Birleşik Krallık Epic Games'in davasını geri çevirdi - Haberler - indir.com

Birleşik Krallık Epic Games'in davasını geri çevirdi

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 2 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-02-24 12:01:04
Editör : Ayça Yurttaarslan
Kategori : Teknoloji

Bir süre önce Apple’a sorun yaşayan Epic Games’in İngiltere’de açmak istediği dava reddedildi. Ancak şirket Google ile arasındaki anlaşmazlığı İngiltere mahkemesine taşıyabilecek.

Geçtiğimiz sene elektronik pin ve oyun içi satın alımlar nedeniyle Google ve Apple’a büyük tartışmalar yaşayan Epic Games yaşanan anlaşmazlıklardan dolayı Fortnite’ı uygulama mağazalarından çekme kararı vermişti.

Epic Games yöneticisi işlemci ısınma sorunun çözüleceğini açıkladıEpic Games yöneticisi işlemci ısınma sorunun çözüleceğini açıkladı

Uygulama mağazalarının yüksek komisyonlar aldığını ve rekabet yasasını ihlal ettiği gerekçesiyle ABD merkezli teknoloji devlerine İngiltere’de dava açmaya karar veren şirket konu hakkındaki yasal süreci başlattıktan sonra Fortnite oyununu uygulama mağazalarında yeniden yayımlamamıştı. Ancak Google ve Apple’ın ABD merkezli şirketler olması İngiltere’nin bu davayı kabul edip etmeyeceği konusunda büyük bir tartışma yaratmıştı. İngiltere’nin dava hakkında aldığı karar ise bugün belli oldu.

Yargıç Roth, İngiltere mahkemesinin Apple ve Epic Games arasında yaşanan anlaşmazlık konusunda açılacak dava için en iyi bölgenin İngiltere olduğuna “ikna olmadıklarını”, fakat Google davası için farklı düşünüldüklerini açıkladı. Yargıç Roth açıklamasında Google’ın İrlanda’da bulunan yan şirketleri ve farklı lokasyonlarda bulunan iştirakleri nedeniyle bu davanın İngiltere’de görülebileceğini belirtti.

Epic Games ve Apple davasında yeni gelişmeler

İngiltere’nin Apple davasının olumsuz yanıt almasındaki asıl nedenin ise Apple’ında İrlanda’da bir şirketi olduğunu fakat oyun şirketinin bunu dava dosyasına eklememiş olmasından kaynaklandığı iddia ediliyor. Epic Games ABD ve İngiltere’de Google davasını başlatmış bulunuyor. Ancak Android cihazlarda Fortnite oyununu APK olarak indirmenin çok fazla yolu bulunduğundan şirketin Google ile davasındaki hükmün kullanıcılar açısından pek bir şey değiştirmeyeceğini söylemek yanlış olmaz. Ancak iOS kullanıcılarının böyle bir şansı olmadığından Epic Games’in Apple’la kavgasının daha da şiddetleneceği konuşuluyor.

Epic Games Apple ve Google’a neden dava açtı?

Uygulamalardan komisyon olarak uygulamaların mağaza içinde yayımlanmasına izin veren Android ve App Store’da oyun içi marketlerde elektronik ödeme yöntemlerinin kullanılması yasak. Apple ve Google uygulama içi satın alımların net bir şekilde ödemelerin sadece kendi ödeme sistemleri üzerinden yapılmasına izin veriyor. Ancak Epic Games şirketlerin bu tutumunu haksız rekabete yol açmak olarak görüyor ve dijital oyun kodlarının tıpkı PC oyunlarında olduğu gibi uygulama mağazalarında bulunan uygulamalar içinde kullanılması gerektiğine inanıyor.

Epic Games davasının sonucunu gözlemleyen ekipler arasında Tencent Game (Pubg Mobile), EA Games, Supercell şirketler de var. Davanın nasıl sonuçlanacağı hakkında şimdiden bir yorum yapmak oldukça zor. Ancak Epic Games bu davayı kazanırsa, sonuç diğer şirketler içinde bir emsal olacak. Epic Games davasında neler olacağını ilerleyen zamanlarda göreceğiz.

 

 


Epic Games merkezini ABD'ye taşıyorEpic Games merkezini ABD'ye taşıyor
Epic Games ile Apple arasındaki mücadele artıyorEpic Games ile Apple arasındaki mücadele artıyor

PAYLAŞ