Bir Apple tedarikçisi, Uygur Türklerini zorla çalıştırma suçlamasıyla karşı karşıya - Haberler - indir.com

Bir Apple tedarikçisi, Uygur Türklerini zorla çalıştırma suçlamasıyla karşı karşıya

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 25 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-12-30 20:01:02
Editör : Ayça Yurttaarslan
Kategori : Teknoloji

Yıllardır Apple ile birlikte çalışan Lens Technology’nin binlerce Uygur'u fabrikalarında zor çalıştırdığı iddiaları gündeme damgasını vurdu.

Yıllardır Apple’ın cam ekran ve kaplama tedarikçisi olan Lens Technology, fabrikalarında Uygur Türklerini zorla çalıştırma suçlamasıyla karşı karşıya. Bir insan hakları grubu tarafından ortaya atılan iddialar teknoloji gündemini oldukça sarstı. Şirketin önemli dosyalarını ele geçirmeyi başaran insan hakları grubu Tech Transparency Project'e konuyla dokümanlarda Lens Technology, Tesla ve Amazon'a da tedarik işleri yaptığını da vurguluyor.

Apple AR gözlüğü hakkında yeni sızıntılarApple AR gözlüğü hakkında yeni sızıntılar

Sincan bölgesinde yaşayan Uygurların, bu bölgedeki fabrikalarda çalışmaya zorlandığı hatta bazı çalışanların Çin'deki diğer şehirlerde faaliyet göstermekte olan fabrikalara zorla transfer edildiği ifade ediliyor. Konu hakkında açıklama yapan ABD merkezli teknoloji devi Apple tedarikçisine yönelik bu iddiaları yalanlıyor.

Apple iPhone cihazlarının en çok kullanılan modeli değişmedi

Tartışmalara açıklık getirmek için konuyla ilgili Washington Post'a konuşan Apple sözcüsü Josh Rosenstock, Lens Technology'nin Sincan bölgesinden hiçbir Uygur'u fabrikalarına transfer etmediğini söyledi.

Apple iddiaları yalanlıyor

Apple'ın zorla işçi çalıştırma konusuna toleransı olmadığının altını çizen Rosenstock, yapılan sözleşmelerde de bu konunun garanti altına alındığını ve bu maddenin Apple’ın tüm tedarik zincirini kapsadığını açıkladı. Bu kuralların ihlal edilmesinin sonuçları olduğunu vurgulayan Rosenstock yapılan anlaşmanın iptalinin ya da ihlalinin bu sonuçları olacağını da dile getirdi.

Rosentock, "Her zaman olduğu gibi asıl odağımız herkese saygılı ve onurlu bir şekilde davranıldığından emin olmak. Tedarik zincirimizdeki işçileri korumak için yapabildiğimiz her şeyi yapmaya devam edeceğiz" ifadelerine yer verdi. Lens Technology ile birlikte çalışan Amazon ve Tesla gibi şirketlerden ise konuyla ilgili henüz bir açıklama yapılmadı. Ancak internette eleştirin ve konuyla ilgili tartışmaların devam etmesi bu açıklama bazı kişileri ikna etmeye yetmediğini gösteriyor. Bunun en büyük  edenlerinden bir tanesi de haberin yayınlandığı Washington Post'un sahibinin, suçlamaların yöneltildiği şirketlerden biri olan Amazon'un sahibi Jeff Bezos olması.


Apple Watch ultra güvenlik programıyla karşımızda!Apple Watch ultra güvenlik programıyla karşımızda!
Apple, kapaklı katlanabilir iPhone üretimine başlıyorApple, kapaklı katlanabilir iPhone üretimine başlıyor

PAYLAŞ