Bitcoin Dominance Nedir? - Haberler - indir.com

Bitcoin Dominance Nedir?

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 18 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-03-13 15:01:01
Editör : Onur Köse
Kategori : Kripto Para

Kripto para denildiği zaman akla kuşkusuz ilk olarak Bitcoin geliyor. İlk üretim 2009 yılında olan bitcoin, kripto para dünyasının en büyük oyuncusu olmaya devam ediyor. Piyasada 6000’den fazla kripto para birimi olsa da, piyasaya hakimiyet noktasında Bitcoin zirvede olmaya devam ediyor. Bitcoin piyasa hakimiyeti yada Bitcoin Dominance nedir sizlere bu içeriğimizde bunlardan bahsedeceğiz. Bitcoin Dominance terimi Bitcoin’in sahip olduğu piyasa değerinin kripto piyasasındaki genel değerine olan oranını ifade ediyor diyebiliriz. Geçmiş yıllardaki verilere baktığımız zaman 2013 yılında yüzde 96’ının üzerinde olan Bitcoin hakimiyeti 2018 yılında yüzde 32’lere kadar düştüğü görülüyor. Bu büyük gerilemenin ise Ethereum gibi çeşitli kripto paralarının hacimlerinin artmasından ötürü olduğu belirtiliyor.

Bitcoin Dominance nedir?

Bitcoin, 50 bin barajını tekrar geçtiBitcoin, 50 bin barajını tekrar geçti

Bitcoin’in piyasadaki fiyatının yükselmesi daha çok kullanıcı çekerek işlem hacminin artmasına ve buna bağlı olarak ise diğer birimlerden daha çok talep görmesi anlamına geliyor. Bitcoin Dominance seviyesinin artmasının temel sebeplerinden birisi olarak diyebiliriz. Kripto para piyasası oldukça büyük bir pazar olsa da, bu piyasa Bitcoin tarafından yönlendiriliyor diyebiliriz. Bitcoin baskınlığının artmasına yol açan bu talep artışı, kullanıcıların düşük hacimli ve daha riskli birimlerden ayrılarak Bitcoin’e geçme sebeplerinden birisi oluyor.

Bitcoin baskınlığının veri sağlayıcıları aracılığı ile kaydedilmesine başlanması 2013 yılından beri Bitcoin’in pazardaki hakimiyet oranının sık sık değiştiği gözlemleniyor. 2013 yılındaki yüzde 96 baskınlığa sahip olan Bitcoin, Aralık 2014’e kadar piyasadaki hakimiyetini yüzde 80’in üzerinde tutmayı başarmış durumda. Ripple-XRP’nin piyasada bir süre %13 üzerine çıkması Bitcoin’in hakimiyetinin 2017 yılına kadar yüzde 90 seviyesinde seyretmiş durumda. Ethereum’un oldukça popüler olduğu 2017 yılında ise Bitcoin hakimiyeti sert bir düşüş yaşamış ve Ocak ayında yüzde 86’lık oran altı ayda yüzde 37’e düşerek tarihi bir hakimiyet düşüş görülmesine sebep olmuştu. 19 Haziran 2019 tarihindeki Ethereum piyasa hakimiyeti yüzde 32, Bitcoin hakimiyet oranı ise yüzde 37 oranlarındaydı.

Bitcoin’in Dolar karşısındaki en yüksek değeri 20.000 dolar seviyesine ulaşmasından sonra hızla değer kaybetmesi, 2018 yılında hakimiyetin %32’lere kadar düşmesine sebep oldu. Bu durum uzun sürmedi ve Bitcoin’in piyasadaki baskınlığı 2019 yılında %60 seviyelerine kadar yükseldi.


Bitcoin'in piyasaya hacmi 1 trilyon doların üstüne çıktıBitcoin'in piyasaya hacmi 1 trilyon doların üstüne çıktı
Bitcoin, 56 bin doları geçtiBitcoin, 56 bin doları geçti

PAYLAŞ