Bilim Kurgu dünyasında 5 kötü yapay zeka - Haberler - indir.com

Bilim Kurgu dünyasında 5 kötü yapay zeka

Tahmini Okuma Süresi : 1 ' 45 ''   Yayınlanma Zamanı : 2018-04-07 01:20:00
Editör : Nazlıhan Kılıç
Kategori : Donanım

Robotik zekaların, geçmişten günümüze nasıl bir kurguya dayandıkları ve nasıl hareket edeceklerine dair yapılan araştırmada, filmlere de konu olan başlıklara değinildi.2004 yapımı bir filmde robotların insanlara nasıl davranacağı özellikler konu olmuştu. Will Smith'in baş rolünde oynadığı film, yapay zeka zorbası Virtual Interactive Kinectic Intelligence (V.I.K.I.) üzerinden yapılıyor. Asimov'un robotlar için oluşturduğu 3 yasadan bahsediliyor.Bu yasalar ise robotların insanlara zarar vermemesi, insanların robotlara vermiş olduğu emirleri dinlemeleri ve kendilerine zarar verilmemesine karşı kendilerini savunmaları gerektiğini içeriyor.Filmde oluşturulan yasalar sonunda Virtual Interactive Kinectic Intelligence'nin yasaları bir zaman sonra yok saydığı ve "sıfırıncı kanun" adında bir kural koyarak kanunlara itaat etmeyeceği görülüyor.Filmde bu 3 kuralı yok saydığı için kendi isteklerine uygun hareket ediyor.

1983 yılında yapılan bir film ise WarGames.Filmdeki hacker genç, Amerika için önemli olan bir bilgisayara ulaşır.Bu şekilde tehlike saçan Broderick, 3.Dünya Savaşını başlatmaya yakın bir duruma gelir.

Diğer bir yapay zeka filmine bakacak olursak;Nöral ağ tabanlı yapay zekaya sahip olan Skynet, birçok bilgisayara yayılıp öz bilinç sahibi oluyor.Daha sonra baş edilemeyen bir hal alan Skynet'i sistemciler durduramıyor.Üretilen yapay zeka durdurulmak istenildiğinde durdurulamadığı için insanların hepsinin sonunu getirmeyi hedefliyor.

Bir başka Matrix yapımı bir filmde ise Skynet yapay zekayla benzerlik göstermekte.Üretilen yapay zekalara makineler denilmiş olup sonraları insanları yok sayan makineler, insanları dünyaya hapseder.

Bir diğer yapay zeka filmi ise HAL9000'dır.HAL, konuşma, satranç oynama, dudak okuma, yüz tanıma ve kendi ekibin yok etme gibi özellikleri olan yapay zekanın oluşturulduğu film istenilen etkiye ulaşılmamış.Yapay zekalardaki bu kötü robotlar filmlerde insanların sonunun gelmesi için uğraş vermektedirler.

 

 

 





PAYLAŞ