Bilişsel bilişim hakkında neler biliyoruz? - Haberler - indir.com

Bilişsel bilişim hakkında neler biliyoruz?

Tahmini Okuma Süresi : 1 ' 50 ''   Yayınlanma Zamanı : 2018-12-23 14:35:00
Editör : Furkan Arıcan
Kategori : Donanım

Bugün teknolojinin geldiği noktaya bakacak olursak ve ileride nasıl bir hal alacağı konusunu göz önüne getirdiğimiz zaman çok uç hayaller ortaya çıktığından insanların kafasında şöyle bir soru oluşuyor; "İnsanların etkinlikleri sona mı erecek?" Bilişsel bilişim konusunun hayatımıza dahil olduğu şu son günlerde ise bilişsel bilişim konusu hakkında ne kadar bilgiye sahibiz ve amacı nedir? 

Teknolojinin bugün geldiği konumu göz önüne getirdiğimiz zaman bilgisayarların insan zihnini öğrenme, düşünme, sebep sonuç kurma, analiz etme ve karar verme gibi yetiler kazandığını görmüş oluyoruz. İşte tüm bu teknolojinin adına bilişsel bilişim ismi veriliyor. Bilişsel bilişim denildiği zaman insanların aklına ilk olarak makine öğrenimi gibi veri bilimi teknolojileri geliyor. Fakat şunu bilin ki bilişsel bilişim teknolojilerini bunun gibi teknolojilerden ayıran yanı, bilişsel teknolojisi karanlık veri ismi verilen olayını anlayabilmesi. Peki karanlık veri dediğimiz olay ne? Bu olay bilgisayarların verileri okuyup anlayabilmesi olayına verilen isim. 

Bilişsel bilişim fazlası ile önem arz etmektedir

İnsanlara karanlık veri olayı denildiği zaman akıllarında ilk canlanan şey genellikle yapılandırılmış bilgi olarak bilinir ve diğer veri bilimi teknoloji tarafından okunulmadığını sanması. Diğer teknolojilerin bu verilerin okuyamamasının dışında bir de tüm dünyada bulunan dijital bilgilerin %80 gibi bir oranda yapılandırılmamış bilgilerden oluştuğundan ötürü bilişsel bilişim fazlası ile önem arz etmektedir. Bu durumlar göz önüne alındığı zaman ulaşılan sonuç ise birçok veri ile çalışan kurumsal yöneticiler, bilgi yanlılığını önleyebilme adına veri analizi hızını ve doğruluğunu artırabilecek yetenekli veri uzmanlarına ihtiyaç duyduğu. Ancak şunu unutmamanız gerekir ki bilişsel teknolojinin düşünme yeteneğine rağmen bu tarz işlemler her daim yetenekli operatör olması gerekiyor. 

 





PAYLAŞ