Bilim insanlarından açıklama geldi; İnsanlar neden solak olur? - Haberler - indir.com

Bilim insanlarından açıklama geldi; İnsanlar neden solak olur?

Tahmini Okuma Süresi : 1 ' 48 ''   Yayınlanma Zamanı : 2018-06-11 16:15:00
Editör : Furkan Arıcan
Kategori : Donanım

Tarihte solak insanlara zulüm yapılmış ve toplumda bu insanlar her zaman dışlanmıştır. Günümüzde tıpkı ırkçılık problemi olduğu gibi eski dönemlerde de toplumlar solak insanların şeytani güçlere sahip olduğunu düşünüyordu. Uzun bir süreden beri hamile annelerin yoğun stres altında kalmaları nedeniyle doğan çocuklarım solak olduğuna dair bilimsel teoriler ortaya atılıyordu. 1980 yılından beri yapılan araştırmalara göre sağ veya sol el kullanmanın çocuğun doğmadan önce belli olduğu öne sürülüyor. Anne karnında 13. haftasını dolduran bebekler sağ veya sol elini kullanmaya başlıyor.

Solak insanlar dünya nüfusunun %10'nunu oluşturuyor

Bu bilgilerden öncebilim insanları beynin sağ ya da sol loblarının arasındaki genetik farklılıklarının el kullanıma ilişkin gelişime etki ettiğini ifade ediyordu. Geçen sene yapılan ve yeni yayınlanan bir çalışmaya göre ise bu duruma teşkil olan şey beyin değil omurilik. Bu kadar hassas bir konun kahramanları olan insanlar ise dünya nüfusunun %10'unu oluşturuyorlar. Tarihin bir dönemlerinde bu insanların lanetli olduğu düşünülürken şu an için bilim insanları sol elini kullanan insanların daha zeki olduğunu ifade ediyor. 2012 yılında Nortwestern Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre ise solak insan sayısının artmasındaki temel etmen ise insanlar arasındaki iş birliği ve rekabet kültüründeki artışla doğru orantılı.

Sosyal ilişkiler sol ya da sağ elleri n kullanılmasını belirliyor

Sağ elin ya da sol elin kullanımında genetik faktörler etkili olsa da aradaki oransal farkın uçurumu, bilim insanları tarafından kişilerin sosyal ilişkileri ile açıklamaya çalıştı. Aynı sosyal ilişkiler, insanın evrimsel süreçte geliştirdiği iletişim modelleri için de son derece gerekli ve önemli oldu.





PAYLAŞ