Bir Süredir Ertelenen Starlink Uydularının Fırlatma İşlemi Sonunda Gerçekleşti - Haberler - indir.com

Bir Süredir Ertelenen Starlink Uydularının Fırlatma İşlemi Sonunda Gerçekleşti

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 59 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-05-24 18:00:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Teknoloji

Uzun bir süredir SpaceX, Starlink adlı internet uydularını uzaya fırlatmak adına çeşitli çalışmalar yapıyor. Fırlatma işlemi bir kaç kez olumsuz hava koşulları nedeniyle iptal edilmiş oldu. Fakat nihayet sonunda beklenen gün geldi ve Starlink adlı internet uydularının uzaya fırlatma işlemi sonunda gerçekleşti. Beklenen günün gelmesi ile beraber SpaceX Starlink uyduları uzaya gönderildi ve yörünge üzerine de yerleştirildiği öğrenildi. 

İnternet uydusu SpaceX Starlink fırlatıldı

Uzun zamandır üzerinde çalışılan internet uyduları SpaceX Starlink araç uzaya gönderildi. İçinde 60 adet internet uydusunun yer aldığı Falcon 9 isimli uzay aracı uzun zaman sonra uzaya gönderildi. Uzaya gönderilen uydular, internet kullanımının daha fazla alanda olması adına gerçekleştirildi. Her an her yerden internet kullanımını sağlamak için oldukça önemli bir adım olarak atılan bu proje üzerinde uzun süredir çalışmalar devam ediyordu. Gelişen teknoloji sayesinde internet kullanımının artması ve kesinlikle ihtiyaç haline gelmesi daha fazla ülkede internet kullanımını geliştirmeye yönelik çalışmaların olmasını gerektirdi. Yapılan çalışmaların ardından nihayet uydular yörüngede yerini aldı. SpaceX CEO'su Elon Musk'ın uzun zamandır hayali olan Starlink internet uyduları yörüngeye gönderildi. 

SpaceX CEO'su Elon Musk, hayali olan söz konusu bu proje hakkında çeşitli açıklamalarda bulundu. CEO Musk, sonunda gerçekliğe kavuşan bu proje sayesinde intenret bağlantısının bulunmadığı bölgelere uygun fiyatlı internet bağlantısı sağlanacak. Bunun yanı sıra aynı zamanda Musk, interneti olan bölgelerde de internet kullanımı fiyatlarının rekabetçi seviyeye indirileceğinin bilgisini verdi. Falcon 9 uzay aracının içerisinde yer alan internet uyduları projesi üzerinde uzun süren bir çalışma söz konusuydu. Daha önce de gönderilmek istenen bu uzay aracı çeşitli nedenler doğrultusunda gönderilememişti. Şimdi ise SpaceX Starlink internet uyduları yörüngedeki yerini aldı. Bu proje sayesinde internet olmayan noktalarda internet kullanılacak ve interneti olan bölgelerde de daha uygun fiyatlı internet kullanımı söz konusu olacak. 

Falcon 9 uzay aracı, Türkiye saati ile 05:30 sularında uzaya fırlatıldı. Uydular yerleştirilen uzay aracının ardından yeryüzüne geri dönüş yapma işlemlerini tamamladı. Konu ile ilgili yapılan açıklamalara göre Falcon 9, toplamda 40’ıncı kez yüzeye inmeyi başardı. Yapılan açıklamalara göre Starlink adlı internet uyduları gezegen yörüngesinde 550 km daha yukarı da konumlandırılacak. Uyduların çalışma sistemlerine baktığımız taktirde yörüngede yerini olan internet uydularından veri sinyalleri gelmeye başladı bile. Üzerinde çalışılan planlara göre 2020 yılına kadar 12 bin Starlink internet uydusu atmosferde yerini alacak. Söz konusu proje yaklaşık 10 milyar dolarlık bir maliyete mal oldu. Uzaya internet uydusu gönderme projesinde Space X, 2019 ve 2024 yılları arasında iki aşamada uyduları uzaya gönderecek. SpaceX Starlink internet uyduları Dünya'nın 1150 ile 1325 km uzağında dolaşacak ve bu internet uyduları 1 Gbps bağlantı sunacak. Uzayın derinliklerine gönderilen bu uydular sayesinde internet çağında bir adım daha ilerlemiş olduk. İnternet kullanımının olmadığı ülkelerde artık bu sayede internet kullanılacak. 





PAYLAŞ