Binlerce kullanıcı tarafından indirilen 24 zararlı Android uygulaması gün yüzüne çıktı! - Haberler - indir.com

Binlerce kullanıcı tarafından indirilen 24 zararlı Android uygulaması gün yüzüne çıktı!

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 7 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-02-12 10:01:02
Editör : Onur Köse
Kategori : Teknoloji

VPNPro tarafından gerçekleştirilen bir araştırma, Shenzhen Hawk Internet Co. Adlı şirkete bağlı olan geliştiriciler tarafından yayınlanmış Android uygulamalarında kritik izinler isteyen 24 uygulama tespit edildi. Bu söz konusu uygulamalar ise 382 milyon kullanıcı tarafından indirildi. Güvenlik araştırmacıları tarafından belirlenen bu 24 Android uygulama oldukça tehlikeli yapıda olduğu ifade ediliyor. Tehlikeli olarak belirtilen bu uygulamaları yapan Shenzen Hawk’a bağlı geliştiricilerden biri, Hi Security olarak açıklanıyor. Geliştiricinin markette yaklaşık 100 milyon seviyesinde indirilen Virus Cleaner 2019 uygulaması, 10 milyon indirmeye sahip Hi Security ve Hi VPN gibi çeşitli uygulamaları da bulunuyor. Araştırmacılar ise Hi Security haricinde Android  kullanıcılarının güvenliğini tehdit eden diğer geliştiricilere ait uygulamalarda incelendi.

Tehlike içeren 24 Android uygulama

Google Play Store'a yorumlar sekmesi eklenecekGoogle Play Store'a yorumlar sekmesi eklenecek

Shenzen Hawk’a bağlı olarak geliştirilen diğer şirketler arasında ViewYeah Studio, Tap Sky, Hawk App, Alcatel Innovative ve mie-alcatel.support yer alıyor. Shenzhen Hawn’ın ise BlackBerry, Alcatel ve RCA’nın lisans haklarına sahip olan büyük Çinli şirket TCL Corporation’ın bir yan kuruluşu olduğu ifade ediliyor. TCL Corparation, devlete ait bir işletme olarak kuruldu ve hala Çin hükümetine bağlı durumda. Shenzhen Hawk’ın şirket sayfasına baktığımız zaman ise Hi Seucrity 2019, 5 milyon indirme, Candy Selfie Camera 10 milyon indirme, Super Battery 5 milyon indirme, Candy Gallery 10 milyon indirme, Hi VPN Pro 500.000 indirme, Net Master 5 milyon indirme, filemanager 50 milyon indirme, Sound Recorder 100 milyon indirme ve Weather Forecast 10 milyon indirme ile beraber 13 uygulama bulunuyor.

Araştırmacılar bu uygulamaların geliştiricilerine baktığı zaman ise Shenzhen Hawk ağında toplam 24 uygulama buldular. Google Play Store’da yer alan bu 24 uygulama resim çekme, ses ve video kaydı ile beraber telefon görüşmesi yapma gibi izinler istiyor. VPNPro güvenlik araştırmacısı olan Jan Youngren, kötü amaçlı yazılım bulaşmış olan Weather Forecest uygulamasını da tehlikeli bir uygulama olarak gösteriyor. Uygulamanın kullanıcı verilerini toplayarak Çin’de bir sunucuya gönderdiği ve gizlice kullanıcıları Premium telefon numaralarına abone ettiğini söylüyor. Ayrıca uygulamanın gizli tarayıcı pencerelerine erişerek farklı sitelere tıklama yaptığı da belirtiliyor.


Google Play Store'daki değişiklik, Android kullanıcılarının kafasını karıştırdıGoogle Play Store'daki değişiklik, Android kullanıcılarının kafasını karıştırdı
WhatsApp Google Play Store'da 5 milyar indirmeye sayısına ulaştıWhatsApp Google Play Store'da 5 milyar indirmeye sayısına ulaştı

PAYLAŞ