Bitcoin neden bu kadar düştü? - Haberler - indir.com

Bitcoin neden bu kadar düştü?

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 10 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-04-19 16:31:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Kripto Para

Dün gece saatlerinde Bitcoin yaklaşık 20 dakika içerisinde %12,3 oranında bir düşüşle gündeme geldi, rakamlar Binance'de en düşül 50.900$‘ı gördü. Kripto para dünyasında 9 milyar dolarlık likidasyonun yaşanmasına sebep olan düşüşün üç temel sebebi;

1. ABD Hazine Bakanlığı tarafından başlatılacağı iddia edilen kara para aklama soruşturması

Avrupa Birliği'nden Bitcoin hakkında uyarıAvrupa Birliği'nden Bitcoin hakkında uyarı

2. Çin merkezli madencilik operasyonlarındaki düşüş

3. Coinbase ile ilgili söylentiler

4. Fonlama oranlarındaki artış

1. ABD Hazine Bakanlığı kara para aklama soruşturması

İlk olarak düşül, ABD Hazinesinin yasadışı kripto para kullanımı için finansal kurumları araştırdığını dile getiren bir tweet tarafından tetiklendi. 

Ünlü kripto avukatı Jake Chervinsky, haberlerin güvenilir olup olmaması konusunda şüphelerini aktardı. Ardından Hazinenin kara para aklama talep etmesinin mümkün olmadığını; bunun ABD’de Adalet Bakanlığına karşılık gelen Department Of Justice (DOJ)’in görev alanına girdiğinin altını çizdi. Dahası, iddialarla ilgili herhangi bir raporun olmadığını aktardı. 

2. Madencilik faaliyetlerindeki düşüş

Çin'de bulunan bir kömür madeninde geçtiğimiz hafta içerisinde gerçekleşen bir kaza sebebiyle, tüm Sincan bölgesindeki operasyonların durdulmasının ardından Bitcoin madencileri de ağır bir darbe aldı. Çin madenciler, Bitcoin'in hashrate (madencilik gücünün) %70 oranında fazlasını kontrol altına alırken sadece bölge içerisinde gerçekleşen kesinti Bitcoin'in hash gücünü %40 oranında düşmesine sebep oldu. Gerçekleşen bu büyük değişiklik, Çin'in kripto pazarındaki hakimiyetiyle ilgili olan endişelerini artırdı ve bu bölge içerisinde yaşanan kesinti toplam hash gücünün neredeyse yarısını etkiledi. 

3. Coinbase ile ilgili söylentiler

Son olarak ise dün Coinbase yöneticilerinin COİN hisselerini satışa çıkardığına dair bir takım söylentiler de geçtiğimiz hafta Coinbase etkisiyle artan piyasa duyarlılığını olumsuz etkiledi. Crypto Randy olarak bilinen Twitter hesabı dün, borsanın düzey iki yöneticisinin çarşamba günü içerisinde yaşanan lansman sırasında neredeyse tüm hisselerini sattığını aktardı. COIN piyasaya çıkışının ardından 430$’lık zirveden 309$’a düştü. Bunun yanı sıra,  finans uzmanları bu iddialara itirazda bulundular. Burada bir karışıklık yaşandığını ve gerçek hisseler ile opsiyon sözleşmeleri arasında ayrım yapılmamasının bir tür yanlış anlaşılmaya yol açtığını dile getirdiler. Twitter üzerinde konuya değinen CFA’dan Eric Yakes, yayınladığı tweeti sildi. Bu arada, aralarında CoinShares CFO’su Meltem Demirörs’ün de bulunduğu bazı uzmanlar ise, Coinbase yöneticilerinin sadece varlıklarını hedge fonuna (koruma fonu) çevirdiğini ve bu rakamın hala muhtemelen %90’ın üzerinde olduğunu dile getirdi.

4. Fonlama oranlarındaki düşüş ve tasfiyeler

Piyasanın duyarlılığı, tüm bunları olumsuz bir şekilde etkilerken, ABD Hazine Bakanlığı ile ilgili olan tweetin ardından dün gece içerisinde büyük  bir satış baskısı gerçekleşti. İlk aşamada Binance olmak üzere aşırı kaldıraçlı kullanıldığı long pozisyonlar neredeyse tamamen likide olmuş durumdadır. Traderlat bu fiyatlardan satış yapmak zorunda kaldıkları için satışları artırdı. Bu da fiyatlar üzerinde adeta domine etkisi yarattı. Genellikle long emirlerin oluşturduğu 9 milyar dolardan daha fazla pozisyon tasfiye edildi. Ardından piyasa genelinde ise likide olan fonların ise yaklaşık olarak %50'si Binance kullanıcılarına aittir. 

 


Tesla otomobilleri artık Bitcoin ile alınabilecekTesla otomobilleri artık Bitcoin ile alınabilecek
Bitcoin tekrar yükseliyor!Bitcoin tekrar yükseliyor!
Bitcoin 60 bin doları aşarak tekrardan yükselişe geçtiBitcoin 60 bin doları aşarak tekrardan yükselişe geçti

PAYLAŞ