine aynı. Kripto paraların altını olarak isimlendirilen BTC’nin de değerini 5-6 bin dolarlardan 50-60 bin dolarlara çıkararak değerini 10’a katlamış olduğunu gözlemliyoruz. 

Bitcoin ve Diğer Kripto Paraların Geleceği

    Birçok uzmana göre, borsalarda yükseliş anlamına gelen bu kripto para boğa sezonun sonuna gelmeye başladıysak da birçoklarına göre ise Bitcoin ve diğer kripto paraların daha gidecek çok yolu olduğu belirtiliyor. Özellikle hala daha pek çok kurumsal yatırımcının Bitcoin’e yatırım yaptığını açıklaması bu yükseliş beklentisini destekler niteliktedir. Yazının yazıldığı tarih itibariyle 50’den fazla kurumsal firmanın Bitcoin’e yatırım yaptığını ve toplamda Bitcoinlerin %6.78’ine sahip olduklarını bilmekteyiz.

bkz: Veriler bitcointreasuries.org sitesinden alınmıştır.

    En son 2017 yılının sonunda benzer bir ralliye imza atan Bitcoin ve diğer kripto paralar 2020-2021 yılında da yine büyük bir ralli gerçekleştirmiş bulunmaktadır. Ancak uzmanlar bu seferki rallinin daha farklı olduğunu, bunun da en büyük sebebinin dünyanın içinde bulunduğu koronavirüs pandemisi ve özellikle her gün yeni bir kurumsal firmanın Bitcoin al veya başka bir kripto para alma işlemi gerçekleştirmesi olarak belirtiyor.

Bitcoin Yorum

Bitcoin ve altcoinler hakkında her gün onlarca analiz ve yorum yapılmaktadır. Kimi analistler Bitcoin’i geleceğin ve günümüzün en önemli gelişmelerinden biri olarak görüp, kullanımının yaygınlaşacağı ve fiyatının artmasını beklerken, kimi uzmanlar ise Bitcoin’i bir balondan ibaret görüp elbet patlayacağını ve insanların mağdur olacağını belirtiyor. 
Bu seviyede uç örneklerden ziyade 

Bitcoin nereden nasıl alınır?

    Bitcoin ve diğer kripto paraları satın almak için yerli ve yabancı birçok kripto para borsası bulunmaktadır. Coin ve token çeşitliliği başta olmak üzere birçok nedenden ötürü dünyada en çok tercih edilen firma, Binance isimli Çin merkezli kripto para borsasıdır. Malta’da kurulu olduğu iddia edilen ve nerede olduğu bilinmeyen Binance borsasına ise yerli birçok kripto para borsası alternatif üretiyor. 

Coinzo borsası gerek düşük komisyon ücretleri, e-devlet ile kimlik onayı sayesinde, bununla birlikte yerli olması ve bir sorunla karşılaştığınızda, karşınızda muhatap bulabilmeniz gibi birçok avantaj sağlamaktadır. 

2018 yılından itibaren sektörün önde gelen kripto para platformlarının başında gelen Coinzo, yazılımsal olarak da Türkiye’de ve globalde en başarılı borsalardan gösterilmektedir. Piyasanın büyük kırılımlarında, birçok firmanın aksine kuruluşundan itibaren kullanıcılarına hiç mağduriyet yaratmaması ve hakkında şikayette bulunulmaması da bunun en büyük göstergelerinden. Ayrıca Coinzo’nun dünyanın en büyük kripto para piyasa analiz ve takip platformu olan CoinMarketCap’te bulunan kendi borsasına ait CNZ isimli bir de kripto parası bulunmaktadır. Komisyon oranlarında en uygun platformlardan biri olan Coinzo. Kendi kripto parası sayesinde, daha da uygun hale gelmektedir.

Bitcoin almak için Coinzo’nun web sitesini ziyaret edebilir ya da mobil cihazlarınıza uygulamasını rahatlıkla indirip işlemlerinizi kolaylıkla yapabilirsiniz.
 





PAYLAŞ